Sport

Ce modificări a adus Biroul Federal al FR Baschet pentru sezonul următor

Pentru sezonul competițional 2015-2016 al Ligii Națională, Federația Română de Baschet a adoptat mai multe modificări. Astfel, se va implementa un nou format la nivelul sezonului regulat, adică două faze ale competiției, în prima fază participând toate cele 12 echipe, în cadrul aceleiași grupe.

Biroul Federal al FR Baschet s-a întrunit, miercuri, 1 iulie, într-o ședință în care a luat o serie de decizii asupra sezonului următor al Ligii Naționale și Cupei României.

Astfel, din cauza faptului că s-au înscris 12 echipe (CSU Ploiești nu s-a înscris până la termenul limită), numărul jocurilor este scăzut, unele echipe ajungând să dispute doar 22 de meciuri pe durata unui întreg sezon. Drept consecință, s-a luat decizia ca sistemul de joc să se modifice:
- se va disputa o primă parte a sezonului regulat cu meciuri fiecare cu fiecare (11 meciuri tur, 11 retur);
- se formează două grupe conform clasamentului, respectiv o grupă cu locurile 1-6 și una cu locurile 7-12. În aceste grupe se păstrează numărul de puncte obținute în prima parte a sezonului regulat;
- partidele se vor disputa în cadrul grupelor în sistem tur-retur (5+5 jocuri);
- primele două clasate în grupa 7-12 se vor alătura primelor 6 și vor forma grupa de play-off, în ordinea clasării. Se vor juca trei tururi în sistemul cel mai bun din cinci meciuri, iar după primul tur de play-off, echipele învinse nu vor mai juca;
- echipele din 9-12 nu vor mai juca play-out, păstrând-și locurile din clasamentul grupei;
- ultimele două echipe din clasament vor retrograda, iar în cazul în care în timpul campionatului se retrage o echipă, va retrograda una singură.


În Cupa României, sistemul a rămas neschimbat, în primul tur vor fi șase confruntări (cu dublă manșă), învingătoarele calificându-se în sferturile de finală alături de cele două echipe care vor pierde la cea mai mică diferență.

În sezonul 2015-2016 al LNBM se va activa și regula unui jucător român aflat în permanență pe teren, iar echipele vor putea înscrie pe foaia de joc maxim șase baschetbaliști străini.


De asemenea, sistemul de joc valabil pentru Cupa României s-a adaptat la 12 echipe, astfel:
- turul 1 - 6 jocuri între cele 12 echipe din campionat, prin tragere la sorți;
- turul 2 - avansează 8 echipe, celor șase câștigătoare ale turului 1 alăturându-li-se echipele pierzătoare cu cel mai bun rezultat în turul 1 (diferența cea mai mica);
- turneul final - 4 echipe, nu se joacă pentru locurile 3-4.

Perioada de transfer se va încheia la data de 30 septembrie, ulterior fiind permise doar șase modificări până la data de 28 februarie cu condiția achitării taxei de transfer și după sosirea cărții verzi a jucătorilor în cauză.


Și în cazul acestei competiții se pot înscrie maxim șase străini pe foaia de joc, însă în teren trebuie să fie obligatoriu doi români pe întreaga durată a partidei.

Important de notat mai este că toate echipele din LNBM sunt obligate, ca și anul trecut, să aibă echipe satelit în Liga I, cu aceleași condiții de regulament. În plus, dacă FR Baschet va înscrie o echipă a Centrului Olimpic de Tineret în Liga I, adversarele acesteia vor trebui să aibă în componență și doi jucători seniori din echipa de LNBM.


În principiu, primele jocuri ale noului sezon vor fi cele din cadrul primului tur al Cupei României, în 22 și 26 septembrie 2015, urmând ca LNBM să debuteze în 3 octombrie.

Reamintim faptul că cele 12 echipe înscrise în Cupa României și Liga Națională - sezonul 2015/16 sunt: BC Timișoara, BC Mureș, Energia Târgu-Jiu, Steaua CSM Eximbank București, U BT Cluj-Napoca, BCM U Pitești, CSM-U Oradea, Gaz Metan Mediaș, CSU Atlassib Sibiu, SCM U Craiova, Phoenix Galați și Dinamo București.


Tragerea la sorți pentru sezonul 2015-2016 al LNBM și Cupei României va avea loc vineri, 17 iulie.

abonare newsletter