Sport

România - Spania, din nou pe Cluj Arena după numai un an

După succesul din Portugalia, în cea de-a doua etapă contând pentru Rugby Europe Championship România va întâlni sâmbătă pe Cluj Arena naționala Spaniei sau Los Leones, așa cum sunt supranumiți ibericii.

Cele două echipe s-au mai întâlnit, anul trecut, pe data de 22 februarie 2014, tot pe Cluj Arena, într-un meci amical, echipa României reușind să câștige partida cu scorul de 32 la 6. În acest weekend, cele două echipe se vor întâlni din nou în a doua partidă a competiției Rugby Europe Championship, fosta competiție Cupa Națiunilor Europene.

Spania a produs una dintre surprizele primei etape, reușind să învingă Rusia după o așteptare de 13 ani, diferența de scor, 43-20 și punctul bonus ofensiv demonstrând ca Los Leones sunt o echipă aflată pe val, în ciuda lipsei de experiență a multora dintre jucătorii aliniați în primul 15, potrivit site-ului Federației Române de Furgby.


Importanța acestei victorii rezultă și din statistică, pentru că spaniolii au marcat șapte eseuri, ceea nu mai reușiseră din 2012, când au învins Zimbabwe într-o partidă test, din același an datând și ultimele puncte bonus ofensiv cucerite în fosta Cupă Europeană a Națiunilor, grație celor cinci încercări din partida cu Ucraina și patru administrate tot Rusiei, chiar la Moscova.

Sezonul trecut a fost unul ratat pentru leii iberici, care au pornit la drum cu dorința de a obține biletele pentru Cupa Mondială și au sfârșit prin a lupta pentru evitarea retrogradării. Sezonul 2013 l-au încheiat pe ultima poziție, pentru ca anul trecut două victorii cu Belgia și Portugalia să asigure menținerea în elita Rugby Europe Championship.


După acestă experiență mai puțin plăcută, Santiago Santos s-a prezentat alături de elevii săi la IRB Tbilisi Cup, unde au avut parte de trei confruntari extrem de dificile, având ca adversari Georgia, Emerging Italy și Argentina Jaguars.
Los Leones au pierdut toate cele trei dispute și au marcat doar două eseuri, unul georgienilor, în fața cărora au pierdut onorabil cu rezultatul de 23-13, și altul în partida contra Argentinei Jaguars, în disputa cu Emerging Italy ibericii cedând fără puncte marcate.

Din lotul deplasat la Tbilisi, în partida cu Rusia din prima etapă a Rugby Europe Championship au mai rămas doar șase jucători, Francisco Sanz, Jaime Nava, Daniel Snee, Pablo Fontes, Pablo Feijoo și Juan Anaya, dintre care trei au fost titulari.


În majoritate primul 15 a fost alcătuit din jucători care activează în Franța, la diferite nivele valorice și care în acest sezon au dat randament la echipele pentru care evoluează, de pe banca de rezerve David Gonzales și Fernando Lopez, venind tot din Hexagon, au avut șansa debutului pentru naționala iberică.

Pentru o scurtă exemplificare, talonerul Benat Auzqui, de la Bordeaux, a bifat în acest sezon de Top 14 opt partide și alte cinci în Challenge Cup, Jesus Recuerda a luat parte la șapte dintre victoriile lui Aix-en-Provence, care se pare nu poate fi oprită din drumul către Pro D2, pilierul Fank Labbe având tot șapte prezențe pentru Lormont în Federale 1.


Pentru a continua cu înaintarea, David Barrera a jucat în toate partidele la Tricastin și a marcat un eseu, Gautier Gibouin are 14 prezențe în tricoul lui Montauban din Pro D2, cu două eseuri marcate, iar Jaime Nava a fost de nouă ori titular și de două ori rezervă la Perigueux în Federale 1.
În locul veteranului Pablo Feijoo, pe postul de mijlocaș la grămadă a fost preferat Guillaume Rouet, un francez naturalizat care avea doar două partide pentru iberici înainte de partida cu Rusia, dar cu evoluții constante pentru Bayonne în Top 14 și Challenge Cup, competiții în care a adunat 17, respectiv trei prezențe în acest sezon.

Pe liniile dinapoi, Sebastian Ascarat vine de la Montauban, la care a jucat 15 partide și a marcat două eseuri, Martin Heredia de 11 ori titular pentru Lormont, acolo unde este coleg cu Marcos Poggi, împreună cu care a făcut cuplu de centri în șase partide.


Din echipa de start care a învins Rusia doar Gautier Gibouin, Jaime Nava și Jesus Recuerda aveau mai mult de 20 de selecții, astfel că strategia lui Santiago Santos s-a dovedit eficientă și anume aceea de a utiliza jucători în forma, o echipă de luat în seamă, mai ales că se va prezenta pe Cluj Arena cu un moral excelent.

Partida Romania-Spania din cea de-a doua etapă a Rugby Europe Championship va avea loc sâmbătă, 14 februarie, pe Cluj Arena, cu începere de la ora 15:00, putând fi urmarită în direct pe TVR 1.

Ultimele Stiri
abonare newsletter