Sport

România la un pas de turneul final european, după 27 de ani de absență

Reprezentativa de seniori a României a obținut, duminică seara, o victorie frumoasă în Sala Sporturilor din Boras, tricolorii reușind să învingă Suedia în ultima secundă de joc, cu scorul de 88-86.

Victoria de duminică din fața reprezentativei Suediei reprezintă un succes urias, care menține cu șanse reale România în cursa pentru calificarea la Eurobasket 2015.

Cătălin Baciu, pivotul U-Banca Transilvania, a reușit să facă un meci excelent, acesta contabilizând 14 puncte, 9 recuperări, o pasă decisivă, o intercepție și 2 capace în 21 de minute de joc.


Căpitanul U-Banca Transilvania și a naționalei, Mihai Silvășan, a pus umărul la această victorie cu 9 puncte, o recuperare și 3 pase decisive în 23 de minute de joc, în timp ce Rareș Mandache a petrecut pe parchet 34 de minute, totalizând 9 puncte, 6 recuperări, 3 pase decisive și o intercepție.

Tudor Jucan a evoluat doar două minute, neremarcându-se pe tabela. Pe banca de rezerve a echipe naționale a luat loc și kinetoterapeutul U-Banca Transilvania, Adrian Resteman.


Finalul jocului din Suedia a produs o bucurie uriașă în rândul tricolorilor, dar și printre fanii baschetului autohton, care așteaptă de 27 de ani o nouă calificare a naționalei de seniori la turneul final european. Mingea decisivă voleibalată de cei doi tricolori se îndrepta în traiectorie descendentă în coșul suedezilor, când pivotul gazdelor intervine neregulamentar prin plasă și îi obligă pe arbitrii să valideze reușita românilor.   

„Am jucat foarte bine în primele trei sferturi și am controlat foarte bine jocul. Am marcat așa cum ne-am dorit să marcăm și am controlat bine apărarea, controlând bine punctele înscrise de Suedia. Apoi, în sfertul al patrulea, au sărit pe noi și au început să aplice capcane iar noi nu am găsit soluțiile cele mai bune. Suedia a fost un adversar foarte dificil, a jucat foarte bine pe final, și sunt foarte bucuros că ne întoarcem cu o victorie din deplasare. Acum trebuie să ne concentrăm din nou pentru ultimul meci cu Letonia”, a declarat după meci Marcel Tenter, antrenor principal al Romaniei, la conferința de presă de după meci.


„A fost un meci foarte greu. Am marcat multe coșuri și nu-mi amintesc să fi văzut o echipă care să piardă trei meciuri consecutiv în ultima secundă. O voleibalare aici, o aruncare liberă ratată acolo, un blocaj pe recuperare ratat... Azi, nu am reușit să ne revenim mental după înfrângerea din Letonia. Am avut un joc dificil, care însemnă foarte mult pentru noi, și nu am reușit să fim puternici mental. Avem o echipă tânără iar accidentările ne-au forțat să găsim noi lideri pentru fiecare joc. Am avut șansele noastre și am jucat foarte bine cu o echipă tânără și lipsită de experiență. Trebuie să continuăm să muncim și să ne dezvoltăm jucătorii, și să le dăm experiență. Avem o bază bună pe care să contruim în viitor”, a declarat Vedran Bosnic, antrenor principal al Suediei.

Naționala României revine astăzi în țară, urmând să aterizeze la Sibiu, în jurul orelor 18:30. Conform programului oficial anunțat de FIBA-Europe, tricolorii susțin ultimul meci din această campanie de calificare la Eurobasket 2015, miercuri seara, de la ora 19:00, urmând să primească în Sala Sporturilor "Transilvania" din Sibiu replica liderului Grupei F, puternica selecționată a Letoniei. Un meci decisiv pentru calificarea României la turneul final european după o absență de 27 de ani.


Clasament:

Grupa A
1. Bosnia – 3 victorii (+29)
2. Islanda – 2 victorii (+5)
3. Anglia – 0 victorii
Ultimul joc – Islanda vs. Bosnia (ora 20:30)
Grupa B*
1. Israel – 3 victorii (+44)
2. Muntenegru – 1 victorie (-17)
3. Olanda – 1 victorie (-27)
* se elimina rezultatele Bulgariei, care a pierdut toate jocurile.
Ultimele meciuri – Olanda – Muntenegru (ora 21:00)
                                 Israel – Bulgaria (ora 19:00)
Grupa C*
1. Polonia – 2 victorii (+11)
2. Germania – 2 victorii (+19)
3. Austria – 1 victorie (-24)
* se elimina rezultatele Luxemburg, care a pierdut toate jocurile.
Ultimele meciuri – Polonia – Austria (ora 21:00)
                                Luxemburg – Germania (ora 20:30)
Grupa D*
1. Belgia – 3 victorii (+40)
2. Macedonia – 2 victorii (+11)
3. Belarus – 0 victorii (-51)
* se elimina rezultatele Danemarcei, care a pierdut toate jocurile.
Ultimele meci – Macedonia – Belarus (ora 20:30)
                           Danemarca – Belgia (ora 20:30)
Grupa E*
1. Cehia – 2 victorii (+11)
2. Ungaria – 1 victorie (-22)
3. Georgia – 2 victorii (+11)
* se elimina rezultatele Portugaliei, care a pierdut toate jocurile.
Ultimele meciuri – Ungaria – Cehia (ora 17:45)
                                 Georgia – Portugalia (ora 19:00)
Grupa F*
1. Letonia – 3 victorii (+38)
2. România – 2 victorii (-16)
3. Suedia – 0 victorii (-22)
*se elimina rezultatele Slovaciei, care a pierdut toate jocurile.
Ultimele jocuri – România – Letonia (ora 19:00)
                              Suedia – Slovacia (ora 19:00)
Grupa G
1. Rusia – 2 victorii (+45)
2. Italia – 2 victorii (+28)
3. Elvetia – 1 victorie (-73)
Ultimul meci – Elvetia – Italia (ora 21:45)

Ultimele Stiri
abonare newsletter