Sport

Bistriţeanul Tiberiu Uşeriu a câştigat ultramaratonul de la Cercul Polar, cel mai greu din lume

Românul Tiberiu Uşeriu, originar din judeţul Bistriţa-Năsăud, a câştigat, sâmbătă, maratonul 6633 Ultra Arctic, după ce a parcurs, într-o săptămână, 566 kilometri pe un teren îngheţat, înfruntând temperaturi care au coborât până la minus 62 grade Celsius.

Cel mai greu maraton din lume, 6633 Ultra, care se desfăşoară dincolo de Cercul Polar a fost câştigat în acest an de un român, pentru prima dată în istoria întrecerii. Tiberiu Uşeriu a trecut linia de start la ora 4.44, după ce a alergat pe gheaţă, la temperaturi care au ajuns până la – 62 de grade.

Ultramaratonul se desfăşoară, începând cu anul 2007, în Canada, în zona Cercului Polar, fiind considerat cel mai greu maraton din lume.


Organizatorii evenimentului, la care au participat 12 concurenţi din întreaga lume, printre care s-au numărat şi trei români, au anunţat că Tiberiu a trecut linia de sosire la Tuktoyaktuk la ora locală 4.44 pm, după ce a alergat ultimii 30 kilometri, în ciuda unor probleme la o gleznă.

"Şi avem un câştigător al ediţiei 2016 a competiţiei 6633 Arctic Ultra... Tiberiu Uşeriu din România a trecut linia de sosire la Tuktoyaktuk la ora 4.44 pm. Tibi a condus cursa de la început până la sfârşit şi este, fără îndoială, un campion", au scris organizatorii pe pagina de Facebook a maratonului.


Pe locul al doilea, la 56 de minute în spatele lui Tibi, a ajuns singaporezul Toh Poh Joo (PJ), care a mai participat la acest ultramaraton în 2010.

În concurs s-au mai înscris alţi doi români - Vlad Tănase şi Andrei Roşu, care au reuşit şi ei să termine competiţia. Tiberiu, Vlad şi Andrei se află la prima participare în această competiţie.


Din totalul de 12 concurenţi înscrişi anul acesta, doi au fost nevoiţi să abandoneze pe parcurs.

Ultramaratonul de la Cercul Polar a debutat în 11 martie, iar fiecare participant a avut nevoie de pregătiri în condiţii extreme, pentru a putea face faţă condiţiilor meteo neprielnice.


Din 2007 şi până la ediţia din acest an din cei peste 200 de participanţi doar 19 au reuşit să treacă linia de sosirea.

Bistriţeanul de 41 de ani, care a câştigat cea mai grea cursă de alergare din lume şi a dus steagul României la Polul Nord, s-a antrenat întreaga iarnă în Pasul Tihuţa din Munţii Călimani, a alergat la bustul gol, a dormit sub cerul liber în nopţile geroase de iarnă şi a făcut baie la copcă pe ger pentru a rezista la Polul Nord.

Ultimele Stiri
abonare newsletter