Sport

Un fost arbitru clujean „fluieră” cel mai greu meci al vieții: „Părăsit de toți, este singur!”

Ajuns la 66 de ani, Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru în primul eșalon fotbalistic din România, trece prin momente cumplite. Cu un picior amputat, fostul „cavaler al fluierului” nu a fost uitat însă de camarazii din vremurile bune.

Un fost arbitru clujean „fluieră” cel mai greu meci al vieții: „A fost părăsit de toți, este singur!” Un fost arbitru clujean „fluieră” cel mai greu meci al vieții: „A fost părăsit de toți, este singur!”

Povestea emoționantă a lui Dan Dragoș Crăciun – „Dochi” – a fost făcută publică de un alt fost mare arbitru român, Ioan Danciu. La rândul său cu grave probleme de sănătate, anul trecut fiind în comă chiar de ziua sa, fostul arbitru FIFA îi deplânge soarta potrivnică a prietenului său clujean, cel care în urmă cu doar câteva zile și-a serbat ziua de naștere în spital, imobilizat la pat.

„Astăzi (n.red. 29 septembrie 2019), când l-am sunat să-i urez «La mulți ani!» cu ocazia împlinirii a 66 de ani, am aflat că un fost coleg și prieten, dr. Dan Dragoș Crăciun din Cluj, care a fost un mare arbitru de fotbal, trece prin momentele cele mai grele din viața lui. Eu știam mai de mult că are grave probleme de sănătate, cum am avut și eu în ianuarie 2019, când am suferit un AVC, dar nu credeam că i-au amputat piciorul drept deasupra genunchiului. Cu ajutorul doctorilor și bunului Dumnezeu, se va face bine și va putea din nou să aibă o viață normală!”, se arată în mesajul lui Ioan Danciu.


Iubirea pentru fotbal, moștenire de familie

Cu 129 de jocuri arbitrate în fosta Divizia A, între 1991 şi 1998, Dan Dragoș Crăciun este și fost observator pentru arbitri la meciurile din Liga I, dar şi ex-medic al echipei naţionale U-18. Pasiunea pentru fotbal a moștenit-o de la tatăl și de la unchiul său, Crăciun și Felecan IV, foști jucători la Universitatea Cluj și Metalul Câmpia Turzii. „Eu n-am ajuns la valoarea lor. Din pură întâmplare, student fiind, am mers la un meci amical – tatăl meu devenise antrenor la Câmpia Turzii – şi nu venise arbitrul. Şi tata mi-a zis «Ia fluierul şi arbitrează!». După meci, mi-a spus că o să ajung arbitru mare”, declarase Crăciun, într-un interviu din 2011. Acum, Ioan Danciu cere sprijin pentru fostul „central” clujean.

„Aș dori ca toți colegii de generație, precum și restul arbitrilor, împreună cu Comisia Centrală a Arbitrilor, FRF și Liga Profesionistă de Fotbal, să-l ajutăm să intre în posesia unei proteze performante. Viața e dură, dar un asemenea gest cred că ar dovedi că ne pasă de oameni la greu și putem fi solidari cu acest om care, din păcate, a fost părăsit de toți. Este singur, pentru că în România s-au întâmplat multe asemenea cazuri, nu mulți au sărit în ajutorul celor suferinzi!”, este apelul lui Ioan Danciu.


Retragerea din activitate, moment de cumpănă

În timp ce unii foști arbitri își găsesc o nouă vocație după retragerea din activitate – Valeriu Argăseală, președinte la FCSB, Adrian Porumboiu, afacerist, fost patron la FC Vaslui sau Ion Crăciunescu, actualmente analist TV fiind doar câteva exemple – alții se retrag, modest, în anonimat, iar numele lor se pierde în cronicile paginilor îngălbenite ale cotidianelor sportive de pe vremuri. Tocmai din acest motiv, Ioan Danciu propune formarea unui sindicat care să sprijine arbitrii care ajung în astfel de situații dificile.

„Cred că a sosit momentul ca și arbitrii activi sau foști să-și facă un sindicat care să-i sprijine pe arbitrii în multe situații grele prin care se poate trece. Sunt alături de dr. Dan Dragoș Crăciun cu tot ce poate face un om care știe ce înseamnă o problemă gravă de sănătate, mai ales că astăzi (n.red. duminică), când era ziua lui de naștere, el stă și suferă pe un pat de spital la Cluj! Doamne, ajută să te faci bine, Doctore!”, se mai arată în mesajul lui Danciu.


„Am urmat calea şcolii de arbitraj şi am ajuns până la nivelul de arbitru internaţional. E o mândrie, chiar dacă nu toţi arbitri internaţionali ajung la Mondiale, Europene sau Olimpiadă, dar acest lucru nu înseamnă că ei nu sunt valoroşi” – Dan Dragoș Crăciun, fost arbitru internațional

Etichete: arbitru
Ultimele Stiri
abonare newsletter