Sport

Dacul este la putere la Trofeul Carpați

Echipa națională de handbal se rebrănduiește cu ocazia Trofeului Carpați. Federația Română de Handbal învită suporterii să „scoata dacul din ei” la meciul de vineri seara contra campioanei mondiale Brazilia.

Capitanul naționalei României, Aurelia Brădeanu, a fost prima jucătoare care a intrat în rolul de războinică dacă. Îmbrăcată după portul tradițional de acum doua mii de ani, Mika i-a invitat pe suporteri să susțină echipa națională la Trofeul Carpați și la barajul pentru Mondiale cu Serbia din aceasta vară. „Nu mă așteptam să îmbrac vreodată o astfel de costumație, dar este foarte interesant. Îi invit pe suporteri să vină în număr cât mai mare la sală să ne susțină și le promitem un handbal de calitate. Este un Trofeu Carpați puternic și util în perspectiva brajului cu Serbia”, a declarat Aurelia Brădeanu.

Naționala va avea de acum ca mascotă un dac, stindarul de lupta va fi lupul dacic, iar suporterii vor primi căciuli speciale. În viitorul apropiat se vor pune spre vânzare și tricouri pentru fani cu design tematic.


FRH a fost sprijinită în această campanie de Mugur Pop, alias Gerula, un personaj inedit care și-a construit lângă Cluj o tabără de pregătire a noilor daci. Acesta spera să le insufle jucătoarelor spiritul războinicilor din antichitate. „Există o paralela între daci și handbal. La vremea aceea erau războaie, acum sunt meciuri. Soldații aveau un cod de onoare, în sport se numește fair-play. În viață și la război îți pui în valoare calitațile și abilitățile, înveți să ții cont de omul de lângă tine, să evaluezi oponentul, să faci o strategie bună și să câștigi în final”, a spus Mugur Pop.

Tricolorele vor avea și un imn special, „Caciula”, creat de Ioan Hagiu și interpretat de Virgil Ianțu și Adrian Despot.


Refrenul imnului:
Cu căciulile pă frunte
Stăm de viacuri, ca un munte
În curbura arcului Carpat
Asta e căciula mea
Şi o port cum se purta,
Că-i obicei din daci lăsat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter