Sport

Aur pentru România la proba de doi rame fără cârmaci, masculin și feminin

Echipajele României de doi rame fără cârmaci, atât cel feminin cât și cel masculin, au cucerit medaliile de aur în concursul de canotaj din cadrul Jocurilor Olimpice de Tineret Nanjing 2014.

Pe apele Lacului Xuanwu, primul a intrat în finală echipajul feminin de doi rame fără cârmaci, format din Denisa Tilvescu și Cristina Georgiana Popescu. Startul a fost mai slab, dar fetele s-au mobilizat excelent pe a doua jumătate a cursei de 1000 m, au avut un finiș excelent și au câștigat pe ultima sută de metri, cu timpul de 3min.37sec.32/100, devansându-le pe adversarele lor din China și Canada, ocupantele locurilor doi, respectiv trei.
„Mărturisesc că am intrat pe apă cu gândul să terminăm junioratul cu medalie de aur și am reușit. Până acum n-am mai spus nimănui, dar după argintul de anul trecut de la Mondiale am promis că anul acesta nu vom mai căștiga decât aur. Am fost atât de bucuroasă încât pe podium nu mi-am putut stăpâni lacrimile”, a declarat la final Denisa Tilvescu.
„Startul nostru a fost destul de slab în comparație cu cel al adversarelor care au plecat ca din pușcă. În prima jumătate chiar eram pe undeva pe locurile doi-trei, dar am strâns din dinți și ne-am concentrat atât de tare să căștigăm încât la final abia am putut coborâ din barcă. Ne bucurăm cu atât mai mult cu cât cursele pe 1000 m nu sunt favoritele noastre”, a precizat la rândul ei Cristina Georgiana Popescu.
O cursă asemănătoare au făcut Ciprian Tudosă și Gheorghe Robert Dedu în finala masculină de doi rame fără cârmaci. Cu un sprint foarte bun pe final au reușit să treacă primii linia de sosire, cu timpul 3min.11sec.27/100, învingând echipajele din Cehia sș Turcia, care au obtinut medaliile de argint, respectiv de bronz.
Ciprian Tudosă, care s-a prăbușit pe ponton când a coborât din barcă, a avut puterea să declare: „Concentrarea în timpul cursei a fost atât de mare încât în momentul în care am coborat din barcă am simțit cum îmi bubuie tâmplele. A trebuit să mă așez pe ponton câteva secunde pentru că eram prea amețit ca să pot sta în picioare. Acum însă nu contează decât că suntem campioni. Am muncit pentru acest aur și suntem bucuroși că eforturile noastre s-au materializat în cea mai strălucitoare medalie”.
Partenerul său Gheorghe Robert Dedu a spus la rândul său: „Am intrat cu gândul să ieșim campioni, iar visul ni s-a împlinit”.
Cristian Maliș, antrenorul echipajelor campioane a precizat: „Ne-am pregătit un an de zile pentru aceste medalii. De obicei cursele pe 1000 de metri (n.r. — distanța pe care se trage la JOT) nu sunt favoritele noastre, dar în ultimele două luni ne-am adaptat programul de antrenament pe această distanță, iar finalul a fost fericit atât la fete cât și la băieti. Lupta a fost crâncenă, dar mă bucur că ambele echipaje au reușit să se mobilizeze și să căștige. Sunt pur și simplu fericit”.

abonare newsletter