Sport

Fotbaliştii U Cluj, consiliaţi psihologic pentru performanţă

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Institutul Internațional de Coaching, și FC Universitatea Cluj au încheiat un parteneriat menit să contribuie, în anul 2018, la atingerea unor noi standarde de performanță sportivă de către membrii echipei clujene de fotbal.

sursa foto Liga 2 sursa foto Liga 2

Protocolul denumit „PSI-U: Program de coaching psihologic pentru fotbaliști profesioniști” vizează „optimizarea abilităților de natură psihologică ale sportivilor membri ai echipei U Cluj, cu scopul de a le crește performanța individuală și de a eficientiza performanța echipei, alături de creşterea calității mediului organizațional şi a satisfacției profesionale”.

Parteneriatul va consta în oferirea, de către specialiștii Institutului Internațional de Coaching al UBB, a unor sesiuni de evaluare și intervenţie psihologică - ședințe de coaching psihologic individual și de grup -, precum și intervenţii de tip coaching psihologic în situații de criză/presiune.


„Am reușit să depășim etapa critică a Ligii a 4-a, etapă în care am luat-o, practic, de la zero, iar acum U Cluj este în poziția de lider al Ligii a 3-a, fiind, în acest moment, principala favorită la promovare. Suntem însă pe deplin conștienți că drumul nostru spre Liga 1, acolo unde este locul Universității Cluj, va fi din ce în ce mai greu, astfel încât încercăm să le oferim jucătorilor și antrenorilor tot sprijinul și toate condițiile necesare pentru a face cu adevărat performanță”, afirmă vicepreședintele FC Universitatea Cluj, Cosmin Irimieș.

 Prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, prof. univ. dr. Daniel David, declară că „UBB se proiectează ca o universitate „world-class”, cu impact academic şi comunitar internaţional. Dar, ca parte a comunităţii clujene, UBB are o responsabilitate principală faţă de aceasta. În acest sens, activităţile academice de educaţie şi cercetare performante din UBB trebuie să se exprime şi în servicii inovative şi/sau antreprenoriale către comunitatea clujeană, transilvană şi românească. Proiectul „PSI-U: Program de coaching psihologic pentru fotbaliști profesioniști” se înscrie în acest angajament comunitar al UBB, U Cluj fiind una dintre emblemele clujene! Ca o notă personală, văd acest program nu doar concentrat pe obţinerea performanţei de dragul performanţei, ci, parafrazând şi construind pe una dintre devizele celebre ale U Cluj, formulată de rectorul clujean Iuliu Haţieganu (“…Scopul nostru nu este acela de a crea campioni, ci oameni sănătoși. Nu record, ci armonie, nu ură, ci camaraderie; nu victorie personală, ci victoria națiunii; nu specula, ci jertfa…”), aş spune că scopul unui astfel de program este performanţa obţinută cu planificare raţională şi motivaţie adecvată, care să devină apoi model cu funcţie educaţională/formativă. Într-o astfel de logică,  eşecul, la rândul lui, trebuie să devină motiv de reflecţie, dezvoltare personală şi motivaţie pentru îmbunătăţirea performanţei, nu de demotivare/abandon şi frustrare. Altfel spus, performanţa se face prin oameni şi pentru oameni, cu caractere armonioase şi oameni raţionali şi fericiţi/optimişti, pentru care, într-o logică academică (logica U!), contează nu doar destinaţia/obiectivul, ci şi drumul/mijlocul şi chiar procesul de a atinge obiectivul.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter