Sport

FRH va retrage definitiv tricoul cu numărul 10 din echipa națională

Federația Română de Handbal (FRH) va retrage definitiv tricoul cu numărul 10 din echipa națională, în luna ianuarie, în cadrul unei ceremonii speciale la meciul România - Finlanda de la Baia Mare, în memoria fostului mare jucător Gheorghe Gruia.

Gheorghe Gruia este un simbol al handbalului nu doar din România, ci de pe întreaga planetă. În 1992, el a fost numit ''cel mai bun jucător al tuturor timpurilor'' de către Federația Internațională de Handbal. Distincția a completat cariera unică a unui jucător care a fost supranumit „mâna de aur” a handbalului românesc, se arată în comunicatul FRH.

Gheorghe Gruia a câștigător două titluri mondiale, în 1964 și 1970, și o medalie de bronz la Campionatul Mondial din 1967. De asemenea, Gheorghe Gruia este medaliat cu bronz la Olimpiada din 1972. În competițiile de club, Gheorghe Gruia a devenit în 1968 campion al Europei cu Steaua. Alături de clubul militar, căruia i-a dăruit întreaga carieră, a cucerit nu mai puțin de opt titluri de campion.


„Cu poveștile despre Gheorghe Gruia am crescut. Nu l-am văzut jucând decât pe vechile înregistrări dar cele auzite despre el mi-au marcat adolescența și tinerețea. Mai târziu când l-am cunoscut, poveștile au pălit. Rar mi-a fost dat să văd om mai viu, mai ager și spiritual. A plecat dintre noi de două ori. Prima oară când a ales Mexicul și a lăsat un gol în Familia Handbalului Românesc. Dar legenda a crescut! A doua oară, astăzi, a plecat dintre noi de tot! Dumnezeu să-l ierte! Rămâi veșnic în memoria noastră, Nea Guriță!”, afirmă președintele FRH, în comunicatul menționat.

Fostul campion mondial la handbal Gheorghe Gruia a decedat, miercuri, în Mexic, la vârsta de 75 de ani.


Gheorghe Gruia, supranumit „Mâna de aur a handbalului românesc”, împlinise 75 de ani în data de 2 octombrie. Gheorghe Gruia a făcut parte din „Generația de Aur” a handbalului românesc, câștigătoare a patru titluri mondiale.

S-a născut la București. A fost din tinerețe pasionat de sport, practicând atletismul, voleiul și, bineînțeles, handbalul. A câștigat campionatul național de juniori la aruncarea suliței și la triplu salt, iar la 21 de ani era deja în prima ligă de volei din România. La aceeași vârstă, a decis să se dedice, în întregime, sportului preferat: handbalul.


Gheorghe Gruia nu a evoluat niciodată pentru echipele naționale de juniori sau de tineret ale României, fiind selecționat direct la echipa mare, la doar un tur de campionat de la debutul său în prima ligă de handbal. A jucat 127 de meciuri internaționale, în care a marcat 736 de goluri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter