Sport

Concursul de orientare "Busola de Aur", la jumătate de secol. Peste 250 de concurenţi participă la competiţia jubiliară, în weekend la Sălicea

Cea de-a cincizecea ediţie a Cupei Busola de Aur la orientare în alergare şi Cupa „In Memoriam” - ediţia 17, vor avea loc între 1-2 aprilie în pădurea comunei clujene Sălicea.

Peste 250 de concurenţi vor participa în weekend la întreceri. FOTO Arhivă Monitorul Peste 250 de concurenţi vor participa în weekend la întreceri. FOTO Arhivă Monitorul

Evenimentele sunt organizate de Clubul sportiv Compass Cluj și Societatea Pro Orientare în colaborare cu Federația Română de Orientare, Asociația județeană de Orientare și cu DTS Cluj.

"Busola...", la jumătate de secol

Cupa Busola de Aur ediţia 50 şi Cupa „In Memoriam” ediţia a 17-a vor lua startul sâmbătă, 1 aprilie, la ora 11, după validarea prealabilă a concurenţilor. Cupa Busola de Aur a fost inițiată de Székely Zoltán, maestru al sportului, în anul 1968 în pădurea din Stânceni din judeţul Mureș.


„Personal am condus organizarea acestei competiții de la ediţia a 18-a, cu ajutorul mai multor orientariști, precum inginer László Kálmán, Nagy Dezső și alții. La ediţia a 35-a domnul Székely mi-a spus ‘ce bine ar fi dacă am reuși să organizam si o ediţia 50’ şi iată că am ajuns în 2017 și putem sărbători, visul lui s-a implinit”, a declarat Májai Ferenc, organizatorul competiţiei.

Programul concursului

Sămbătă 1 aprilie 2017, orele 9:00-10:30: validarea concurențilororele; 11:00 - Start în etapa I pe medie distanță Cupa Busola de Aur și „In Memoriam”; Dumincă 2 aprilie 2017 orele 10:00: Start in etapa II a „Busola de Aur” pe lungă distanță; Festivitatea de premiere  va avea loc duminică de la ora 13.30. Președinte de concurs va fi Kerekes Kinga. Trasatori: Simon Gábor, Kiss Attila. Control: Simon Krisztina, Kerekes Kinga Secretar: László András


Terenul este unul deluros, cu „relief frământat”, „păduri de foioase şi răşinoase, zone deschise şI semideschise”. O parte din zona de concurs este în curs de exploatare forestieră și pot apărea poteci noi, nereprezentate pe hartă, anunţă organizatorii. Potrivit lor, traseul prezintă o alergabilitatae dificilă şi vizibilitate variabilă, adeseori cu vegetaţie de sol, tufe și crengi căzute/tăiate. „Se recomandă pantaloni lungi, jambiere și tricou cu mânecă lungă!”, este îndemnul organizatorilor. 

abonare newsletter