monitorulcj.ro Menu
Sport

INTERVIU Puştiul crescut de Benfica, maestrul penalty-urilor în Gruia: „M-am antrenat 3-4 ani pentru asta” FOTO / VIDEO

Filipe Nascimento (21 de ani) a devenit unul din oamenii de bază ai CFR-ului şi specialistul loviturilor de la 11 metri.

Nascimento a marcat 2 penalty-uri în ultimul joc de acasă din campionat al CFR-ului

Filipe Nascimento a marcat 6 goluri din penalty, din tot atâtea încercări, pentru CFR, în sezonul actual, 4 în campionat şi 2 în Cupa Ligii. Dincolo de eficienţă, portughezul impresionează prin tehnica de execuţie. Mijlocaşul de 21 de ani format la Benfica Lisabona povesteşte într-un interviu pentru Monitorul de Cluj cum a perfecţionat, pe cont propriu. acest procedeu.

"Dirijorul"

CFR-ul îşi alege cu atenţie “dirijorii”. După Davide Petrucci, fotbalistul care ajungea în 2008 pe Old Trafford la cererea lui Alex Ferguson şi avea să poposească ulterior în Gruia, un alt mijlocaş cu pedigree "face jocurile" la echipa vişinie. Este vorba de Filipe Nascimento, mijlocaşul de 21 de ani crescut la Benfica Lisabona, al doilea golgheter al echipei în actualul sezon şi responsabilul cu penalty-urile pentru echipa lui Vasile Miriuţă. 


Sosit la CFR în 2015, jucătorul care a evoluat 11 ani pentru formaţiile de juniori şi tineret ale echipei de pe “Estádio Da Luz” are 6 reuşite în sezonul 2016-2017 al Ligii 1 pentru CFR, 4 dintre ele din penalty-uri. În ultimul meci de acasă al “feroviarilor”, 2-2 cu ACS Poli Timişoara, Nascimento a transformat două penalty-uri şi a atras atenţia cu tehnica desăvârşită de execuţie. Mijlocaşul portughez a direcţionat de fiecare dată mingea în ultima secundă, "din gleznă", spre colţul dorit, opus direcţiei în care a plecat portarul Străuţ. (Penalty-urile pot fi urmărite în VIDEO, la minutele 5.55 şi 7.11) Comentatorii l-au comparat imediat cu Dănuţ Lupu, tehnicul fotbalist care obişnuia să trimită cu lejeritate balonul în plasă de la punctual cu var, chiar fără elan.

Monitorul de Cluj i-a propus un interviu tânărului jucător al CFR-ului, în care fotbalistul dezvăluie cât s-a antrenat pentru a executa penalty-ul „perfect” şi vorbeşte despre lotul CFR-ului, cel mai mare vis al carierei, dar şi cea mai mare dezamăgire, respectiv echipa care joacă în opinia sa cel mai bun fotbal din Liga 1.


"Obiectivul este să schimbi în ultima secundă"

Reporter: La cele două penalty-uri pe care le-ai transformat în acelaşi meci, cu ACS Poli, ţi-ai ales direcţia în ultimele clipe, "din gleznă", un procedeu tehnic şi dificil. Cum faci asta?

Nu îmi e uşor să bat astfel penalty-ul, dar mă antrenez mult să dau așa, încât să devină foarte uşor. M-am antrenat mult, 3-4 ani până acum şi 'Mister' (antrenorul Vasile Miriuţă, n.red.) ştie asta, are încredere în mine şi eu am multă încredere când trebuie să execut. Stiu că dacă în ultima secundă pleacă într-o parte (portarul, n.red.), o dau în locul opus. Obiectivul este să schimbi în ultima secundă. M-am antrenat după multe “scenarii”. M-am antrenat cu un portar, prieten de-al meu şi i-am cerut să stea în poartă maximum cât poate (înainte de a pleca spre un colţ, n.red.), apoi să plece pe un colț, după care m-am antrenat cu el aflat încontinuu în mişcare. M-am pregătit de multe ori aşa...


"Penalty-ul trebuie să fie GOL"

Ce te-a făcut să exersezi în mod special penalty-urile, cumva experienţa Benfica? Antrenați atât de mult fazele fixe?

La Benfica m-am antrenat, dar nu foarte atent, ci după aceea, când am devenit profesionist. În fotbal cred că sunt foarte importante fazele fixe  şi penalty-ul e un moment foarte important în joc. E o oportunitate unică, eşti doar tu cu portarul. Este foarte important să dai gol în acel moment, din cauză că este foarte greu să marchezi într-un joc de 90 de minute, dar la penalty este o situaţie în care dacă tu eşti foarte pregătit e mai uşor. Trebuie să fie gol, e foarte important pentru echipă. 


Ai exersat singur loviturile de la 11 metri sau la antrenamentele echipei?

Singur, cu un portar din Viseu. La Viseu (fotbalistul a jucat la Académico Viseu, echipă din Liga a 2-a portugheză, n.red.) am avut un portar de 22-23 de ani şi mă pregăteam după antrenament. Acum mă pregătesc în ultimele 2-3 zile înainte de meciuri, la final de antrenament, când avem faze fixe şi penalty-uri.


Cât contează mentalul în executarea unui penalty?

Cred că mentalul contează cel mai mult, toată lumea are tehnică de penalty. Mental, dacă ai încredere în tine trebuie să fii liniştit, este foarte important. Problema penalty-urilor, cel puțin pentru mine, este că presiunea este pe jucător, nu pe portar. Portarul este liniştit, dacă ia gol nimeni nu zice nimic. Tu trebuie să fii liniştit, să te gândești că e presiune 50-50% pentru portar şi pentru tine şi dacă priveşti aşa este mai uşor.

"Am continuat să mă antrenez bine"

Cum îţi explici că în mandatul lui Toni Conceicao, un portughez, ai jucat mai puţin, iar sub conducerea lui Vasile Miriuţă ai devenit om de bază?

Când a venit Toni mi-a dat şansa să fiu titular în primul joc, cu Botoşani (în decembrie 2015, scor 2-1 pentru moldoveni, n.red.). A avut foarte mare încredere în mine dar atunci nu am jucat aşa bine şi a schimbat echipa şi a fost bine la jocul următor. (...) Toni a avut foarte mare încredere în mine, mi-a plăcut ca antrenor şi lui de mine, dar a venit Juan Carlos, a jucat foarte bine, a dat multe goluri. Eu am schimbat apoi poziţia, ca „număr 6”, implicat mai mult în construcţia jocului. 

Miriuţă ţi-a dat şi mai mare încredere, Ioan Andone a spus recent că jocul CFR-ului se învârte în jurul tău. Cum s-a creat chimia aceasta şi cum a crescut rolul tău în importanţă?

Miriuţă a mai fost aici şi când a revenit ştia alţi jucători, precum Petrucci, a jucat în sistem 4-4-2, nu eram prima opţiune. Nu am jucat mult, nu eram „pe listă”, dar m-am antrenat mult şi Miriuţă mi-a zis să continuu să mă antrenez bine şi după aceea am avut o oportunitate cu Craiova în Cupa Ligii, am jucat bine, lui Mister i-a plăcut atitudinea şi asta a fost foarte important, m-am antrenat bine, eram pregătit, am avut încredere şi sunt foarte mulţumit că are multă încredere în mine, că îi place de mine şi mie de el. Este important pentru un jucător să fie liniştit, să mergi liniştit pe teren şi să dai tot. 

"Nu doar calitate, ci şi unitate"

Care este secretul CFR-ului în acest sezon?

Sincer cred că este foarte important ca noi toţi să jucăm bine împreună. Asta este ce mai important, să avem o ambianţă foarte bună în echipă, suntem o familie şi când mergi pe teren este mult mai uşor să câştigi, sau să nu pierzi. Apoi cred că avem un lot bun, cu jucători de calitate, practicăm un fotbal bun; chiar dacă avem câte un joc mai greu, dar am jucat cu Steaua, cu Dinamo, cu Astra “afară” şi în jocurile astea nu trebuie să ai doar calitate, ci unitate şi ăsta a fost secretul echipei.

Cât de mult a scăzut valoarea lotului după plecările lui Petrucci şi ale celorlalţi?

Sincer, cred că pierzi calitate punctual şi câştigi calitate ca şi echipă. Petrucci are multă calitate, Jakolis, Cristian, Guima, dar după aceea au venit jucători buni, Sorsa, Horj (promovat din pepiniera CFR-ului, n.red.), Roman, Omrani, Gomelt şi toţi împreună formăm un lot foarte bun.

CFR, "echipă de play off", Viitorul, "cel mai bun fotbal"

Unde vezi CFR-ul ca valoare a lotului în Liga 1, într-un clasament personal?

Cred că e foarte foarte important să fim în play off şi în ochii mei avem loc în play off, suntem echipă de play off. După aceea, în play off, sunt echipe foarte bune, Steaua are cei mai mulţi bani, poate să cumpere tot, Viitorul, o echipă foarte foarte bună, care după mine joacă fotbalul cel mai bun, Astra, care nu e acum în play off dar e echipă foarte bună, Dinamo, Craiova.

Îţi aduce aminte Viitorul, care se bazează foarte mult pe tineri, de perioada ta la Benfica?

Cred că Viitorul este un exemplu foarte bun pentru România, multe echipe ar trebui să fie aşa, să le dea o şansă jucătorilor tineri, lucru foarte important pentru fotbal, pentru fotbalul românesc. Fotbalul nu ţine numai de experienţă, calitatea este cea mai importantă din punctul meu de vedere şi personalitatea. Văd la Viitorul mai mulţi tineri, ca Marin, Iancu, Coman, mai mulţi foarte buni, în combinaţie cu unii experimentaţi. Şi Benfica acum are o medie de vârstă de 22-23 de ani, este pe locul 1 în Portugalia și calificată în faza următoare a Champions League, asta ţine de calitate. 

Sunt şi unii din foştii tăi colegi de la tineret în echipă?

Doi-trei, doi în primul 11.

Mai visează la Benfica

Şi tu eşti foarte tânăr, ai 21 de ani. Cum îți vezi viitorul ca fotbalist?

Cel mai important cred că este să joc cât mai mult şi să câştigăm meciurile. Niciodată nu am crezut în ideea că un jucător dintr-o echipă care nu câştigă poate pleca la o altă formație bună. Vreau să stau aici până la final de sezon, să am evoluții reușite și să câştigăm un trofeu, e foarte important pentru mine şi e clar că vreau să plec într-un alt oraş, în „Top 5” din ţările europene, ăsta este obiectivul meu. La CFR sunt foarte liniştit, foarte fericit cu tot, conducere, antrenor, jucători, dar este normal când ai 21 de ani să ai un asemenea obiectiv.

Te mai vezi la Benfica, într-o zi?

Da, dacă joc şi fac totul bine, depinde numai de mine. Trebuie să joc cât mai mult, să dau goluri şi echipa să câştige; nu va fi uşor să plec în următorul an sau în următorii doi-trei, dar am acest obiectiv să joc la Benfica, pentru că este clubul meu şi am evoluat acolo 11 ani.

Ce te-a marcat cel mai mult din experienţa Benfica?

Benfica poate să nu fie aşa cunoscută aici, dar este în „Top 5” al celor mai cunoscute echipe în lume. Multor persoane le place Benfica, tuturor le place Benfica în Portugalia, este cea mai bună, au multă tradiţie. Ce a contat cel mai mult pentru mine nu a fost calitatea tehnică şi tactică, pentru că asta o întâlneşti la oată lumea, ci calitatea umană, accentul pe personalitate şi modestie, profesionalism. Asta este cel mai important ce te învaţă Benfica, sunt foarte preocupaţi să îi înveţe pe jucători să fie profesionişti, să rămână modeşti şi asta este mai important pentru mine. Calitatea tehnică şi tactică poţi să le înveţi, dar după 11 ani la Benfica, dincolo de a deprinde abilităţile tehnice, mai importantă este calitatea umană cu care m-am familiarizat acolo, ceva ce nu o să uit niciodată în viaţa mea. 

Cea mai mare dezamăgire

După ce aţi câştigat Cupa în faţa lui Dinamo te-am văzut ridicând de la pământ mai mulţi jucători ai lor, dezamăgiţi. Care a fost cea mai mare dezamăgire din carieră pentru tine?

Ultimul an la Benfica a fost foarte greu pentru mine, am suferit o accidentare la genunchi, nu a fost uşor. Ştiam că trebuie să joc, să câştig un contract la profesionişti şi nu m-am oprit şi am continuat să joc, dar nu am jucat ‘nimic’, din cauză că nu am putut să alerg, să fac niciun pas, dar nu am vrut să mă opresc pentru că am vrut un contract cu Benfica. A fost greu pentru mine şi în finala Youth League, cu Barcelona, când am pierdut cu 3-0 (în 2014, n.red.) şi a fost foarte greu pentru că a fost un vis al carierei la tineret.

Echipele portugheze care nu ar pierde niciun meci în Liga 1

Cum vezi nivelul fotbalului românesc, ca pregătire, ca valoare, comparativ cu cel din Portugalia?

Sincer cred că nivelul din Portugalia e un pic mai mare. Acum sunt jucători portughezi de mare calitate, Portugalia a fost campioană europeană, iar la Under-21 în finală (în Finala Euro Under-21, ediţia 2015, n.red.), fără gol primit, după ce au câştigat cu 5-0 în semifinale, au multă calitate. Şi în campionat sunt echipe ca Benfica, Sporting, Porto şi Braga, care în România nu cred că ar pierde niciun un meci, e diferenţă foarte mare. Dar e diferenţă foarte mare de bani, comparativ cu România. Aici ai Steaua, ai bani şi poţi să cumperi jucători, dar salariile sunt mici şi asta face un pic de diferenţă din punct de vedere al calităţii.

Din 2015 la CFR

Născut în ianuarie 1995 Filipe Nascimento a evoluat pentru echipele de juniori şi tineret ale Benficăi Lisabona, între 2003 – 2014. Are selecţii în naţionalele Under 16, U-17 şi U-18 ale Portugaliei şi în 2014 a disputat cu echipa de tineret a lui Benfica finala Youth League, pierdută cu 3-0 în faţa Barcelonei. Confruntat cu o accidentare, fotbalistul nu a fost păstrat la echipa mare a lusitanilor, debutând la seniori în 2014 pentru Académico Viseu, în Liga a 2-a portugheză. Nascimento a ajuns la CFR Cluj în iunie 2015, semnând un contract pe 3 ani. A evoluat în peste 30 de meciuri în campionat pentru CFR, iar în actualul sezon al Ligii 1 are 6 goluri – 4 din penalty, fiind al doilea golgheter al echipei după Bud. Mijlocaşul a marcat 2 lovituri de la 11 m şi în Cupa Ligii.

4 penalty-uri transformate în campionat şi 2 în Cupa Ligii are Nascimento la CFR în sezonul 2016-2017