Sport

Încă o calificare ratată, la Cluj: „Îmi pare rău că am dezamăgit publicul”

Naţionala feminină a României a fost învinsă de Israel la Cluj şi a ratat, cel puţin teoretic, calificarea la Eurobasket 2017. Selecţionata tricoloră de fotbal feminin a ratat şi ea calificarea la Euro, în urmă cu o lună, tot la Cluj.

FOTO FR Baschet FOTO FR Baschet

Naționala feminină de baschet a României a fost învinsă sâmbătă seară, la Sala Polivalentă din Cluj, de formația Israelului cu scorul de 62-51 (18-9, 17-8, 17-18, 10-16), în Grupa H a preliminariilor Campionatului European de anul viitor şi a ratat calificarea la Eurobasket-ul de anul viitor.

''Nu găsesc o explicație, având în vedere că am avut meci acasă, am avut suportul publicului, pe care sincer îmi pare rău că l-am dezamăgit. Eu cred în echipă, am demonstrat că putem și am revenit cu o echipă de un nivel foarte bun de la 20 de puncte, ceea ce nu e ușor. S-a întâmplat să primim un coș de trei puncte care practic ne-a pus plumb în picioare și cred că aici s-a terminat un pic pentru noi'', a declarat Ancuța Stoenescu, baschetbalistă în naţionala României, după joc, scrie agenţia Agerpres.


Antrenorul naționalei României, Miroslav Popov, a declarat că elevele sale au început meciul foarte prost, fiind probabil speriate și emoționate, și că au pierdut la Cluj, deși au câștigat în Israel. El a adăugat că, în următorul meci, cu Turcia, pe echipa României o așteaptă o misiune imposibilă, cu referire la șansele de calificare la EuroBasket Women 2017. Asta în condițiile în care Turcia, liderul grupei, a învins România, în februarie 2016, în deplasare, cu 56-45. 

Baschetbalistele românce aveau nevoie de o victorie pentru a încheia grupa pe unul din primele două locuri din grupă și a avea șanse de calificare la turneul final, dar nu au reuşit să se impună la Polivalenta din Cluj, acolo unde au învins Bosnia-Herţegovina şi au pierdut cu Turcia.


România a avut o primă parte foarte slabă de meci şi a forţat revenirea pe final, când s-a apropiat la doar 4 puncte în ultimul sfert, 49-53, însă israeliencele au reuşit să ţină piept şi să îşi mărească din nou avantajul până la sfârşit.

''Acvilele'', cum sunt alintate jucătoarele noastre, au ratat foarte mult, transformând doar 30% din aruncări (18 din 60). Procentajul de la trei puncte a fost catastrofal, cu doar 3 tentative reușite din 26. Israelul a avut un procentaj mai bun la aruncări, 41% (3 din 11 la cele de 3 puncte), subliniază Agerpres. În meciul de sâmbătă s-au remarcat Doron și americanca naturalizată Clark, cu peste 20 de puncte, de la învingătoare, respectiv Ashley Walker, naturalizată recent, cu 17 puncte, de la România.


Pentru echipa tricoloră, care nu s-a putut baza pe Adina Stoiedin, Elisabeth Pavel şi Claudia Pop, au jucat: Annemarie Godri-Părău 11 puncte, 1 recuperare, 2 pase decisive, Ancuța Stoenescu 7 p, 2 rec, 1 pd, Andreea Huțanu 2 p, 2 rec, Gabriela Irimia 3 p, 3 rec, Alina Crăciun 2 p, 1 rec, Florina Pașcalău 2 p, 7 rec, 1 pd, Sonia Ursu 4 p, 4 rec, 1 pd, Gabriela Mărginean 3 p, 4 rec, 5 pd, Ashley Walker 17 p, 6 rec.

Israel: Tal Lev 1 pd, Katia Levitsky 6 p, 5 rec, 6 pd, Rony Ben-Nun 2 p, 5 rec, Alysha Clark 21 p, 12 rec, Shay Doron 22 p, 5 rec, 1 pd, Shiran Zairy 5 p, 1 rec, 1 pd, Naama Shafir 5 p, 4 rec, 1 pd, Nofar Shalom, Liad Suez Karni 11 p, 2 rec.


În clasamentul grupei pe locul 1 este Turcia, cu 9 puncte, urmată de Israel, 8 puncte, România, 7 puncte, Bosnia, 6 puncte. În ultimul său meci, unul fără miză, România va întâlni Turcia, în deplasare, pe 23 noiembrie. Câștigătoarele celor nouă grupe de calificare, precum și cele mai bune șase echipe clasate pe locurile doi vor obține biletele pentru Eurobasket Women 2017.

O altă calificare ratată, la fotbal feminin

Aminin, în luna octormbie, o altă naţională tricoloră, de fotbal feminin, a disputat un meci decisiv pentru calificarea la Euro 2017, returul barajului cu Portugalia, la Cluj. Naţionala a obținut doar un egal, 1-1 în returul partidei, disputat pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu. Chiar dacă după 90 de minute scorul a fost identic cu cel din tur, 0-0, ambele naționale au marcat în prelungiri, astfel încât echipa oaspete s-a calificat mulțumită golului în plus în deplasare.

abonare newsletter