Sport

Andrea Miklos, o tânără speranță a atletismului

Clujeanca a obținut, recent, argintul la Campionatele Europene Under-20.

Tănăra sportivă, legitimată la CSS Viitorul-CSM Cluj, are țeluri bine definite.

Deși a suferit o accidentare la începutul sezonului, Miklos și-a regăsit forța de a reveni, reușind o performanță extraordinară pentru atletism românesc. Modelul său în atletism este Allyson Felix, atleta medaliată la jocurile olimpice și mondiale de mai multe ori.


Cum ai început să practici acest sport?

”Am început să practic atletismul de la vârsta de 9 ani fiind selecționată de antrenoarea mea în timpul unei ore de educație fizică. Mi-a spus că vede in mine un talent aparte, așadar m-a chemat în echipa ei de copii cu care făcea atletism. Eu am fost foarte fericită de această oportunitate, deoarece eram foarte energică mai tot timpul și acest sport m-a ajutat să mă dezvolt atât fizic cât si psihic.”


Cum este viața de sportiv la doar 18 ani?

”Pot spune că viața sportivă cere foarte multe sacrificii. Antrenamentele zilnice, cantonamentele, deplasările nu sunt chiar atât de ușoare pe cât și-ar imagina unii. Mie sportul îmi ordonează tot timpul. Viața de sportiv înseamnă multă disciplină, muncă grea și perseverență. Dar acest sport te dezvoltă atât psihic cât si fizic și te învață să duci o viață foarte echilibrată. Atunci când muncim din greu, inevitabil urmează și succesele, acest gust al satisfacției neputând fi comparată cu nimic.”


Dezavantajele acestui sport?

La dezavantajele acestui sport nu aș putea enumera foarte multe, dar cred că cel mai neplăcut ar fi accidentările. Când un sportiv se accidentează se recuperează greu, vorbind din propria experiență, recuperarea este dificilă și din punct de vedere mental deoarece te tot intrebi oare sunt în regulă? Voi putea alerga la fel de tare? Mă va mai durea când o să încep să alerg din nou?


Care a fost cea mai importantă medalie obținută până acum, din punctul tău de vedere?

Din punctul meu de vedere cea mai importantă medalie pe care am obținut-o este medalia din Portland-2016, de la Campionatele Mondiale de Seniori indoor, unde ștafeta României s-a clasat pe locul 3 în proba de 4x400m.


Ai fost accidentată la începutul sezonului. Cum ai trecut peste?

Da, așa este am fost accidentată și eu la rândul meu, am trecut cu greu peste, recuperarea durând destul de mult dar cu ajutorul doctorilor, apropiaților și bineînțeles și antrenoarei mele am fost capabilă să mă pun pe picioare.

Ce sentimente te-au încercat când ai devenit vicecampioană europeană la 400 de metri?  

După un an atât de dificil prin care am trecut, am fost extraordinar de fericită deaorece nu mă așteptam să alerg un timp atât de bun. A fost un concurs greu, am concurat și cu fete mai mari cu un an decât mine, dar încrederea în mine a fost un factor care m-a ajutat enorm de mult în a obține medalia de argint. Emoțiile au fost mai mari decât de obicei știind prin ce am trecut la începutul anului, dar nu m-am lăsat descurajată nici o secundă.

Vei mai participa anul acesta la ceva competiții?

S-ar putea să merg la Londra , la Campionatele Mondiale de Seniori cu ștafeta României, dacă acest lucru nu se va intampla atunci voi mai participa la Campionatele Naționale de juniori.

Ce părere ai despre nivelul atletismului din România?

În momentul de față cred că în România sunt câțiva atleți destul de talentați care au obținut performanțe notabile și în care eu consider că merită să se investească. Aceștia trebuie încurajați mai mult spre marea performanță și bineînțeșes îndrumați de către profesorii acestora.

Andrea Miklos a reușit la Europenele din acest an cel mai bun timp din cariera sa, 52.31 de secunde în cursa de 400 de metri plat.

Etichete: atletism
Ultimele Stiri
abonare newsletter