Sport

Reîntâlnire după jumătate de secol. „U” Cluj și Wiener Neustadt au rememorat meciul din Cupa Cupelor

În urmă cu jumătate de secol, pe 1 septembrie 1965, Universitatea Cluj întâlnea pe Wiener Neustadt în primul tur al Cupei Cupelor. Astăzi cele două echipe s-au întâlnit din nou în cantonament pe malul Mării Mediterane.

Azi cele două echipe au fost din nou faţă-n faţă. Triumful din Cupa României a însemnat pentru „U” (Ştiinţa, cum se numea pe atunci), ieşirea în Europa. Iar „studenţii” au dat în primul tur peste Wiener Neustadt, reprezenta unui fotbal austriac care, atunci, avea un cuvânt important de spus în competiţiile continentale, potrivit site-ului oficial al Universității. Clujenii erau nou-apăruţi în peisaj, temători de necunoscut, cum avea să povestească, după ani, Remus Câmpeanu. Cu toate astea, „alb-negrii” şi-au învins frica şi au bătut, chiar la Wiener Neustadt, cu 1-0. Golul a fost marcat, de cine altul, decât Zoltan Ivansuc. În returul de pe „Municipalul” din Cluj, „studenții” s-au impus iar, cu 2-0 şi au mers în turul următor unde au dat peste Atletico Madrid. Dar asta e altă poveste.

Revenind la „dubla” cu Wiener, Remus Câmpeanu, preşedinte de onoare al clubului, pe atunci fundaş stânga în echipa care elimina formaţia austriacă, îşi aduce aminte că pentru „U” a fost o sărbătoare însuşi faptul că avea ocazia să joace un meci internaţional în Austria, ţară în care se ajungea destul de greu în acele vremuri. „Era prima noastră aventură europeană după atâţia ani şi, ca orice început, au existat emoţii. Dar ele au dispărut atunci când a început meciul. Ei aveau echipă bună, dar pe vremea aceea nu eram informaţi despre felul lor de a juca, nu aveai de unde să-ţi iei toate datele. Ştiam doar că Austria e în vogă în Europa, mult peste ce e acum. Era cam la nivelul Franţei de acum. Iar noi aşa am abordat pe Wiener, ca pe o echipă importantă în Europa, aşa am simţit-o, nu aveam noi experienţa jocurilor oficiale. Doar amicale mai jucam. Sepci era un antrenor care căuta să jucăm cu echipe străine, mai ales din Ungaria, din Iugoslavia. Aşa că am mers să jucăm fără să fim foarte informaţi. Ne-am mobilizam, poate şi din teama de necunoscut, dar apoi ne-am dat seama că e posibil să ne impunem, lucru care s-a şi întâmplat. I-am bătut şi acolo, şi aici. După aceea a venit Atletico, ei ne-au tăiat elanul”, povesteşte Remus Câmpeanu.


Astăzi, după 50 de ani, Wiener a fost din nou înfrântă de gruparea clujeană, cu scorul final de 2-1, de data aceasta în Turcia, într-un meci amical, jucat în două reprize de câte 60 de minute.

Iată echipele de start de la amicalul din Turcia:
 „U” Cluj: Panagopoulos - Jovanovic, Skvorck, Gravenberch, Ciupe - Costin - Ceppelini, van den Broek - Zijler, Lemnaru, Mengolo
Wiener: Vollnhofer - Kainz, Susac, Sereining, Denner - Osman Ali, Freitag, O'Brien, Dobras - Rauter, Hellquist

Ultimele Stiri
abonare newsletter