Sport

Economist de top, fost preşedinte interimar la FC Barcelona, primeşte titlul DHC la "Babeş-Bolyai" şi se întâlneşte cu conducerea lui „U”

Economistul de top mondial Xavier Sala-i- Martin, profesor la universitatea americană Columbia University, fost membru al board-ului de la FC Barcelona va primi titlul de DHC al Universităţii Babeş-Bolyai şi se va întâlni cu conducerea echipei Universitatea Cluj.

Xavier Sala-i- Martin, cu trofeul Ligii Campionilor câştigat de Barcelona în 2009. FOTO columbia.edu Xavier Sala-i- Martin, cu trofeul Ligii Campionilor câştigat de Barcelona în 2009. FOTO columbia.edu

Xavier Sala-i-Martin, "unul dintre cei mai importanți economiști ai momentului", profesor la Columbia University, va fi distins joi, 6 aprilie 2017, de la ora 11, în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), cu titlul de Doctor Honoris Causa al universităţii clujene, informează Biroul Media al instituţiei.

Doctorat la Harvard

Xavier Sala-i-Martin este absolvent al Universității Autonome din Barcelona (1985) şi a obţinut doctoratul în științe economice la Universitatea Harvard (1990), fiind, în prezent, profesor al Departamentului de Științe Economice al Columbia University (New York, SUA), respectiv profesor asociat al Universității Pompeu Fabra de Barcelona.


Cele mai importante contribuții științifice ale profesorului vizează trei domenii principale: creșterea și convergența economică, inegalitatea distribuirii veniturilor și sărăcia şi competitivitatea economică, cercetările sale constituind unul dintre punctele de pornire ale filosofiei fundamentale a Uniunii Europene privind convergența economică, informează reprezentanţii UBB.

A condus board-ul economic la Barcelona

Unul din cei mai citaţi economişti ai lumii pentru lucrările din anii ’90, potrivit Wikipedia, profesorul Xavier Sala-i-Martin are o bogată experienţă jurnalistică, fiind colaborator la mai multe instituţii media din Spania, cu apariţii regulate şi la CNN.


De asemenea el a avut o intensă activitate managerială şi sportivă, ocupând, timp de mai mulţi ani, între 2004-2010, funcţia de preşedinte al Comisiei Economice a clubului de fotbal FC Barcelona şi, preluând, pentru o perioadă, chiar funcţia de preşedinte interimar al clubului spaniol de fotbal (2006). De altfel pe pagina sa personală de la Columbia University poate fi văzută o fotografie a lui alături de treoful Champions League câştigat de Barcelona în 2009.

Se întâlneşte cu conducerea lui "U"

Programul oficial al lui Xavier Sala-i-Martin va include, pe lângă întâlnirile cu reprezentanții UBB, și o vizită la clubul de fotbal Universitatea Cluj, programată vineri 7 aprilie 2017, de la ora 10.


Reînfiinţat "de la zero" în 2016 clubul de fotbal Universitatea Cluj şi-a fixat o strategie bazată pe terme mediu pe investiţia în infrastructura sportivă şi centrul de copii şi juniori, după cum a menţionat recent pentru Monitorul de Cluj managerul clubului, Ioan Ovidiu Sabău. Pentru ca planurile să prindă contur susţinerea financiară va fi esenţială, iar sfaturile unui economist de top, cu experienţă la unele din cele mai de succes cluburi de fotbal din lume, poate întrezări noi oportunităţi pentru echipa de fotbal clujeană.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter