Sport

Sala Polivalentă din Cluj, soluția „de rezervă” pentru Europenele de gimnastică din 2017

Forul european de gimnastică (UEG) a anunţat, vineri, după şedinţa Comitetului Executiv, că acordă un vot de încredere României pentru organizarea CE din 2017. Pentru că Bucureștiul este în continuare nepregătit, este luată în considerare ca variantă de rezervă, dar oficială, Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, care are o capacitate de 7.200 de locuri.

Potrivit unui comunicat, de vineri, al UEG, în cadrul Comitetului Executiv s-a discutat şi situaţia organizării CE de gimnastică artistică din 2017 în România. FR Gimnastică a menţionat drept gazdă a competiţiei Bucureştiul, însă construcţia noii Săli Polivalentee 12.000 de locuri încă nici nu a început, astfel încât forul european a acceptat drept posibilă gazdă oficială municipiul Cluj-Napoca, unde există sala de 7.200 de locuri.

"Din cauza perspectivelor negative (privind construcţia noii săli din Bucureşti – n.r.), UEG a acceptat propunerea FR Gimnastică pentru găzduirea competiţiei la Cluj-Napoca", se arată în comunicatul de vineri al forului european.


O decizie definitivă în acest caz ar urma să se ia până la finalul anului.

Preşedintele UEG, Georges Guelzec, declara, în 23 septembrie, cu ocazia unei vizite la Bucureşti, că există riscul ca România să piardă organizarea Campionatelor Europene de gimnastică artistică din 2017, o decizie definitivă în acest sens urmând a fi luată la începutul anului viitor.


Georges Guelzec şi-a exprimat speranţa că gimastica românească nu va avea de suferit din cauza întârzierilor la lucrările de construcţie a sălii de sport din Bucureşti, precizând că reprezentanţii Danemarcei, naţiune care a concurat şi ea pentru organizarea CE din 2017, ar putea contesta o eventuală propunere de organizare a competiţiei la Cluj-Napoca.

România a obţinut în 23 ianuarie dreptul de organizare al CE de gimnastică din 2017 în detrimentul Danemarcei, în urma reuniunii Comitetului Executiv de la Lausanne.


Construcţia sălii polivalente de la Bucureşti, de 12.000 de locuri, din Complexul Sportiv Naţional "Lia Manoliu", în care ar urma să se desfăşoare CE de gimnastică, feminin şi masculin, din aprilie 2017, nu a fost încă începută.

Ediţia CE din 2017 ar fi a doua găzduită de ţara noastră după cea din 1957, prima a competiţiei.


Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a fost inaugurată oficial, în octombrie 2014, după o investiţie de 70 de milioane de lei. Construcţia acesteia s-a întins pe patru ani, din cauza mai multor contestaţii la lucrări. Lucrările au început în anul 2010, însă au fost stopate la începutul anului 2012, în faza de execuţie a circa 65 la sută, printr-o decizie a instanţei. Ulterior, ele au fost reluate, în urma reluării licitaţiei, care a fost câştigată de aceleaşi firme, asocierea Con-A cu Nisal şi InterSport.

Sala Polivalentă este omologată pentru baschet, volei şi handbal, dar poate găzdui competiţii internaţionale de box, arte marţiale, gimnastică, scrimă, tenis de masă, tenis de câmp sau badminton. Sala dispune de scaune retractabile şi de un cub video cu LED-uri, de cinci pe trei metri, similar cu cele folosite în campionatul american de baschet, NBA, care permite redarea transmisiilor în direct a competiţiilor sportive.


Sala Polivalentă din Cluj-Napoca are o capacitate de 7.200 de locuri, dar se poate extinde până la 10.000 de locuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter