Sport

FOTO Nadia Comăneci a "dezvăluit" la Cluj în ce condiţii s-ar implica în pregătirea viitoarelor gimnaste de top din România

Fosta mare gimnastă Nadia Comăneci nu exclude o implicare viitoare în pregătirea gimnastelor din România, însă a pus şi o "condiţie" pentru asta.

Ambasadoare a Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică individuală care se desfăşoară în perioada 19-23 aprilie la Cluj, Nadia Comăneci a participat joi la un eveniment destinat întăririi legăturii dintre sportul de mare performanţă şi mediul de afaceri, la sediul companiei de IT NTT Data.

Întrebată dacă ar fi dispusă să se implice în pregătirea gimnastelor României pe viitor, Nadia a răspuns: „Doar dacă vine domnul Bellu antrenor”. Chiar dacă afirmaţia fostei glorii a gimnasticii mondiale a fost mai degrabă o glumă, în schimb revenirea lui Octavian Bellu la cârma lotului rămâne un subiect de actualitate.


Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, a declarat, joi că își dorește ca antrenorii Octavian Bellu și Mariana Bitang, să se întoarcă la lotul național feminin, pentru a-şi pune în valoare experienţa. precizând că gimnastica românească trebuie să profite de experiența acestora. Cei doi au în palmarest circa 400 de medalii cucerite de sportivii pregătiţi de ei, la Olimpiade, Campionate Mondiale şi Europene.

Octavian Bellu, cel mai titrat antrenor din gimnastica românească, a renunţat în 2016, înainte de calificările pentru Olimpiada de la Rio, la funcţia de coordonator al lui naţional feminin. El a fost prezent alături de Nadia Comăneci la evenimentul amintit, dar nu a vorbit despre activitatea sa viitoare. În sschimb fostul antrenor al gimnastelor din România a precizat că s-a deplasat înainte pe la Sala Polivalentă, pentru a se asigura că "totul este în regulă". "Şi este", a transmis el.


A scăzut aria de selecţie

Pe de altă parte, Nadia Comăneci a menţionat că principala problemă a gimnasticii româneşti o reprezintă reducerea ariei de selecţie:

"Baza de selecţia s-a subţiat, am avut o bază mult mai mare. (...) Când baza se subţiază, şi a început să se subţieze începând de la Tavi (Octavian Belu-nr) înspre încoace, este mai greu. În momentul în care ai 10 sau 8 fete şi trebuie să alegi 6 şi ai şi 3 care s-au accidentat, atunci ai o mare problemă. (...) În Statele Unite, gimnastica a devenit foarte populară după 1984 când  Mary Lou Retton a câştigat. Fiecare copilaş vrea să facă gimnastică, nu neapărat doresc să ajungă la Olimpiadă. Bine-înţeles fiecare sportiv visează să ajungă la Olimpiadă, dar gimastica este un sport de bază precum orice alt sport pe care-l fac”, a declarat Nadia Comăneci.


Fosta mare gimnastă s-a arătat impresionată de ceremonia de deschidre a Europenelor de la Cluj: „A fost foarte frumos, tradiţional şi plin de căldură”, a sintetizat ea.

La întâlnirea de joi, desfăşurată într-un mini-amfiteatru al companiei, unde au fost prezenţi atât jurnalişti cât şi angajaţi ai firmei de It, au mai participat fostele campioane olimpice Andreea Răducan şi Monica Roşu, respectiv fostul antrenor al echipei naţionale a României, Octavian Bellu şi preşedintele Comitetului Olimpic Român, Mihai Covaliu, fost campion olimpic la scrimă.


Campionatele Europene continuă astăzi la Cluj cu calificările feminine. Româncele au concurat în Subdiviziunea 2 şi o vor face şi în Subdiviziunea 4, care începe în jurul orei 18.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter