monitorulcj.ro Menu
Sport

O fostă mare voleibalistă a României s-a întors acasă după 27 de ani. S-a stabilit în Cluj-Napoca

Născută la Turda, în anul 1972, după ce a evoluat în mare parte a carierei la echipe din Italia, fosta voleibalistă Cristina Pîrv s-a decis să se stabilească la Cluj-Napoca.

Cristina Pîrv a decis să se întoarcă definitiv acasă, în România. După o viață trăită mai ales în Italia și în Brazilia, ea s-a stabilit în Cluj-Napoca, alături de cei doi copii, și a povestit pe larg pentru doarvolei.ro ce a făcut-o să revină pe meleagurile natale.

Ea a făcut parte din echipa națională de volei a României, participând la Campionatul Mondial din 1994, din Brazilia, la Campionatul Mondial din 2002, din Germania și la Campionatul European din 2001, din Bulgaria.


Pîrv a început cariera în anul 1986 la Dinamo București. După revoluție, în 1991, s-a decis să plece în Italia unde a evoluat pentru echipe ca Volley San Lazzaro (1991-1994), Sabelli Conad Fano (1994-1995), Virtus Reggio Calabria (1995-1997, 1998-1999), Asystel Volley (2002-2004, 2005-2006). În câteva perioade de timp a evoluat la echipa de volei Minas Clube din Brazilia, în perioada 1997-1998 și 1999-2002, și un sezon pentru echipa RC Cannes din Franța (2004-2005).

În 2006 s-a retras din activitatea sportivă după ce s-a ales cu mai multe trofee: Romanian Championship (1989), Brazilian Superliga (2002), Italian Cup (2004), Italian Supercup (2003), Italian Vice-champion (2004), French Championship (2005), French Cup (2005).


În 2003 s-a căsătorit cu jucătorul de volei brazilian Gilberto Amauri de Godoy Filho („Giba”), cu care are doi copii, o fiică pe nume Nicoll, născută în 2004 și un fiu, Patrick, născut în 2008. În noiembrie 2012, Cristina Pîrv a divorțat, după care a decis să se stabilească în România, la Cluj-Napoca, aproape de părinți.

„După ce m-am despărțit, am tot vrut să vin în țară, dar nu am reușit din cauza copiilor. Deși am custodie totală, mi-a trebuit și acordul fostului meu soț, dar n-am reușit să ne înțelegem să pot să mă întorc cu copiii în țară. M-am simțit și mă simt foarte bine în Brazilia, am trăit mulți ani acolo, cred că mai mult decât în România, pentru că am plecat la 19 ani din țară, dar sufletul meu tot aici îl aveam. Rădăcina mea și sufletul meu tot aici în România sunt, tot româncă sunt. Deci, după ce m-am despărțit, am tot vrut să vin, și cum anul trecut el s-a întors în Europa, să lucreze pe la Federația Internațională de Volei și în Polonia, atunci am zis că e momentul să mă întorc și eu cu copiii mei”, a declarat Cristina Pîrv, potrivit sursei citate.


Cristina Pîrv spune că este fericită că s-a întors acasă și că a ales să se stabilească în Cluj-Napoca, care este un oraș în dezvoltare.

„M-am stabilit la Cluj-Napoca. Și sunt foarte bucuroasă. Aveam mare nevoie să vin acasă după 27 de ani de stat afară. Sunt aproape de familia mea, maică-mea care este la Turda, neamurile sunt pe-aici prin zonă. Am fost și la București puțin, deci nu am văzut foarte multe. Am și fost un pic la Galați, domnul de acolo m-a premiat, am mai mers la Zalău la ceva meciuri, la Câmpia Turzii, deci m-am integrat puțin și în lumea voleiului, să văd ce mai e pe aici. Nu numai să citești sau să auzi. Să fii prezent e altceva. Sunt OK. Eu spun că sunt foarte bine. Am văzut aici la Cluj că este în dezvoltare orașul. Se fac investiții. Și ca oraș, cultură, facultăți, e OK. Sunt avansați, nu lipsește nimic din ce e dincolo”, a spus Pîrv.


Fiica ei, Nicoll, s-a apucat de volei în Brazilia. La 12 ani a început, dar la început nu prea-i plăcea din cauza presiunii care era foarte mare. Cristina Pîrv spune că nu a forțat-o să facă volei ci plăcerea a venit cu timpul.

„«A, trebuie să joci ca tati. A, trebuie să joci ca mami». De aceea nici nu a fost atrasă. Eu nu am forțat-o cu nimic. Venea acasă și voia să-i arăt, îi arătam. Dar altfel nu mă băgam”, a mai spus Cristina Pîrv.


Băiatul ei, Patrick, este pasionat de fotbal. De mic i-a plăcut să fie portar. Cristina povestește cum fiul ei îi cerea să-i șuteze chiar dacă în Brazilia cei mai mulți își doresc să fie atacanți.

„Îmi spunea într-una să îi arunc mingi, să facă plonjoane și să respingă baloanele. Eu îi spuneam să îmi tragă el mie la poartă, dar el nu voia sub nici o formă. Așa că eu eram atacantul. Mereu se antrena acasă, îi place foarte mult. După meciuri, dacă primește goluri, vine acasă și îmi spune, «mami, nu m-ai antrenat destul, trebuie să mă antrenezi mai mult». Îi place foarte mult și asta e cel mai important. Acum e portar la Luceafărul Cluj”, povestește Pîrv.

În viitor, Cristina Pîrv își dorește să se implice activ în volei prin crearea unei Academii de Volei și să lanseze o carte despre viața sa. Candidatura României pentru organizarea Campionatului European de Volei Feminin din 2021 a fost acceptată de Confederația Europeană de Volei. Competiţia ar urma să aibă loc la Cluj-Napoca, costurile fiind estimate la 1,5 milioane de euro.

Etichete: volei