Sport

Vasile Cipcigan şi colegul său de expediţie din Himalaya se pregătesc de cucerirea celui mai înalt vârf al planetei

Alpinistul Vasile Cipcigan şi jurnalistul Titus Crăciun se pregătesc de o nouă expediţie, de această dată pe Everest, cel mai înalt vârf al planetei.

Iniţiativa îşi propune să continue proiectul „Șapte Pași pe Acoperișul Lumii", care a debutat acum circa șase ani și are ca obiectiv cucerirea celor mai înalte șapte vârfuri de pe fiecare continent: Kilimanjaro în Africa, McKinley (Denali) în America de Nord, Elbrus în Europa, Aconcagua în America de Sud, Carstensz Pyramid în Australia/Oceania, Vinson în Antartica și Everest în Asia.

Vasile Cipcigan (Foto, în stânga), şeful de formaţie din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, a reuşit să devină în toamna anului trecut primul clujean care a depăşit bariera celor 8.000 de metri, reuşind să cucerească vârful Manaslu din masivul Himalaya. În expediţie a fost prezent şi ziaristul Titus Crăciun, care nu a ajuns însă până în vârf, din motive de siguranţă. După performanţa de anul trecut Cipcigan a comunicat Consiliului Judeţean Cluj dorinţa de a continua proiectul celor „Şapte Paşi” şi de a participa la expediţia pe Everest, în aceeaşi formulă, cu ziaristul Titus Crăciun.


„Noua expediție, eminamente clujeană, va dura aproximativ două luni și va fi una dintre cele mai dificile ascensiuni de până acum, atât din punct de vedere al logisticii și al traseului, cât mai ales al condițiilor climaterice existente la respectiva altitudine, cu atât mai mult cu cât cei doi temerari clujeni își propun o ascensiune curată, fără aport de oxigen suplimentar”, au explicat reprezentanţii CJ Cluj, într-un comunicat transmis astăzi presei.

 „Apreciez în mod deosebit tăria de caracter și perseverența salvamontistului clujean Vasile Cipcigan, un veritabil ambasador al Clujului și al sporturilor montane din România. Curajul dovedit, alături de calitățile sale fizice și sportive de excepție constituie tot atâtea motive în plus pentru ca iubitorii muntelui și turiștii să se simtă în deplină siguranță pe teritoriul județului nostru, convinși fiind de profesionalismul tuturor membrilor Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo”, a menţionat Alin Tişe, președintele forului judeţean.


Alpinistul clujean se reface încă după degereturile din ultima expediţie, dar în aprilie va începe demersurile de pregătire pentru expediaţia nouă şi pentru strângerea fondurilor necesare unui astfel de proiect. Costurile sunt consituite de taxa de ascensiune pe vârful Everest, organizarea propriu-zisă a proiectului, derularea de sesiuni de pregătire, achiziționarea de echipament, dar și alte categorii de servicii la care va trebui să se apeleze. CJ urmează să asigure o parte din suportul financiar şi logistic necesar expediţiei, având în vedere  aportul proiectului „Șapte Pași pe Acoperișul Lumii" în promovarea imaginii județului, se arată în comunicatul amintit.

Ultimele Stiri
abonare newsletter