Sport

Noul “U” îşi intră în drepturi

Proiectul Primăriei Cluj-Napoca şi al universităţilor din oraş, privind reconstrucţia echipei de fotbal “U” Cluj, poate prinde contur astăzi, în urma votului Consiliului Local. Asociaţia înfiinţată în luna iulie, de către municipalitate şi universităţi, urmează să preia de la Primărie dreptul de folosinţă a mărcii şi a palmaresului echipei.

Primarul Emil Boc a convocat pentru astăzi, la ora 17, în Sala de Sticlă a Primăriei, o şedinţă de îndată a Consiliului Local, iar primele două puncte vizează două momente cruciale pentru proiectul de reconstrucţie a clubului de fotbal Universitatea Cluj. Primul punct vizează încetarea Contractului nr. 163919/14.08.2009 de licenţă exclusivă a mărcii ”Universitatea Cluj U 1919”.  Prin contractual amintit, Primăria Cluj-Napoca a cedat în 2009 dreptul de folosire a mărcii şi palmaresului Universităţii Cluj către CS FC Universitatea Cluj, societatea controlată la acel moment de omul de afaceri Florian Walter. Socieatatea se află acum aproape de intrarea în insolvenţă şi în imposibilitatea de a se înscrie în sezonul 2016-2017 competiţional, după cum se arată în motivarea HCL-ului. Comitetul Creditorilor de la vechea societate a aprobat marţi încetarea contractului de cesionare a mărcii şi palamersului lui “U”, astfel că este rândul consilierilor locali să parafeze încetarea acordului.

Marca “U” Cluj, la noua asociaţie

Al doilea punct al şedinţei de îndată vizează “aprobarea transmiterii dreptului de folosinţă exclusivă, totală şi perpetuă, cu titlu gratuit, asupra mărcii ‘Universitatea Cluj U 1919’ Asociaţiei Club Sportiv de Fotbal ‘Alb-Negru’ a Studenţilor Clujeni”. Într-o şedinţă de Consiliu Local din 6 iulie, a fost votată înfiinţarea Asociaţiei Cluj Sportiv de Fotbal Alb-Negru al Studenţilor Clujeni, rezultată din asocierea dintre Primăria Cluj-Napoca şi cele şase universităţi de stat din Cluj-Napoca. Asociaţia a dobândit ulterior personalitate juridică: „Am luat această decizie (înfiinţarea asociaţiei, n.red.) pentru ca în cazul în care echipa nu va fi înscrisă în campionat sau va interveni falimentul, să avem o soluție. Municipiul Cluj-Napoca este proprietarul brandului și palmaresului și dorim înființarea acestei asociații pentru a readuce spiritul Universității și pentru a asigura continuitatea”, a declarat atunci primarul Emil Boc.


Soluţie a comunităţii

Preşedintele asociaţiei este consilierul local Radu Constantea. “Este practic o construcţie de comunitate şi ne-am gândit ca membrii să fie cele mai importante instituţii din oraş. Modelul este preluat din Germania de la cluburile sportive, care au mai multe categorii de membrii asociaţi, companii private şi instituţii de stat”, a afirmat Constantea atunci.  Consiliul Local Cluj-Napoca deține marca ”U FC Universitatea Cluj 1919”, înregistrată la OSIM și palmaresul echipei, care va sărbători centenarul în 2019. Aportul numerar al municipiului Cluj-Napoca la constituirea Asociației este de 10.000 de euro, iar contribuția anuală este de 5000 de euro. CS FC Universitatea Cluj se află în insolvență, iar pe rolul instanțelor se află mai multe cereri de intrare în faliment. Pe modelul pe care vrea să îl pună pe picioare Primăria Cluj-Napoca s-au salvat echipe din Europa, precum Napoli, Fiorentina, Glasgow Rangers și Parma. Un nou termen în privința falimentului “U” Cluj este fixat pentru data de 5 septembrie 2016. Fostul patron al celor Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești, dar și patron al firmei Romprest, este acuzat de un prejudiciu de 4,5 milioane de euro adus bugetului de stat, produs în perioada 2013 - 2014. DIICOT a stabilit că afaceristul a constituit și coordonat un grup infracțional organizat, în mai multe județe și în București, care se folosea de societăți comerciale „tip fantomă”.

Se înscrie în Liga a IV-a

Ideea înfiinţării unei noi echipe a Universităţii Cluj a fost vehiculată de numeroşi simpatizanţi ai echipei, ca singură soluţie de oferire a unei stabilităţi şi transparenţe organizatorice. Noua structură îl va avea ca manager pe fostul mare internaţional Ioan Ovidiu Sabău, cel mai cunoscut produs fotbalistic al formaţiei, care s-a mai implicat în redresarea clubului şi în anii 2000. Cel mai probabil clubul va porni din Liga a 4-a, urmând să se înscrie în campionat după aprobarea HCL-urilor amintite.

Ultimele Stiri
abonare newsletter