Sport

Spectacol și rapiditate la scenă deschisă! Peste 150 de sportivi la startul turneului internațional de squash organizat în acest weekend la Cluj

Aflat la cea de-a șasea ediție, turneul internațional Romanian Open Squash a debutat astăzi pe terenul de sticlă de la atriumul central din Iulius Mall. Peste 150 de jucători și jucătoare de talie mondială se vor înfrunta în următoarele trei zile pentru un loc garantat la Campionatul Mondial din 2019 de la Chicago.

Dotată cu premii totale în valoare de circa 7.000 dolari, competiția adună la loc sportivi și sportive din 20 de țări, printre care Spania, Cehia, Olanda, Anglia, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria, România, Israel, Polonia sau Egipt, țara care domină topul circuitului internațional profesionist. Pe lângă cei doi sportivi care au "deschis balul", israelianul Daniel Poleshchuk și spaniolul Bernat Jaume, campioni ai edițiilor precedente, sau Youssef Ibrahim, Tarek Shehata și Ahmed Hosny, printre cei mai buni din lume la momentul actual, pe tabloul competiției destinate amatorilor și-au făcut loc și câțiva clujeni.

La fel ca în anii precedenți, turneul este susținut de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, obiectivul fiind ca în următorul deceniu România să se numere printre țările de tradiție în acest sport, cu peste 500 de terenuri și mii de jucători legitimați la cluburile de squash. Competiția este împărțită pe două categorii, PSA Challenge Tour pentru profesioniști, cu un loc care duce la Campionatul Mondial din 2019, cel mai important turneu al circuitului profesionist PSA World Tour, respectiv FRS Open, dedicat amatorilor și amatoarelor.


Astăzi vor avea loc primele meciuri din "optimi", urmând ca mâine să se dispute meciurile din sferturile de finală, respectiv semifinale. Duminică se vor juca finalele la toate categoriile, câștigătorii fiind ulterior premiați la festivitatea de închidere.

Ce este squash-ul?
Inventat încă din anul 1830 la Harrow (Anglia), squash-ul este un sport interior de rachetă, similar tenisului. Considerat drept unul dintre cele mai sănătoase sporturi, dinamismul și spectaculozitatea acestuia au dus la creșterea rapidă în popularitate și în România. Se poate juca în doi sau la dublu, iar mingea este de cauciuc. Fanii sportului, respectiv Federația Internațională de Squash, recunoscută de Comitetul Olimpic Internațional, fac ample demersuri pentru a introduce sportul în programul Olimpic.


Raymond Füstös

Etichete: squash turneu
abonare newsletter