Sport

Messi, al treilea „Balon“ la doar 24 de ani

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/26_ziua/08 lionel-messi.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Lionel Messi a câştigat luni seară pentru a treia oară consecutiv „Balonul de Aur“, trofeu decernat în cadrul unei gale desfăşurate la Zurich.</p>

Messi, câştigător şi în 2009 şi în 2010, i-a învins în lupta pentru trofeul FIFA „Balonul de Aur 2011” pe coechipierul său de la FC Barcelona, Xavi Hernandez, şi pe fotbalistul echipei Real Madrid, Cristiano Ronaldo. Portughezul a lipsit de la eveniment, deoarece echipa Real Madrid avea programat ieri un meci în Cupa Spaniei.
Argentinianul a egalat performanţa olandezilor Johan Cruyff (1971, 1973, 1974) şi Marco van Basten (1988, 1989, 1992) şi a francezului Michel Platini (1983, 1984, 1985), care au câştigat „Balonul de Aur“ tot de trei ori. Însă Messi, la doar 24 de ani, este cel mai tânăr fotbalist care reușește să câștige de trei prețiosul trofeu. Cruyff avea 27 de ani când a câștigat al treilea „Balon de Aur“, Platini 30 de ani, iar Van Basten era în vârstă de 28 de ani.

Alături de FC Barcelona, Messi a câştigat în 2011 titlul şi Supercupa Spaniei, Liga Campionilor şi Supercupa Europei cu FC Barcelona, singurul trofeu pe care l-a ratat fiind Cupa Spaniei, pierdută de catalani în detrimentul rivalilor de la Real Madrid.

În cadrul galei de la Zurich s-au mai acordat câteva distincții. Premiul „Ferenc Puskas“, care recompensează cel mai frumos gol marcat în 2011, a fost câştigat de jucătorul echipei FC Santos, Neymar, pentru o reuşită de la un meci cu Flamengo. Au mai fost nominalizaţi Lionel Messi - FC Barcelona (golul marcat în meciul cu Arsenal din returul optimilor Ligii Campionilor) şi Wayne Rooney - Manchester United (un gol la meciul cu Manchester City). Federaţia Japoneză de Fotbal a primit premiul pentru fair-play, după ce naţionala feminină a câştigat Campionatul Mondial şi Japonia a organizat Campionatul Mondial al cluburilor, în ciuda seismului devastator de la începutul anului 2011.

Aceasta este a doua ediţie în care FIFA şi France Football au decernat împreună trofeul Balonul de Aur. În cadrul galei de la Zurich a avut loc şi un moment artistic susţinut de cântăreţul James Blunt.

Ultimele Stiri
abonare newsletter