Sport

Ponor şi Drăgulescu, „pariurile” Cristinei Bontaş pentru Europenele de Gimnastică de la Cluj

Fosta campioană mondială la gimnastică Cristina Bontaş a vorbit despre Europenele programate săptămâna viitoare la Cluj.

Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu, principalii favoriţi din partea României la medalii, în viziunea Cristinei Bontaş Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu, principalii favoriţi din partea României la medalii, în viziunea Cristinei Bontaş

Sprijinul miilor de spectatori din tribunele Sălii Polivalente din Cluj poate reprezenta un avantaj pentru gimnaştii români, la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică Individuală, întreceri care vor avea loc între 19-23 aprilie, crede fosta mare gimnastă română Cristina Bontaş. Ea consideră că Marian Drăgulescu şi Cătălina Ponor sunt principalii favoriţi ai României la medalii.

„Este o experiență super frumoasă să concurezi în fața publicului și a tuturor admiratorilor români. Publicul poate aduce avantaj gimnaștilor români și sper să meargă în număr cât mai mare să-i susțină”, a declarat fosta mare gimnastă Cristina Bontaș-Țânțaru (43 ani) într-un interviu acordat agenţiei Agerpres.


Mizează pe Drăgulescu şi Ponor

Vicecampioană olimpică la Barcelona cu echipa și medaliată cu bronz la sol, Bontaș are mari așteptări de la ''veteranii'' Cătălina Ponor și Marian Drăgulescu pentru Europenele de luna aceasta. „Avem două valori în echipa de Europene: Cătălina Ponor și Marian Drăgulescu. Deși sunt veteranii echipei, au multă experiență și sperăm ca performanțele lor să ridice din nou gimnastica românească acolo unde îi este locul. Așteptăm însă surprize plăcute și de la noua generație și bineînțeles de la Larisa Iordache, pe care o așteptăm cu mare nerăbdare să revină pe plan european și mondial”.

Ce şanse le dă tricolorilor

Cristina Bontaş-Ţânţaru crede în şansele gimnaştilor din România la medalii dar a subliniat că toţi sportivii vor aborda competiţia cu şanse egale: „Toți care concurează au șanse egale. Gimnaștii noștri trebuie să concureze foarte bine și să-și facă treaba cum știu ei mai bine. (...) La fete avem două nume de valoare în ierarhia mondială (Cătălina Ponor, Larisa Iordache, n. red.), iar celelalte două locuri sunt ocupate de gimnaste cu potențial foarte mare (Olivia Cîmpian, Ioana Crișan), care pot face surprize foarte plăcute. La băieți, spun eu, este o echipă echilibrată, cu un om de valoare în frunte (Marian Drăgulescu, n. red.)!”, a declarat fosta gimnastă.


Creşterea ariei de selecţie

Fostă campioană mondială la sol, în 1991, la Indianapolis, Cristina Bontaş consideră că e nevoie de o creștere a ariei de selecție pentru a depăși criza din gimnastica românească și pentru asta trebuie pus accentul pe programele demarate deja. „După părerea mea, la ora actuala României îi trebuie un număr cât mai mare de copii ca să poată avea un restart. Să ai volum de unde să alegi cei mai buni copii. Trebuie pus accent foarte mare pe (programul) ‘Mică gimnastă’ și pe selecția acestor copii către un drum de elită. Din păcate, am înțeles că mulți părinți nu-și mai dau copiii la gimnastică din anumite motive... Vreau să subliniez că eu sunt una din gimnastele care nu regretă că a practicat acest sport și chiar doresc ca părinții să înțeleagă că sportul acesta trebuie practicat de orice copil. Nu contează dacă ești selecționat pentru echipa României sau nu... Este sportul care creează fundația oricărui sport (coordonare, flexibilitate, putere, orientare etc)”, a declarat Bontaş. România poate reveni în elita gimnasticii româneşti cu ajutorul unui „volum de copii muncitori, copii și antrenori dornici să fie cei mai buni, mentalitate de campioni și nu în ultimul rând sprijinul părinților”.

Multiplă medaliată

Fosta gimnastă română Cristina Bontaş are în palmares, alături de titlul mondial în 1991 două medalii de argint la Mondiale, în 1989, la Stuttgart (cu echipa și la sărituri), medalii de bronz la Indianapolis(individual compus, cu echipa) și Stuttgart (sol), precum și argint la Europenele de la Atena din 1990 (sărituri) și bronz la Bruxelles, în 1989 (sărituri și sol).


 

 


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter