Sport

Adio, vechiul “U” Cluj! Bine ai venit, noul “U” Cluj!

Retrogradată în Liga a III-a, “U” Cluj a fost la un pas să nu se poată înscrie în noul sezon competiţional 2016-2017.

Adio, vechiul “U” Cluj! Bine ai venit, noul “U” Cluj! Adio, vechiul “U” Cluj! Bine ai venit, noul “U” Cluj!

Soarta clubului de fotbal „U” Cluj s-a decis în şedinţa de îndată de Consiliu Local de joi. Retrogradată în Liga a III-a, la un pas de faliment, rămasă fără jucători valoroşi, echipa U Cluj a fost la un pas să nu se mai poată înscrie în sezonul  competiţional 2016-2017 şi să dispară de pe scena fotbalului românesc. Salvarea U Cluj a venit însă în şedinţa de Consiliu Local de joi când au fost votate două proiecte de hotărâre: primul, privind încetarea contractului de licenţă exclusivă a mărcii Universitatea Cluj U 1919 şi al doilea, referitor la aprobarea transmiterii dreptului de folosinţă exclusivă, totală şi perpetuă, cu titlu gratuit, asupra mărcii Universitatea Cluj U 1919 către Asociaţia Club Sportiv de Fotbal Alb-Negru a Studenţilor Clujeni. Asociaţia este formată din şase universităţi din Cluj-Napoca şi Primăria Cluj-Napoca.

Prin aprobarea celui de-al doilea proiect (cu 19 voturi pentru şi o abţinere), practic  a fost înfiinţată o altă echipă U Cluj, care va porni de la zero. Înainte de a trece la votul celor două proiecte, primarul Emil Boc a declarat că acesta este un moment istoric pentru U Cluj şi le-a amintit consilierilor locali că de votul lor depinde soarta echipei. “Este un moment de istorie, un nou moment de continuitate a U Cluj care trece într-o nouă etapă şi de votul dumneavoastră se leagă viitorul echipei, date fiind circumstanţele pe care le cunoaştem cu toţii. În condiţiile în care formula respectivă nu putea asigura înscrierea în Liga a III-a, încă din luna februarie am pregătit un demers alternativ dacă nu va avea posiblitatatea să se înscrie în Liga a III-a. Am început cu rezervarea numelui şi apoi am continuat cu gândirea spiritului universităţii aşa cum era acum 100 de ani şi pentru aceasta am contactat rectorii universităţilor. A urmat actul de semnare a acordului de constituire a ascociaţiei, de prelungire a mărcii, de depunere a  actelor în instanţă, de negociere a încheierii contractului de marcă pe cale amiabilă”, a declarat Boc.


Ideea înfiinţării unei noi echipe a Universităţii Cluj a fost vehiculată de numeroşi simpatizanţi ai echipei, ca singură soluţie de oferire a unei stabilităţi şi transparenţe organizatorice. Noua structură îl va avea ca manager pe fostul mare internaţional Ioan Ovidiu Sabău, cel mai cunoscut produs fotbalistic al formaţiei, care s-a mai implicat în redresarea clubului şi în anii 2000. Cel mai probabil clubul va porni din Liga a 4-a.

Modul de salvarea al clubului de fotbal clujean nu este nou şi a funcţionat foarte bine la alte cluburi din Europa (Napoli, Fiorentina, Glasgow Rangers și Parma), aflate într-o situaţie similară cu a “U” Cluj.  


Un nou termen în privința falimentului “U” Cluj este fixat pentru data de 5 septembrie 2016. Fostul patron al celor Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești, dar și patron al firmei Romprest, este acuzat de un prejudiciu de 4,5 milioane de euro adus bugetului de stat, produs în perioada 2013 - 2014. DIICOT a stabilit că afaceristul a constituit și coordonat un grup infracțional organizat, în mai multe județe și în București, care se folosea de societăți comerciale „tip fantomă”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter