Sport

Alin Cioban: „Fetele merită un public pe măsura eforturilor lor”

Echipa de fotbal feminin, Olimpia UT, a revenit în Cluj după vacanța de iarnă și după turneele amicale din Polonia și de la Târgu Mureș. Odată cu această revenire, clubul s-a înnoit cu un site revigorat și pus la zi cu ultimele informații.

Lansarea site-ului echipei Olimpia Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (olimpiacluj.ro) într-un nou format a fost motiv pentru un interviu cu președintele executiv al clubului, Alin Cioban, moment în care acesta a desvăluit câte ceva despre munca echipei, despre succesele, insuccesele și obiectivele echipei clujene, dar și despre situatia actuală a fotbalului feminin din Romania, având în vedere funcția de președinte al Comisiei Centrale de Fotbal Feminin și de membru în Comitetul Executiv al FRF.

Reporter: Legat de campionatul inter, cum apreciați lupta actuală pentru câștigarea campionatului?


Alin Cioban: După eroarea noastră de la Craiova și după egalul de la Târgu Mureș, ASA a prins o gură de aer și lupta pentru titlu este din nou deschisă. Sunt convins însă, că după primul meci cu Olimpia din play-off, lucrurile se vor schimba și de asemenea cred că nu le va fi ușor nici lor, dar nici nouă pe Valea Bârgăielor. Imi pare sincer rău de depunctarea echipei din Timișoara, deoarece, meritau să ia parte la lupta pentru titlu, însă Olimpia în acest an va demonstra forță și, cu siguranță, alt tonus.

R: Care este motivația fetelor de a rămâne la Olimpia Cluj? Care sunt salariile jucătoarelor comparative cu ale baieților și comparativ cu ale altor echipe din campionat?


A.C.: De fiecare dată în conferințele de presă am fost întrebat de prime și de salarii. Am simțit chiar agresivitate atunci când nu dădeam cifrele așteptate. Salarizarea în fotbalul feminin nu se ridică la nivelul băieților, însă nu știu în câte sporturi de echipă putem vorbi de salarii precum ale fotbaliștilor... care sunt mult peste nivelul economic al acestei țări. Referitor strict la fete, majoritatea au un salar decent, la care se adaugă și condiții de cazare și masă, în funcție de palierul valoric și de criterii stabilite în cadrul clubului, însă mi-aș dori să putem oferi acestor fete mai mult și sper să și reușim în următorii ani. Discutând despre motivație, pot spune că un singur lucru rămâne constant: nevoia de afirmare, nevoia de performanță. Acesta este secretul regenerării acestui club.

R: Putem regăsi aceeași nevoie de performanță în întreg fotbalul feminin din România?


A.C.: Cu siguranță și evoluția lui în ultimii 4-5 ani dovedește acest lucru. Olimpia este doar locomotiva actuală și sincer mă bucur când văd în diferite conferințe de presă, declarații „războinice” și ambiții legate de performanță. Totul este să se facă pasul de la vorbe la fapte.

R: Care ar fi realizările din fotbalul feminin din România la care va raportați și care sunt obiectivele pe viitor?


A.C.: În primul rând, dacă este să le descriu pe scurt, aș puncta ca prim pas eșalonarea valorică a campionatului și apariția Ligii de Tineret Speranțe. De asemenea, implementarea de proiecte în fotbalul feminin a devenit un slogan în ultimii ani. Creșterea numărului de jucătoare legitimate și în special a celor practicante este iarăși un punct de reper atât pentru mine cât și pentru colegii mei.
Legat de implementarea proiectelor în fotbalul feminin, nu pot să nu-mi ascund satisfacția legată de parteneriatele cu tehnicienii din fotbalul feminin. Spun acest lucru, deoarece chiar săptămâna trecută a fost numit un colectiv ce include șase noi tehnicieni la echipele naționale feminine. Este un obiectiv mai vechi al meu de a deschide porțile selectionațelor spre tehnicienii tineri și mă bucur să văd că trei dintre acești tehnicieni au ajuns la Echipa Națională după ce am colaborat împreuna la implementarea proiectelor de dezvoltare a fotbalului feminin în România. Obiectivele de viitor se leagă de consolidarea structurii construite, de a asigura o finanțare ridicată către cluburile de fotbal feminin și de a obține performanțe la nivelul echipelor reprezentative.

R: În încheiere aș dori să revenim la Olimpia Cluj și să ne spuneți care sunt așteptările în acest sezon?


A.C.: Poate o să vă surprindă răspunsul, însă imi doresc ca toate echipele clubului să joace un fotbal frumos, spectaculos, să reușim să aducem cât mai multă lume la stadion. Aceste fete merită un public pe măsura eforturilor lor. Un stadion plin într-o finală de Champions League pare un vis, însă merită trăit!

Echipa de fotbal feminin, Olimpia UT Cluj-Napoca, va disputa primul meci oficial din 2015 la finalul acestei luni, pe terenul de la Baza Sportivă „Unirea”. Echipa a doua a clubului, Olimpia II UT Cluj-Napoca, va primi și ea, în prima zi a luni martie, vizita echipei FCM Viitorul Reghin, meci disputat tot pe terenul din cartierul Mănăștur.

Ultimele Stiri
abonare newsletter