Sport

OFICIAL! Sala Polivalentă din Cluj va fi gazda Campionatelor Europene de gimnastică din 2017

Campionatele Europene de gimnastică din 2017, a căror găzduire a fost atribuită României în luna ianuarie de către forul continental de profil, vor avea loc la Cluj-Napoca, între 19-24 aprilie, FRG şi UEG făcând, joi, anunţul oficial.

Potrivit unui comunicat al FR Gimnastică, de joi, candidatura României pentru organizarea CE din 2017 a fost depusă în 11 decembrie 2013, iar în ianuarie 2015 Comitetul Executiv al UEG a decis ca ţara noastră să fie gazda competiţiei, în viitoarea Sală Polivalentă din Bucureşti.

„Din păcate, din motive bine cunoscute opiniei publice, începerea construcţiei acestui important obiectiv sportiv/cultural al municipiului Bucureşti a întârziat nepermis de mult faţă de estimările factorilor interesaţi în folosirea acestei săli, ducând în cele din urmă la stabilirea unei a doua alternative pentru organizarea evenimentului din 2017, respectiv Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Cu ocazia vizitei efectuate la Bucureşti în luna septembrie 2015 de către preşedintele UEG, Georges Guelzec, în cadrul discuţiilor avute cu Primăria Generală a Capitalei şi MTS s-a stabilit ca, în luna decembrie a acestui an, un răspuns ferm să fie comunicat, cu privire la locul unde se vor desfăşura aceste Campionate Europene, din considerente fireşti, legate de organizarea efectivă a acestui important eveniment din calendarul UEG”, se arată în comunicatul FR Gimnastică.


Ca urmare, forul naţional şi cel continental „anunţă în mod oficial că ediţia din anul 2017 a Campionatelor Europene de gimnastică se vor desfăşura în Sala Polivalentă din municipiul Cluj-Napoca, în perioada 19-24 aprilie”.

În mesajul adresat FRG cu prilejul luării acestei hotărâri, preşedintele UEG, Georges Guelzec, a declarat că Uniunea Europeană de Gimnastică este pe deplin conştientă de faptul că situaţia creată nu este imputabilă Federaţiei Române de Gimnastică.


„Suntem pe deplin convinşi şi încrezători că prietenii noştri români vor face tot ceea ce le stă în putinţă pentru a organiza acest eveniment la înălţimea aşteptărilor gimnaştilor, a partenerilor noştri şi la nivelul tehnic cerut de un asemenea eveniment”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, FRG precizează că, alături de MTS şi de Primăria Cluj-Napoca, este încrezătoare că „organizarea unui asemenea eveniment la 60 de ani de la prima ediţie a Campionatelor Europene (Bucureşti, Sala Floreasca, aprilie 1957) va asigura promovarea imaginii României şi a sportului românesc printr-o disciplină sportivă care a adus atâtea rezultate meritorii la marile competiţii mondiale şi europene”.


România a obţinut în 23 ianuarie dreptul de organizare al CE de gimnastică din 2017 în detrimentul Danemarcei, în urma reuniunii Comitetului Executiv de la Lausanne.

Construcţia Sălii Polivalente de la Bucureşti, de 12.000 de locuri, din Complexul Sportiv Naţional „Lia Manoliu”, în care ar fi urmat să se desfăşoare CE de gimnastică, feminin şi masculin, din aprilie 2017, nu a fost încă începută.


Ediţia CE din 2017 va fi a doua găzduită de ţara noastră după cea din 1957, prima a competiţiei.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a fost inaugurată oficial, în octombrie 2014, după o investiţie de 70 de milioane de lei. Construcţia acesteia s-a întins pe patru ani, din cauza mai multor contestaţii la lucrări. Lucrările au început în anul 2010, însă au fost stopate la începutul anului 2012, în faza de execuţie a circa 65 la sută, printr-o decizie a instanţei. Ulterior, ele au fost reluate, în urma reluării licitaţiei, care a fost câştigată de aceleaşi firme, asocierea Con-A cu Nisal şi InterSport.


Sala Polivalentă este omologată pentru baschet, volei şi handbal, dar poate găzdui competiţii internaţionale de box, arte marţiale, gimnastică, scrimă, tenis de masă, tenis de câmp sau badminton. Sala dispune de scaune retractabile şi de un cub video cu LED-uri, de cinci pe trei metri, similar cu cele folosite în campionatul american de baschet, NBA, care permite redarea transmisiilor în direct a competiţiilor sportive.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca are o capacitate de 7.200 de locuri, dar se poate extinde până la 10.000 de locuri, aşa cum se va întâmpla, tot în 2017, când aceeaşi sală va găzdui meciurile unei grupe din cadrul Campionatului European de baschet masculin.

Ultimele Stiri
abonare newsletter