Sport

Strigătul de disperare al antrenorilor de natație din Cluj: „Vrem măcar 1% din ce au ei și cred că vom face mai bine decât ei”

Tinerii înotători ai secției de natație a Clubului Sportiv Universitatea Cluj, Alexandru Coci, Robert Glință și Ana Dascăl, au fost prezentați oficial în cadrul primei conferințe a acestei secții de la Cluj.

Venit în urmă cu doar câteva săptămâni la CS „U” Cluj, Robert Glință a realizat la începutul acestei luni performanța de a stabili un nou record mondial de juniori la 100 m spate în finala probei din cadrul Campionatelor Europene de înot de la Netanya.

Tot o performanță notabilă a stabilit și Alexandru Coci, sportiv transferat recent la CS „U” Cluj, la finalul lunii noiembrie, atunci când a reușit să se claseze pe locul 1 la 200 m mixt la Campionatele Naționale.


Vor calificarea la olimpiadă

Prezenți la conferința de presă, Robert Glință a dezvăluit că are ca obiectiv în următorul an calificarea la olimpiadă. „Majoritatea ne-am îmbunătățit timpii în Israel, acesta ne-a și fost obiectivul și cu asta se poate mândri și federația și țara noastră că înotul renaște și deja încep să apară rezultatele. Lumea deja are mai multe așteptări de la noi și zic că suntem capabili, și seniorii și juniorii care vin din spate, să mulțumim pe toată lumea. Obiectivele pentru Campionatul Italian este să mergem cei mai buni timpi, dar obiectivul principal pentru care ne-a trimis federația este ștafeta, să calificăm ștafeta la 4×100 m liber la Olimpiadă. Sunt șanse reale de calificare”, a declarat Robert Glință.

Colegul său, Alexandru Coci, speră să-și îmbunătățească timpii de ștafetă și, la fel ca și Glință, speră să se califice anul viitor la olimpiada de la Rio. „Să îmbunătățim cei mai buni timpi la ștafetă, iar pentru mine este să am baremul B superior. Obiectivul pentru anul viitor este să fiu cât mai aproape de baremul A. Bănuiesc că nu o să fie săptămâna asta, dar cel puțin până în luna mai sper să-mi fac baremul. Cu ștafeta ca să ne calificăm la Rio trebuie să fim în primii 16, deocamdată suntem în grafic, suntem în jurul locului 15-17. Suntem pozitivi și eu zic că avem șanse mari să avem și o ștafetă la Olimpiadă”, afirmat Alexandru Coci.


Unul dintre antrenorii sportivilor de la CS „U” Cluj, Adrian Gherghel, speră anul viitor la două participări de marcă a elevilor săi. „Cred că începutul acestei colaborări deja își arată roadele, s-a văzut, au fost niște rezultate la prima competiție la care am evoluat sub culorile Universității Cluj. Ne dorim ca anul următor să fie un an foarte bun. Avem două competiții majore, în ordinea cronologică sunt europene de la Londra, după care Olimpiada la care cu siguranță cei doi vor fi prezenți”, a declarat Adrian Gherghel

Așteaptă mai multă transparență și ajutor de la federație

Cu toate aceste performanțe notabile pentru înotul clujean și românesc, antrenorii celor doi sportivi, frații Adrian și Ștefan Gherghel, au tras un semnal de alarmă în ceea ce privește ajutorul pe care-l oferă Federația Română de Natație în oferirea condițiilor pentru realizarea performanțelor de către sportivi.


Adrian Gherghel a spus că dacă s-ar oferi sportivilor de natație din România măcar 1% din ceea ce se oferă sportivilor din țările cu care concurează ar reuși să ajungă la aceleași rezultate, și poate mai mult. „Deși părem o țară de lumea a treia la natație ca și finanțare, nu suntem. Ne ducem la concursuri și vedem tot felul de oameni, nu chiar înotători, care înoată 100 liber în două, trei minute iar noi trebuie să-i aplăudăm în schimb copiii noștri stau acasă chiar dacă au rezultate bune și asta nu din vina federației internaționale ci din vina politicii federației care nu își permite să meargă la competiții decât cu sportivi de top. Englezii, ca să ajungă unde sunt acum, au investit 12 ani de zile zeci de milioane de euro în fiecare an. În condițiile în care nouă ni se cer aceleași rezultate ca și lor vrem măcar 1% din ce au ei și cred că vom face mai bine decât ei. La concursul acesta s-a mers doar cu un tricou și cu șort”, a spus Adrian Gherghel.

Ștefan Gherghel a cerut mai multă transparență din partea federației. „Noi vrem medalii olimpice cu investiții zero. Numai la noi în țară se cer obiective. Noi ne dorim finale și medalii dar cu investiții zero. Dacă ați intra pe internet să vedeți câți bani bagă Marea Britanie sau Australia sau ce contracte și s-ar aplica și la noi în țară ar fi totul mult mai transparent. Ei când au semnat un contract cu o companie de gaz ei imediat au spus suma, cu asta se laudă ei. La noi totul este ascuns. Sunați federața și întrebați de ce au plecat sportivii noștrii fără costume, sau măcar cu un tricou. Să ai niște copii care scot capul din mizeria asta pe banii părinților trebuie...”, a afirmat Ștefan Gherghel.


Secția de înot a Clubului Sportiv Universitatea Cluj și-a îmbunătățit șansele de a avea sportivi la competițiile internaționale după transferul, la finalul acestui an, de la clubul CSM Pitești al sportivului Robert Glință și a încă patru sportivi, Alexandru Coci, Alexandru Sabău, Alin Coste, Carina Bianca Macavei, de la clubul CSM Brașov.

Ultimele Stiri
abonare newsletter