Sport

START EURO 2016! Primul meci: România – Franța. Nu am mai învins Franța de 44 de ani

EURO 2016 începe vineri seara și se va încheia o lună mai târziu, pe 10 iulie. România va disputa primul meci cu Franța. Bilanțul meciurilor cu francezii este net defavorabil României, care a învins Franța ultima dată în anul 1972.

START EURO 2016! Primul meci: România – Franța  România nu a mai învins Franța de 44 de ani START EURO 2016! Primul meci: România – Franța România nu a mai învins Franța de 44 de ani

Pe 8 aprilie 1972, România obținea ultima dintre cele trei victorii reușite în fața echipei Franței, 2-0 la București, într-un meci amical, prin golurile marcate de Anghel Iordănescu, actualul selecționer al tricolorilor, și Cornel Dinu. Bilanțul general este de trei victorii ale României, cinci egaluri și opt victorii ale Franței, cu un golaveraj de 15-21.

Ultimul meci dintre cele două echipe s-a desfășurat pe 6 septembrie 2011, în preliminariile EURO 2012, la inaugurarea Arenei Naționale, și s-a încheiat cu scorul de 0-0.


Șase jucători din lotul României la EURO 2016 au mai jucat contra Franței până acum, portarii Tătărușanu și Pantilimon, fundașii Raț, Săpunaru și Chiricheș, precum și atacantul Bogdan Stancu. De asemenea, selecționerul României, Anghel Iordănescu, a și marcat împotriva echipei Franței, adversara României de vineri, în meciul de deschidere la EURO 2016. De asemenea, Viorel Moldovan, actualul secund al naționalei, are două meciuri bifate contra Franței.

Torje, golgheterul Naționalei

România are 9 jucători care evoluează în campionatul intern, iar restul de 14 în străinătate. Răzvan Raț este jucătorul cu cele mai multe selecții, 111. Gabriel Torje, cu 11 goluri, este golgheterul echipei actuale, urmat de Bogdan Stancu, 9 goluri. În total, jucătorii din lot au doar 40 de goluri marcate.


Lucian Sânmărtean este cel mai vârstnic jucător din lotul României, la cei 36 de ani ai săi, în timp ce Steliano Filip este cel mai tânăr (22 ani).

Lung jr și Alibec au cele mai puține selecții dintre cei 23 de fotbaliști, câte 3.


Grigore (ex-Toulouse) și Keșeru (ex-FC Nantes, Libourne, Tours, Angers, Bastia) sunt singurii care au jucat la echipe din Franța.

Lotul României:

Portari: 23. Silviu Lung jr; 1. Costel Pantilimon, 12. Ciprian Tătărușanu
Fundași: 6. Vlad Chiricheș (căpitan), 16. Steliano Filip, 15. Valerică Găman, 21. Dragoș Grigore, 2. Alexandru Mățel, 4. Cosmin Moți, 3. Răzvan Raț, 22. Cristian Săpunaru.
Mijlocași: 7. Alexandru Chipciu, 5. Ovidiu Hoban, 8. Mihai Pintilii, 20. Adrian Popa,  
18. Andrei Prepeliță, 17. Lucian Sânmărtean, 10. Nicolae Stanciu, 11. Gabriel Torje
Atacanți: 9. Denis Alibec, 14. Florin Andone, 13. Claudiu Keșeru, 19. Bogdan Stancu.


Patru participări la campionatele europene

Naționala de fotbal a României adună până în prezent patru participări la turneele finale ale Campionatelor Europene de Fotbal, prin calificările obținute la edițiile din Franța 1984, Anglia 1996, Belgia și Olanda 2000 și Austria și Elveția 2008.

În 1984, la preliminarii, România a câștigat o grupă deosebit de grea, cu Italia, campioana mondială "en titre", Suedia și Cehoslovacia, medaliată cu bronz la ediția precedentă a competiției continentale.


România a reușit a doua sa calificare la EURO în 1996, la turneul final găzduit de Anglia, dar participarea ''tricolorilor'' a lăsat un gust ușor amărui, după clasarea pe ultimul loc în grupă. România a dominat grupa de calificare, câștigând-o în fața Franței, alături de care a nimerit în grupă și la turneul final.

La EURO 2000, ediție găzduită de Belgia și Olanda, România a reușit cea mai mare performanță a sa la un turneu final al competiției continentale, atingerea sferturilor de finală.

Selecționata de fotbal României a avut un parcurs remarcabil în preliminariile EURO 2008 și a câștigat Grupa G în fața Olandei și a Bulgariei. România și-a adjudecat calificarea la turneul final din Austria și Elveția cu două jocuri rămase de disputat din preliminarii, cu Bulgaria și Albania.

Ultimele Stiri
abonare newsletter