Sport

Kitesurfingul, un sport nou care „te cam prinde”

Un clujean este unul dintre pionierii sportului care generează cea mai multă adrenalină, kitesurfingul sau kiteboardingul. El recunoaște că este suficient dacă este văzut pentru că „te cam prinde”.

Kitesurfing sau kiteboarding este un sport de apă de suprafață combină aspecte ale wakeboarding, windsurfing, navigare, zborul cu parapantă, și gimnastică într-un sport extrem. Pentru acest sport se folosesc două denumiri interschimbabile: kitesurf - plecând de la windsurf și kiteboarding - plecând de la zmeu și placă. Kitesurf este un sport care folosește puterea vântului, generând o tracțiune pe apă, și se folosește o placă. Zmeul are patru sfori care sunt legate de o bară asemănător cu un ghidon de bicicletă de care controlezi zmeul. Din punctul de vedere a manevrabilității este puțin asemănătoare cu parapanta, parapanta fiind un element de zbor, acesta fiind un element de tracțiune.

Sportul este destul de nou. A pornit la sfârșitul anilor 90, iar de prin 1998-2000 au început să se fabrice echipamente. Este un sport care ia amploare foarte mare în ultimii ani, fiind un sport foarte dinamic, dar din cauză că este un sport nou, și într-o dezvoltare foarte puternică, deocamdată echipamentele sunt destul de scumpe, un zmeu costând între 700 și 900 de euro, iar ca să practici sportul își trebuie cel puțin două zmee. Zmeele sunt de diferite dimensiuni, în funcție de intensitatea vântului se ia un zmeu mai mic sau mai mare. Kitesurf-ul se poate practica când vântul atinge o viteză de minim 6 m/s și maxim 20-30 m/s.


Liviu, clujeanul care a de descoperit adrenalina

În Cluj sunt peste cinci practicanți de kitesurf dar în întreaga țară sunt peste 1.000, cei mai mulți practicanți fiind din București.
Unul dintre pionierii acestui sport în România este un clujean care încă din copilărie a fost atras de deltaplane, parapantă și apoi de sportul cu zmeul.
„Încă de pe la cinci ani desenam deltaplane pe asfalt și mă gândeam cum voi crește și voi avea un deltaplan al meu. Pe la 16 ani m-am apucat de parapantă și de aici a fost doar un pas până la practicare kitesurf-ului. Primul zmeu l-am luat în anul 2004. Fiind și pilot de parapantă mă întorceam din Constanța către Mangalia și am văzut de pe șosea ceva ce semăna cu o parapantă care aterizează în apă. Am crezut că este un coleg de breaslă care a aterizat greșit și m-am dus să-l ajut. Pe când am ajuns pe malul mării mi-am dat seama că este altceva, nu o parapantă. Atras de fenomenul acesta am stat până a terminat, am încercat să vorbesc cu el, mi-am dat seama că nu vorbește româna, am încercat în engleză dar nu vorbea nici în engleză, era rus, și am comunicat prin semne. Băiatul era într-o excursie prin România, i-am cumpărat echipamentul și a plecat acasă fără echipament. În România nu știu să fi fost cineva care să fi practicat sportul acesta până atunci. Primii ani au fost destul de greu, tipul reușind să-mi explice doar cum țin zmeu față de direcția vântului, m-a ajutat mult parapanta”, a declarat Liviu Codreanu.

Cum se învață kitesurfingul

Din păcate, kitesurf-ul nu este lipsit nici de pericole, cele mai periculoase înregistrându-se pe pământ, mai ales la începători, din lipsa cunoștințelor.


Acest sport se învață în două etape: prima dată se învață partea teoretică, după care se învață partea practică, se ia un zmeu și se manevrează prima dată pe plajă sau pe câmp, după care se poate practica efectiv. Kitesurful se poate practica pe apă, pe zăpadă și unii îl practică pe pământ cu un boogie, acesta fiind cea mai periculoasă metodă de practicare.

Partea teoretică înseamnă foarte multă meteorologie, lucru care se învață la parapantă mult mai riguros față de zmeu. După ce prinzi experiență pe manevrabilitate și pe coordonarea zmeului se ia placa în picioare, o placă care are un fel de șlapi în care intră piciorul fiind foarte ușor de făcut trickuri. Următorul pas ar fi o plecare pe apă cu placă, fiind cel mai greu lucru de făcut la început. Deplasare se face către toate punctele cardinale, la fel ca navigația la pânză, cel mai ușor fiind să navighezi puțin oblig față de direcția vântului iar cel mai greu este să navighezi împotriva vântului. Plecare din apă se face cu zmeul la 45 de grade.


Fiind un sport pentru care cel mai important este condiția fizică și abilitatea, sportul se poate practica încă de pe la 8 ani, cel mai în vârstă practicant fiind un român plecat în America în vârstă de 70 de ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter