Sport

Cicliștii clujeni participă la Săptămâna Europeană a Mobilității

Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) organizează, în perioada 16-22 septembrie, o serie de manifestări cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității (SEM).

„Manifestările organizate în acest an cu ocazia Saptamanii Europene a Mobilitatii (SEM) fac parte din campanii similare derulate in ultimii 10 ani, pentru a compensa macar partial lipsa de implicare a municipalitatii, care ar trebui sa dea tonul precouparilor de mobilitate urbana in aceasta perioada, macar pe una din cele trei componente ale campaniei europene: "o saptamana de activitati pentru mobilitatea urbana durabila", "masuri permanente de mobilitate urbana durabila, inagurate in Săptămâna Europeană a Mobilitatii și care să continue si dupa finalul ei" și "in oras fara masina mea"”, au declarat organizatorii Săptămânii Europene a Mobilității.

Cu această ocazie Clubul de Cicloturism Napoca va organiza o noua editie a Marsului Biciclistilor Clujeni, proiectii foto si dezbateri publice pe teme de mobilitate urbana, actiuni de documentare cu privire la starea infrastructurilor biciclistice in Cluj-Napoca, va lansa o scrisoare deschisa si o noua actiune de strangere de semnaturi si alte actiuni.


Tema focala in 2014 pentru SEM este "Strazile noastre - alegerea noastra!" si isi propune sa stimuleze cetatenii si autoritatile locale sa reevalueze spatiul urban si sa studieze si inteleaga legatura dintre utilizarea suprafetelor de teren din orase si calitatea vietii si sa isi imagineze orasul ideal in care ar dori sa traiasca, diferit de actualul lor oras aflat sub asediul autoveniculelor.

„In 2014 participa oficial in aceasta campanie europeana peste 1600 de orase din zeci de tari, inclusiv peste 25 de orase din Romania, printre care Bucuresti, Arad, Oradea, Ramnicu Valcea, Brasov, Craiova, Timisoara... Spre deosebire de perioade trecute, autoritatile municipale clujene se pare ca au decis sa nu participe oficial nici in acest an la SEM, in concordanta cu crasa lipsa de proecupari serioase aratata in ultimii trei ani in domeniul mobilitatii urbane, in care accentul a fost pus in continuare pe autoturism iar pietonii, biciclistii si utilizatorii transportului public s-au ales mai mult cu promisiuni neonorate si carpaceli” au declarat reprezentanții Clubul de Cicloturism Napoca


"Saptamana Europeana a Mobilitatii" (SEM / EMW) este organizată în Europa în fiecare an, în perioada 16-22 septembrie, incepand din 2002. Evenimentul are loc sub patronajul Comisiei Europene și va culmina, in 22 septembrie, cu Ziua Europeana Fara Masini (ZEFM / European Car-Free Day). Scopul este promovarea mobilitatii urbane durabile, cu accent pe promovarea transportului public, bicicletei si mersului pe jos si descurajarea utilizarii autoturismului. Detalii pe site-ul www.mobilityweek.eu.

abonare newsletter