Sport

Preşedintele FR Gimnastică, Adrian Stoica: „Sala Polivalentă din Cluj e foarte bună, se pretează oricărei competiţii de gimnastică”

Preşedintele FR Gimnastică, Adrian Stoica, a declarat că organizarea CE de gimnastică artistică din 2017 la Bucureşti este pusă în pericol de întârzierea construcţiei noii săli polivalente din Capitală, astfel că a inspectat sala din Cluj, de 7.200 de locuri, „o potenţială gazdă”.

România va organiza în 2017 Campionatele Europene de gimnastică artistică, eveniment care ar urma să se desfăşoare în noua sală polivalentă din cadrul Complexului „Lia Manoliu”, dar a cărei construcţie nu a fost încă începută, lucrările fiind întârziate din cauza contestaţiilor făcute la licitaţia de acordare a contractului.

În aceste condiţii, singura variantă viabilă pentru organizarea Campionatului European din 2017 devine Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, aceasta fiind cea mai mare şi modernă din România în prezent.


„Se caută o variantă pentru organizarea Campionatului European din 2017, care va fi organizat în România. Am fost la Cluj-Napoca, am văzut noua sală de acolo, facem studii de fezabilitate dacă se poate organiza acolo şi vom vedea ce va fi. Cert este că o decizie trebuie luată până în septembrie, iar apoi depindem şi de acordul forului european UEG”, a declarat Adrian Stoica, pentru Mediafax.

Adrian Stoica a menţionat că bugetul complet al competiţiei nu a fost încă decis, dar cu siguranţă mutarea unui asemenea eveniment la Cluj-Napoca ar însemna „creşteri semnificative de buget”.


Preşedintele FRG a vorbit şi despre condiţiile găsite la Cluj-Napoca, în Sala Polivalentă de 7.200 de locuri. „Sala în sine e foarte OK, foarte bună, se pretează oricărei competiţii de gimnastică, chiar şi de nivelul unui Campionat Mondial, pentru organizarea căruia sala de competiţie trebuie să aibă minimum 6.000 de locuri. Am găsit şi unele probleme legate de anexe, nu anexele sălii, care sunt în regulă, ci e vorba de săli de antrenament sau de încălzire, necesare la o asemenea competiţie. Lucrăm pe ce variante ar fi şi vom vedea ce soluţii găsim”, a spus Stoica.

Stoica a precizat că, în privinţa construcţiei noii săli polivalente de la Bucureşti, nu sunt prea multe de spus.


„La Bucureşti nu am ce să fac, există nişte proceduri legale şi care permit să se facă 1.001 de contestaţii şi să se întârzie o lucrare cu anii. E foarte păgubos, e greu să planifici un eveniment de asemenea anvergură în aceste condiţii. Lucrurile nu sunt simple, nu discutăm despre legi, ele există şi se aplică, dar pentru noi devine foarte complicat să mai planificăm asemenea competiţii, plus că ne facem şi de râs. Ca să închei, aş mai putea spune că sunt eforturi foarte mari, iar federaţia va face tot ce poate pentru organizarea acestui Campionat European. Păcat însă că ne facem o vară fierbinte, că parcă nu e îndejuns de fierbinte aşa cum e”, a conchis Adrian Stoica.

România a obţinut în 23 ianuarie dreptul de organizare al CE de gimnastică artistică din 2017 în detrimentul Danemarcei, în urma reuniunii Comitetului Executiv de la Lausanne.


Preşedintele FR Gimnastică, Adrian Stoica, declara atunci că infrastructura necesară organizării CE din 2017 a fost prezentată la şedinţa Comitetului Executiv doar „în poze”.

„Noi am prezentat nişte poze, iar ele trebuie să devină realitate. Mă refer la noua sală polivalentă din Bucureşti. Responsabilitatea se întinde pe mai mulţi ani şi include mai mulţi factori responsabili, nu doar federaţia”, spunea Stoica.


Construcţia noii sălii polivalente de la Bucureşti, de 12.000 de locuri, din Complexul Sportiv Naţional „Lia Manoliu”, în care ar urma să se desfăşoare CE de gimnastică, feminin şi masculin, din aprilie 2017, nu a fost încă începută.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, declara, în luna mai, că Guvernul are fondurile pentru Sala Polivalentă din cadrul Complexului Sportiv Naţional „Lia Manoliu”, dar lucrările sunt întârziate din cauza contestaţiilor făcute la licitaţia de acordare a contractului de construcţie.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a fost inaugurată oficial, în octombrie 2014, după o investiţie de 70 de milioane de lei. Construcţia acesteia s-a întins pe patru ani, din cauza mai multor contestaţii la lucrări.

Lucrările au început în anul 2010, însă au fost stopate la începutul anului 2012, în faza de execuţie a circa 65 la sută, printr-o decizie a instanţei. Ulterior, ele au fost reluate, în urma reluării licitaţiei, care a fost câştigată de aceleaşi firme, asocierea Con-A cu Nisal şi InterSport.

Sala Polivalentă este omologată pentru baschet, volei şi handbal, dar poate găzdui competiţii internaţionale de box, arte marţiale, gimnastică, scrimă, tenis de masă, tenis de câmp sau badminton. Sala dispune de scaune retractabile şi de un cub video cu LED-uri, de cinci pe trei metri, similar cu cele folosite în campionatul american de baschet, NBA, care permite redarea transmisiilor în direct a competiţiilor sportive.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca are o capacitate de 7.200 de locuri, dar se poate extinde până la 10.000 de locuri.

Ediţia Campionatului European din 2017 va fi a doua găzduită de ţara noastră după cea din 1957, prima a competiţiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter