Sport

UEFA a blocat banii CFR-ului din actualul sezon al Europa League

Astra Giurgiu şi CFR Cluj, două dintre cele patru reprezentante ale României în cupele europene în acest sezon, nu îşi vor primi banii de la UEFA pentru participarea în cupele europene din cauza unor datorii.

Regula fair play-ului financiar, introdusă de UEFA din acest sezon, a făcut deja victime importante în fotbalul european., scrie prosport.ro.

În luna mai, City a fost amendată cu 60 de milioane de euro şi penalizată cu reducerea numărului de jucători pe care îi poate rula în Liga Campionilor, din cauza datoriilor mari pe care le-a adunat în ultimele trei sezoane. Însă nu doar echipele care cheltuie sute de milioane de euro cad în plasa UEFA.


Joi seară, forul european a anunţat că a suspendat sumele pe care cinci cluburi trebuiau să le primească pentru parcursul din acest sezon al Europa League, din cauza unor taxe către stat, salarii sau sume de transfer neplătite.

Au termen să îşi rezolve problemele până la 30 septembrie

Printre cele cinci echipe se află şi două echipe din Liga 1: Astra Giurgiu şi CFR Cluj!


Potrivit UEFA, ”fondurile de premiere pentru Bursaspor, CFR Cluj, Astra Giurgiu, Buducnost Podgorica şi Ekranas au fost sistate din cauza situaţiei financiare la 30 iunie 2014. O nouă evaluare se va publica în decembrie, când va fi luată în calcul situaţia financiară la 30 septembrie 2014”. Practic, cele două echipe din Liga 1 mai au doar patru zile la dispoziţie să îşi rezolve situaţia, altfel nu vor primi niciun ban din actualul sezon al Europa League.

Dacă la CFR Cluj, situaţia nu este gravă, suma pierdută fiind în jurul a 270.000 de euro, Astra ar putea pierde aproape două milioane de euro! Concret, pentru parcursul de până acum în competiţie, giurgiuvenii ar trebui să primească 1,44 milioane de euro, adică 1,3 milioane de euro pentru calificarea în grupe şi 140.000 euro pentru calificarea în turul III preliminar. În plus, giurgiuvenii ar putea pierde şi 100.000 de euro pentru fiecare egal din grupă şi 200.000 de euro pentru fiecare victorie din grupe. Mai mult, o altă sumă importantă, de circa 400.000 - 500.000 de euro, ar putea fi blocată, aceşti bani reprezentând market pool-ul, adică suma oferită de UEFA cluburilor din drepturile de televizare ale Europa League.

abonare newsletter