Sport

România a ratat calificarea la Eurobasket 2015

Reprezentativa de seniori a României au ratat calificarea la Eurobasket 2015 după ce au capotat în fața Letoniei, cu scorul de 70-82. Deși România a terminat pe locul secund în Grupa F, având la activ patru victorii, selecționată ratează șansa de a prinde Eurobasket 2015 la cosaveraj, plătind tribut greu pentru eșecurile la scor din meciurile cu Letonia.

Dacă în prima parte a jocului evoluția tricolorilor a „aprins” tribunele, Moldoveanu, Baciu sau Silvasan reușind să ridice mari probleme apărării letone, după revenirea de la vestiare, tricolorii și-au pierdut din luciditate și precizie, iar oaspeții nu au ratat oportunitatea și și-au etalat clasa, desprinzându-se pe tabelă spre dezamăgirea asistenței.
Conform datelor statistice, punctele naționalei României au fost realizate Silvășan (18 p, 3x3, 2 rec), Moldoveanu (18 p, 5 rec, 2 pase), Paul (8 p, 1x3, 1 rec, 5 pase, 2 int), Gutoaia (8 p, 3 rec, 1 pasa, 1 int), Baciu (7 p), Nicoară (5 p, 6 rec, 2 pase, 1 int), Mandache (4 p, 3 rec, 1 cap), Tudor (2 p, 1 rec, 2 pase, 1 int). De la oaspeti s-a remarcat Blums (15 p, 5x3, 4 rec, 1 int).
Antrenorul gazdelor a declarat după finalul meciului că se aștepta la mai mult de la echipă dar este ferict că a arătat că și românii pot să joace baschet.
„Din păcate, sunt dezamăgit pentru că nu am reușit să câștigăm în această seară un meci de un mare consum fizic și mental. Am întâlnit o echipă mai precisă în aruncări, mai exactă în tot ceea ce a făcut, cu jucători care în sfertul al treilea ne-au devastat apărarea prin reușitele de la mare distanță. Paradoxal, nu au avut capitole la care să ne depășească clar, dar ne-au învins prin procentajele foarte bune. Sigur, sunt dezamăgit de acest rezultat, dar știam valoarea Letoniei. Mă așteptam la mai mult de la noi în faza ofensivă, trebuia să înscriem mai mult, mai aproape de media noastră din această campanie. În general am înscris în medie 80 de puncte, dar în această seară am înscris doar 70 de puncte, cu procentaje slabe. Aici a fost diferența, nu am reușit să le oprim suterii să marcheze și în același timp nu am reușit să băgăm mingea în coș. În orice caz, trecând peste acest joc, această campanie a arătat un lucru clar, că și jucătorii români pot să joace baschet. Sigur, mai avem multe de făcut, mult de muncit, dar baschetul românesc începe să fie respectat. Reiese clar asta prin declarațiile antrenorilor și jucătorilor adverși. Am fost mândru azi că m-am aflat în această sală, alături de acești minunați suporteri și sunt foarte fericit că am reușit să strângem întreaga suflare a baschetului românesc în jurul echipei naționale. Este anormal, este frustrant, să ai patru victorii și să fi în pericol să nu te califici, iar alte echipe, cu două victorii, sunt deja calificate. Cred că important în această campanie a fost că am reușit să învingem de două ori Suedia, de două ori Slovacia și să ne batem cât am putut cu Letonia. Nu sunt mulțumit, încă, dar este un început. Un nou început pentru echipa națională a României”, a declarat Marcel Tenter, antrenorul principal al Romaniei.
Batatskis, antrenorul oaspeților, a declarat după meci că diferența a fost făcută de pregătirea mentală a jucătorilor, meciul cu reprezentativa României fiind unul extrem de dificil.
„A fost un meci tare și extrem de dificil. Era foarte important pentru ambele echipe. Pentru România, pentru a fi sigură că va prinde turneul final, iar pentru noi, din două motive: primul, pentru ca ar fi fost prima dată în istorie când terminam grupa de calificare pe locul 1, fără nici o înfrângere; în al doilea rând, mai important pentru noi, pentru a demonstra că suntem profesioniști și respectăm sportul. Am spus de multe ori, fiecare meci este important, chiar dacă eram calificați, iar azi jucătorii mei au demonstrat că sunt puternici. Am fost mai bine pregătiți mental, probabil că am avut și ceva noroc la unele faze, și de asemenea am reușit să marcăm câteva coșuri de trei puncte în momente cheie. Cred că am avut o apărare bună și am controlat bine jocul în partea a doua datorită experienței unor jucători. România în această seara a arătat un baschet de calitate, publicul a fost senzațional, și cred că puteți fi mândri de jucători. Au jucat cu sufletul, s-au dăruit foarte mult, ne-au ridicat foarte multe probleme, dar până la urmă așa este în sport. Când ratezi, pierzi, când marchezi, câștigi”, a declarat Ainars Bagatskis, antrenorul principal al Letoniei.
 
Clasament final:
Grupa A
1. Bosnia&Herțegovina – 8 puncte (4 victorii)
2. Islanda – 6 puncte (2 victorii)
3. Marea Britanie – 4 puncte (0 victorii)
Grupa B
1. Israel – 10 puncte (4 victorii)
2. Olanda – 10 puncte (4 victorii)
3. Muntenegru – 9 puncte (3 victorii)
4. Bulgaria – 7 puncte (1 victorie)
Grupa C
1. Polonia – 11 puncte (5 victorii)
2. Germania – 10 puncte (4 victorii)
3. Austria – 9 puncte (3 victorii)
4. Luxemburg – 6 puncte (0 victorii)
Grupa D
1. Belgia – 11 puncte (5 victorii)
2. Macedonia – 11 puncte (5 victorii)
3. Belarus – 8 puncte (2 victorii)
4. Danemarca – 6 puncte (0 victorii)
Grupa E
1. Georgia – 10 puncte (4 victorii)
2. Cehia – 10 puncte (4 victorii)
3. Ungaria – 10 puncte (4 victorii)
4. Portugalia – 6 puncte (0 victorii)
Grupa F
1. Letonia – 12 puncte (6 victorii)
2. România – 10 puncte (4 victorii)
3. Suedia – 8 puncte (2 victorii)
4. Slovacia – 6 puncte (0 victorii)
Grupa G
1. Italia – 7 puncte (3 victorii)
2. Rusia – 6 puncte (2 victorii)
3. Elveția – 5 puncte (1 victorie)

Ținând cont de criteriile anunțate de FIBA-Europe și de ultimele rezultate înregistrate în grupele de calificare, iată tabloul complet al Eurobasket 2015, care conține 24 de echipe naționale: Belgia, Franța, Israel, Rusia, Bosnia&Herțegovina, Macedonia, Italia, Serbia, Croația, Georgia, Letonia, Slovenia, Cehia, Germania, Lituania, Spania, Estonia, Grecia, Olanda, Turcia, Finlanda, Islanda, Polonia, Ucraina.

abonare newsletter