Sport

Regina bârnei de la Rio şi alţi doi campioni olimpici din 2016 vin la Europenele de la Cluj

Federaţia Europeană de Gimnastică a publicat lista înscrierilor nominale pentru Europenele programate între 19-23 aprilie la Cluj.

 Sanne Weavers a câştigat aurul la Olimpiada de la Rio din 2016, reuşind să ia faţa gimnastelor americane. FOTO nos.nl Sanne Weavers a câştigat aurul la Olimpiada de la Rio din 2016, reuşind să ia faţa gimnastelor americane. FOTO nos.nl

Trei campioni de la Jocurile Olimpice de Vară de la Rio de Janeiro 2016, Oleg Verniaiev, Eleftherios Petrounias şi Sanne Wevers - regina bârnei la Olimpiada de anul trecut, unde le-a luat faţa americancelor, vor fi prezenţi la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică de la Cluj (19-23 aprilie), conform listei înscrierilor nominale pentru competiţie, publicată de Federaţia Europeană de specialitate (AICI puteţi vedea şi ordinea la start).

Maghiarul Krisztian Berki, campion olimpic în 2012 şi multiplu campion mondial, se va alinia şi el la start, la fel ca şi tripla campioană olimpică din 2004 Cătălina Ponor, respectiv ca Marian Drăgulescu şi Larisa Iordache.


Campioni olimpici de la Rio

Ucraineanul Oleg Verniaiev – campion olimpic la paralele şi vicecampion la individual compus la Olimpiada de la Rio din 2016, Eleftherios Petrounias – campionul olimpic la inele şi Sanne Wevers, surprinzătoarea campioană olimpică la bârnă, sunt cele mai în vogă nume din gimnastica internaţională a căror prezenţă la Europenele de la Cluj a fost confirmată oficial. Lista delegaţiilor de sportivi pentru competiţia care va avea loc luna viitoare la Sala Polivalentă clujeană a fost publicată de Federaţia Europeană de Profil şi preluată pe site-ul oficial al competiţiei. 

Un număr de 37 de Federaţii şi-au anunţat participare la prima “cursă” pentru titlurile europene din noul ciclu olimpic, cu un total de 274 de gimnaşti  168 gimnaşti şi 106 gimnaste, număr uşor mai mic faţă de cei peste 290 de participanţi anunţat iniţial.


Medaliaţi la Olimpiadă

La startul Europenelor de Gimnastică de la Cluj urmează să ia startul şi alţi medaliaţi de la Rio: sportiva Amy Tinkler, Marea Britanie, bronz la sol, unde a fost depăşită doar de americancele Simone Biles şi Aly Raisman, Angelina Melnikova, componentă a echipei Rusiei care a câştigat argintul în concursul pe echipe, sunt două exemple, respectiv Nikita Nagornyy, medaliat cu argint alături de echipa Rusiei. Marine Boyer, locul 4 în finala olimpică la bârnă va sosi şi ea la Cluj. 

Alţi campioni olimpici, la start

Celor trei campioni de la Rio de Janeiro 2016 li se vor alătura şi alţi campioni olimpici, maghiarul Krisztian Berki – aur la cal cu cu mânere la Olimpiada din 2012 şi triplu campioana olimpică de la Atena, Cătălina Ponor din România.  37 de Federaţii şi-au anunţat participare la prima “cursă” pentru titlurile europene în noul ciclu olimpic. Un total de 274 de gimnaşti se vor afla în competiţie, 168 gimnaşti şi 106 gimnaste.


Campioni care absentează

În schimb de pe listă lipseşte britanicul Max Whitlock, dublu campion la Rio - la sol şi cal cu mânere şi medaliat cu bronz la individual compus, anunţat iniţial între cei aşteptaţi la start, însă care a decis în cele din urmă să se pregătească pentru Campionatele Mondiale din octombrie 2017. Nici co-naţionalii săi, Louis Smith, medaliat cu argint la cal cu mânere, la Rio, respectiv Nile Wilson, care a ocupat ultima treaptă a podiumului la bară fixă nu vor veni la Cluj. Germanul Fabian Hambüchen, campion olimpic anul trecut la paralele, nu va participa nici el la Europene. De asemenea va absenta şi campioana olimpică la paralele, extraordinara Aliya Mustafina, una dintre puţinele gimnaste care reuşeşte să le ţină constant piept concurentelor din SUA în competiţii.

Noi talente, la Europene

Pe lista de concurenţi figurează şi noi talente, precum ucraineanca Diana Varinska, campioana europeană la individual compus a junioarelor Elena Eremina (Rusia), dar şi aurul juniorilor, Frank Baines (M. Britanie), pe Francesca Linari (Italia), Lyn Genhart (Elveţia) şi Tomas Kuzmickas (Lituania).


Răducan, implicată în organizare

Fosta gimnastă Andreea Răducan, președintele Fundației Olimpice Române, a declarat, că se implică în organizarea Campionatelor Europene de gimnastică artistică de la Cluj: „Sunt foarte multe detalii de stabilit pentru competiția de la Cluj-Napoca. La solicitarea Federației Române de Gimnastică am răspuns afirmativ și iată acum sunt implicată în organizarea întrecerilor'', a precizat Răducan pentru Agerpres, chiar la sediul Fundației Olimpice Române, din București.

''Fac mereu multe drumuri între federație și fundație. După soluționarea problemelor care țin de buget, facem pregătirile din urmă, ca totul să fie în regulă. Ne bucurăm mult că țara noastră poate să găzduiască, din nou, un Campionat European de gimnastică artistică și asta după 60 de ani. Atunci, întrecerile au avut loc la București, în Sala Floreasca'', a mai afirmat Andreea Răducan. În anul 1957, în Sala Floreasca din București, a avut loc prima ediție a acestor competiții. Europenele de la Cluj o au ca ambasadoare oficială pe fosta mare gimnastă Nadia Comăneci.


Loturile României

România a anunţat recent loturile masculin şi feminin pentru Europenele de la Cluj. Echipa masculină va fi compusă din Marian Drăgulescu, Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Robert Ghiuzan, Laurențiu Nistor și Andrei Ursache, colectivul de antrenori fiind format din Ionuț Corlaci, Ioan Suciu și Vasile Vug. Conform înscrierilor pe aparate, la sol vor concura Marian Drăgulescu, Cristian Bățagă, Andrei Ursache, Robert Ghiuzan, la cal cu mânere vor evolua Cristian Bățagă, Andrei Ursache, Laurențiu Nistor, la sărituri vor participa Marian Drăgulescu, Cristian Bățagă, Robert Ghiuzan, la paralele vor evolua Vlad Cotuna, Laurențiu Nistor, iar la bară, Vlad Cotuna și Laurențiu Nistor.

Formaţia feminină a României va fi aclătuită din Olivia Cîmpian, Ioana Crișan, Larisa Iordache și Cătălina Ponor, antrenori fiind Nicolae Forminte, Claudiu Moldovan, Matei Stănei și Liliana Cosma. La sărituri sunt înscrise Olivia Cîmpian, Ioana Crișan și Larisa Iordache, la paralele vor evolua Olivia Cîmpian, Ioana Crișan, Larisa Iordache, la bârnă vor concura Olivia Cîmpian, Ioana Crișan, Larisa Iordache și Cătălina Ponor, la sol vor participa Olivia Cîmpian, Ioana Crișan, Larisa Iordache, Cătălina Ponor. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter