monitorulcj.ro Menu

Sport

Clujul sub lupa Ministerului Tineretului și Sportului după scandalurile privind jucătoarele de judo

Ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, a solicitat oficial, joi, un punct de vedere din partea Federaţiei Române de Judo, după o serie de abuzuri semnalate la lotul naţional de judo.

Mai multe foste componente ale lotului de judo, unele sub protecţia anonimatului, au relatat în ultima perioadă cum au fost agresate de antrenorii Florin Bercean, Gianina Andreica şi Ana Maria Mititelu, în centrul de pregătire de la Cluj, pe când aveau vârste sub 14 ani.

În urma publicării poveștilor mai multor sportive de judo care se plângeau de relele tratamente și bătăi aplicate de antrenorul Florin Bercean, Ministrerul Tineretului și Sportului a cerut un punct de vedere şi amănunte despre situaţia respectivă.
„În urma numeroaselor articole din presă, care au semnalat posibile abuzuri şi nereguli în activitatea lotului de judo din cantonamentul de la Centrul Olimpic Cluj, conducerea MTS a solicitat astăzi, în mod oficial, Federaţiei Române de Judo un punct de vedere şi amănunte despre situaţia respectivă”, precizează comunicatul.

Totodată, ministrul a discutat joi dimineaţa cu preşedintele preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, austriacul de origine română Marius Vizer, informându-l despre demersul făcut, „cei doi convenind că asemenea abuzuri, în cazul în care ar fi confirmate, nu trebuie tolerate”.
„Am cerut astăzi directorului nostru general să solicite oficial Federaţiei Române de Judo amănunte şi un punct de vedere. Acuzaţiile transmise prin presă de către sportivele de acolo sunt prea grave pentru a fi ignorate, chiar dacă, din păcate, victimele nu au făcut plângeri sau reclamaţii, aşa cum ar fi fost normal. Chiar îi sfătuiesc pe cei care cunosc astfel de potenţiale situaţii să apeleze la instituţiile statului şi să facă demersurile legale, pentru că doar aşa se pot verifica nişte fapte reprobabile şi apoi luate măsuri. Am vorbit astăzi şi cu preşedintele Vizer, suntem pe aceeaşi lungime de undă şi nu vom tolera niciun fel de abuzuri în măsura în care acestea se confirmă. Am stabilit să ne întâlnim în curând la sediul Federaţiei Internaţionale de Judo pentru a discuta mai în detaliu situaţia acestui sport care trebuie să rămână curat şi nu pătat de scandaluri”, a spus ministrul Bogdan Matei.