Sport

Ghiță Mureșan: „Avem încă mulți ani de muncă pentru a ajunge la nivelul baschetului din Europa”

Fostul jucător NBA Ghiță Mureșan s-a întors la Cluj ca să-i învețe pe copiii pasionați de baschet cum să arunce la coș, 120 de copii participând la turneul „Ghiță Mureșan Summer Camp”, ce are loc la Cluj-Napoca.

Copiii vor fi împărțiți în două grupe de câte 60, 9-11 ani și 12-14 ani, și vor face antrenamente în două serii, dimineața și după-amiaza. Tabăra de vară se adresează în mod egal fetelor și băieților.

Cunoscutul baschetbalist consideră că numărul copiilor care fac în ziua de astăzi un sport în mod susținut este mai mare decât în anii trecuți. El a subliniat că pe lângă mișcarea pe care copiii o fac în parc sau în fața blocului, ei au nevoie de programe coerente de sport. Ghiță Mureșan consideră că tabăra de vară inițiată de el în urmă cu aproape un deceniu i-a inspirat și pe alți organizatori să facă programe de sport pentru copii. „Această competiție e importantă pentru copii să se distreze, să învețe baschet, să își facă prieteni și să plece acasă fericiți. Anul trecut am avut 60 de locuri, dar anul acesta avem puțin mai multe. Eu am plecat din Cluj și cât timp am jucat baschet, până în 2001, veneam în Cluj câteva zile pe an în vacanța de iarnă. După ce am terminat m-am gândit să dau și eu ceva înapoi și singurul lucru pe care pot să îl fac este să vin să joc baschet, să fac această tabără. Când am făcut-o pe prima, în 2002-2003, în România nici nu se auzise de așa ceva. A fost o idee și pentru alții. În același timp, e bine să aduni copiii să facă sport într-un loc organizat decât să stea la computer, să se mai recreeze puțin. Iar aici în Cluj e aer curat”, a spus Ghiță Mureșan.


El consideră că față de atunci când era el copil acum sunt foarte multe programe sportive și acest lucru este unul îmbucurător. „Copiii cred că fac mai mult sport în ziua de azi și pentru a face sport au nevoie de un program, iar în ziua de azi sunt multe astfel de programe de sport pentru copii decât erau în urmă cu câțiva ani. Îmi spun mulți copii că vor să ajungă ca mine, dar important e ca acum să se bucure de moment și unde vor ajunge vor ajunge”, a mai spus fostul baschetbalist.

Cunoscutul baschetbalist a mai spus că nu consideră că are ce trucuri să le împărtășească celor mici, pentru că de fapt totul stă în antrenamente și în repetarea mișcărilor, până când copiii vor putea face ce vor cu mingea. „Ceea ce trebuie să faci în baschet este să muncești, să muncești, să muncești și să repeți același lucru până reușești să faci ce vrei tu”.


Despre baschetul din România, „Big Ghiță”, așa cum este supranumit, a declarat că acest sport care se joacă în țară este la foarte mare depărtare față de ceea ce se joacă în Europa și în alte părți. El a afirrmat că „în Europa baschetul a crescut, în România a rămas la același nivel”. „Sper ca Asesoft să fie ultima echipa care va dispărea din baschet. Asta e viața, din păcate. Competiția cred că este foarte mare și sper să fie așa, să nu începem campionatul cu o campioană pentru că scopul este să fie o competiție bună și să plece oamenii de la sală fericiți că or văzut un spectacol bun. România are foarte mult de lucru să se lupte cu baschetul european, suntem încă departe, asta este. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar încă suntem foarte departe de baschetul european. Avem încă mulți mulți ani de muncă, poate în 15-20 ani vom ajunge acolo. Trebuie să schimbăm antrenori, să mai aducem antrenori și jucători străini, să mai trimitem antrenori tineri la pregătire la alte cluburi din Europa, dar încă suntem departe. În Europa baschetul a crescut, în România a rămas la același nivel și din păcate suntem într-o gaură mare”, a declarat Ghiță Mureșan despre baschetul din România.

Ghiţă Mureşan este unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi jucători de baschet atât din România şi Statele Unite, cât şi din întreaga lume. Și-a început cariera sportivă la secția de baschet a Clubului Sportiv Univesitatea Cluj iar nenumăratele performanțe dobândite de-a lungul carierei sale l-au făcut celebru ca jucător de succes şi în liga profesionistă nordamericană NBA.


Evenimentul „Ghiţă Mureşan Summer Camp 2015” are loc la Cluj-Napoca, în perioada 10-13 august, pe terenul amenajat în parcarea unuia dintre cele două mall-uri din oraș.

Ultimele Stiri
abonare newsletter