Sport

Cum prefaţează Simona Amânar Europenele de Gimnastică de la Cluj

Tripla campioană olimpică Simona Amânar crede că Europenele de la Cluj ar putea reprezenta un declic pentru renaşterea gimnasticii feminine româneşti şi vede toate componentele echipei României capabile să urce pe podium.

Tripla campioană olimpică Simona Amânar a declarat într-un interviu acordat agenţiei Agerpres că sportivele din lotul național de gimnastică artistică, Larisa Iordache, Cătălina Ponor, Olivia Cîmpian şi Ioana Crișan au ocazia să scrie istorie la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică Individuală de la Cluj-Napoca (19-23 aprilie) şi că au un avantaj în faptul că vor concura în fața publicului român.

„Cred în toate fetele”

Fosta gimnastă susține că această ediție a Europenelor reprezintă pentru unele componente ale lotului național "o afirmare", iar pentru altele "o certificare a valorii" şi este de părere că toate cele patru gimnaste pot obține medalii la Cluj-Napoca: „Îmi aduc aminte că în 1996, la Atlanta, eu reprezentam a treia piesa dintr-un puzzle, eram în echipă cu Lavinia (n.r. Lavinia Miloșovici) și Gina (n.r. — Gina Gogean), dar am reușit să obțin aurul olimpic și încă două medalii, astfel că eu cred în toate fetele care vor participa la aceste Campionate Europene că vor reprezenta România la cel mai înalt nivel. Sigur că le avem pe experimentata Cătălina și pe Larisa ca principale favorite, dar am încredere și în celelalte fete că vor face o surpriză plăcută la aparatele la care vor participa”, a declarat Simona Amânar.


Întrebată dacă Europenele de la Cluj pot reprezenta un nou început pentru gimnastica feminină românească Simona Amânar a răspuns afirmativ:  „Da, poate reprezenta un nou început, deși reformarea unei echipe competitive a început deja. Prin implicarea sponsorilor, printr-o lege a sponsorizării care să dea posibilitatea societăților potente financiar să se implice se poate reconstrui un lot puternic, materie primă există”, a declarat ea.

Regretul Simonei Amânar

Fost mare gimnastă Simona Amânar crede că organizarea Campionatelor pe teren propriu va constitui un avantaj pentru echipa României: „Eu întotdeauna mi-am dorit să particip la o mare competiție care să aibă loc la mine în țară, dar nu am avut asemenea ocazii. Ele au acum ocazia să scrie istorie. Presiune există oriunde participi la astfel de competiții, valoarea îți ia însă această presiune. Important este ca fetele să creadă în ele, în faptul că pot face mai mult decât la antrenamente, să-și fixeze ținte înalte, să-și ceară fiecare o autodepășire”, a menţionat ea.


Pe de altă parte, fosta mare campioană, care va fi prezentă la Europenele de la Cluj, a adăugat că România trebuie să se raporteze la realitate şi a amintind faptul că ratarea calificării la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro este "o pată neagră în istoria acestui sport". De altfel, Simona Amânar a precizat că gimnastica românească se află în plină criză după ce ani la rând s-a aflat constant pe podium la competițiile internaționale majore. Acum în vârstă de 37 de ani, fosta campioană olimpică de la Atlanta și Sydney a precizat că este nevoie de bani, de implicare, de răbdare, de o reorganizare a sistemului, precum și de găsirea unor soluții pentru menținerea antrenorilor în țară pentru ca gimnastica românească să revină în elita mondială.

Simona Amânar (38 de ani) are 10 medalii olimpice, din care trei titluri: Olimpiada de la Atlanta – 1996, la sărituri, respectiv la Sydney în 2008 – individual compus şi echipe. Una din săriturile cele mai dificile din gimnastică îi poartă numele în prezent.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter