Sport

Radu Paraschivescu, după ce Gigi Becali a vrut să îi "închidă gura": „Fierbe de ciudă că nu vorbesc de el”

Cunoscutul scriitor Radu Paraschivescu a comentat la Cluj, succint, incidentul recent în care moderatorul tv Valentin Moraru i-a închis telefonul finanţatorului Stelei, Gigi Becali, în timpul unei emisiuni, după ce acesta a folosit expresia „ciocu’ mic” şi a transmis că a vrut să îi închidă gura scriitorului.

“Mie nu are cum să mi-o închidă (să îi ‘închidă gura’, n.red.), pentru că sunt într-o prestaţie aparte faţă de personaj, i-am promis în urmă cu vreo 8 ani că el nu există, l-am asigurat de propria lui 'inexistenţă', din punctul meu de vedere. L-am pus între paranteze şi l-am lăsat acolo. Ca să vă explic contextul, că lumea vede doar emisiunea şi nu ştie ce e în spate. El fierbe de ciudă că nu mă poate face să vobesc despre el sau cu el, să scriu despre el sau cu el. Dacă aţi observat, eu nu scriu şi nu vorbesc despre el sau cu el. În momentul când ai de a face cu un asemenea personaj, trebuie să îţi institui nişte cordoane sanitare, dacă nu o fac alţii, o fac eu. Eu nu m-am simţit câtuşi de puţin vizat acolo, m-am considerat în afara discuţiei, ştiu exact ce s-a vorbit. Nu m-am simţit în niciun fel, nici insultat, deoarece ceva care nu există nu te poate insulta, nici dornic să ies din liniştea aceea şi să îi spun... El este pur şi simplu suspendat, ca să folosesc un termen sportiv”, a declarat Radu Paraschivescu la Cluj.

"Există pentru cei pe care îi ţine cu bani şi pentru presă"

Întrebat în ce măsură „personajul” amintit „nu există” realmente pentru el, cât timp comentază adeseori prestaţiile echipei pe care Gigi Becali o finanţează, scriitorul a răspuns: „Nu eu fac invitaţiile, eu sunt musafir acolo (în emisiunea de la canalul tv amintit, n.red.), musafirii nu cheamă alţi musafiri, decât dacă sunt prost crescuţi. Eu acolo nu pot să mă ridic şi să plec, în primul rând că nu e frumos, poate sunt oameni pe care îi interesează ce spun, poate şi pentru că am un contract şi nu aş vrea să mă autofaultez; personajul cu pricina există pentru cei de care se ocupă şi pe care îi ţine cu bani, pentru ei e foarte existent. Pentru presă e foarte existent. Eu nu sunt presă. Că scriu o dată pe săptămână într-un ziar, asta nu mă face jurnalist. Am mai spus lucrul ăsta şi Mircea Cărtărescu şi Adrian Năstase şi Octavian Belu au scris în presă, nu cred că vreunul din ei e ziarist. Nu simt nicio corigenţă etică sau de altă natură faţă de public că nu am nicio reacţie faţă de personaj. Reacţia mea este absenţa oricărei reacţii”, a adăugat Paraschivescu.


Scriitorul Radu Paraschivescu şi-a lansat marţi la Cluj cea mai recentă carte de beletristică, „Aştept să crăpi (de astăzi în prime-time)”, editată de Humanitas.

Moderatorul i-a închis telefonul

Amintim, la începutul acestei luni, în cadrul emisiunii Digi Sport Special, de la postul tv Digi Sport, după egalul Stelei pe terenul lui FC Zurich, 0-0, din Europa League, finanţatorul echipei, Gigi Becali, s-a arătat deranjat de comentariile lui Radu Paraschivescu, unul dintre invitaţii permanenţi ai emisiunii: "Până acum din toţi specialiştii care s-au perindat prin fotbal nu a reuşit nimeni, decât eu, Becali. Aşa că, până reuşiţi, ciocul mic, să vorbească Becali, da? Avem pariul ăsta ca să îi inchid gura şi lui nenea Paraschivescu odată, da?", a fost ieşirea lui Becali. Reacţia lui l-a determinat pe moderatorul Valentin Moraru să-i închidă telefonul. "N-aveţi cum să i-o închideţi! Ciocul mic vorbiţi la dumneavoastră în sufragerie, da? Mulţumesc mult, noapte bună", a fost mesajul lui Moraru, înainte de a pune punct conversaţiei cu Gigi Becali.


Ce a spus la tv scriitorul

Anterior, Radu Paraschivescu a criticat prestaţia Stelei la FC Zurich, o echipă „perfect mediocră” în opinia lui şi s-a arătat sceptic vizavi de rezultate mult mai bune în meciurile următoare din competiţia europeană: „Steaua vrea să cumpere în continuare jucători spunând... înţeleg că se consideră detaşat campioană, deşi Steaua joacă cu sfinţenie prost, şi la Timişoara, şi la Iaşi, şi la Mediaş, şi acasă cu CFR Cluj, şi când bate, şi când pierde, ea joacă tot prost. Atunci unde e nivelul stelar la care trebuie să ajungă cei din provincie când ajung la Steaua?", a transmis atunci Radu Paraschivescu. Declaraţia completă AICI.

Gigi Becali a transmis ulterior că a încercat să glumească: „Eu am glumit cu ei, dar văd că ei nu au gustat gluma. Ce să le fac? Nu m-am supărat pe ei. Dacă nu o să vorbesc la ei, atunci o să intru  la concurenţă. Eu am unde să vorbesc”, a declarat pentru Fanatik.ro finanţatorul echipei Steaua.

abonare newsletter