Sport

Îndrăgostit de litera „U": Povestea impresionantă a lui Tudor Jucan, baschetbalist care s-a întors la Cluj după un deceniu

Tudor Jucan se întoarce să joace baschet la Cluj-Napoca după exact un deceniu de la plecarea sa din orașul de pe malul Someșului, atunci când a ales să îmbrace echipamentul formației Gaz Metan Mediaș.

Sezonul competițional 2014/2015 se anunță unul de foc pentru „U” BT Cluj. Formația ardeleană va lupta pe trei fronturi: Liga Națională, Cupa României și FIBA EuroChallenge. Pentru a fi sigur că își atinge obiectivele, Dorin Pintea și-a adus „ajutoare”. Tehnicianul se va baza pe serviciile experimentaților Andrei Mandache (Gaz Metan) și Tudor Jucan (BC Mureș). Ultimul revine la Cluj după 10 ani, timp în care și-a trecut în palmares o Cupă a României cu Mediaș (2010), un titlu de vicecampion și o medalie de bronz cu „tigrii” din Mureș. „Am avut mai multe oferte în această vară, dar când am primit această ofertă nu am mai stat pe gânduri, mi-am dorit foarte mult să mai joc și pentru Cluj. Îmi doresc foarte mult să câștigăm încă un trofeu pentru acest oraș”, a mărturisit, în exclusivitate, Jucan pentru Monitorul de Cluj.

Îndrăgostit de Cluj și de fani

Nu doar ideea de a juca din nou cu „U” pe piept l-a determinat pe Tudor să se reîntoarcă acasă. Frumusețea orașului, dar și suporterii clujeni l-au făcut pe internaționalul român să ia această decizie. „Fiecare oraș în care am jucat a avut frumusețile lui, dar de fiecare dată când aveam liber veneam acasă. Îmi place foarte mult orașul meu și nu cred că am să mă stabilesc altundeva. E prea frumos Clujul”, a subliniat Jucan. „Aici lumea știe baschet, știe când să încurajeze echipa. Am fost aici de multe ori ca și adversar și, chiar dacă nu era plină sala tot timpul, era o atmosferă frumoasă. Am auzit și eu că în toamnă o să fie gata Polivalenta din Cluj, sper să jucăm în ea. De asemenea, sper să vină cât mai multă lume la sală pentru că avem nevoie de fani”, a transmis baschetbalistul.


Căpitan pur-sânge

La finele stagiunii 2003/2004, echipa de baschet masculin a Clujului se despărțea de unul dintre cei mai importanți jucători români din lot, nimeni altul decât Tudor Jucan. Acesta avea să ajungă în curtea celor de la Gaz Metan Mediaș, formație la care a petrecut nu mai puțin de 8 sezoane. Ulterior, după aventura de pe Târnava Mare, sportivul a ajuns la Târgu Mureș, acolo unde a evoluat în ultimele două stagiuni. Alături de BC Mureș, Jucan și-a trecut în cont un loc 2 și un loc 3 în Liga Națională de Baschet Masculin, respectiv o participare în EuroChallenge. Mai mult de atât, pe parcursul celor 10 ani în care a jucat pentru Mediaș și Mureș, „Juchi” a reușit de fiecare dată să se impună în vestiar, fiind căpitanul ambelor combatante.

„Eu sunt un jucător care mă pun tot timpul în folosul echipei. Îmi place și mă bucur când colegii mei reușesc să marcheze din pasele mele și din blocajele mele. Tot timpul am încercat să fac totul ca echipa mea să câștige. Nu sunt, nu am fost și nu cred că voi fi un jucător spectaculos, dar o să fiu tot timpul jucătorul care dă totul pe teren”, a punctat Jucan. Totodată, clujeanul este considerat un foarte bun jucător defensiv, acesta având și un motto după care se ghidează: „Atacul câștigă un meci, iar apărarea câștigă un campionat”.


Silvășan și-a găsit „nașul”

Actualul căpitan al trupei pregătite de Dorin Pintea este clujeanul Mihai Silvășan, care în toată cariera sa de baschetbalist a evoluat doar în alb și negru. Va fi interesant de urmărit cum cei doi căpitani, Silvă și „Juchi”, vor reuși să se completeze în teren, dar și în vestiar. Acest lucru nu va fi foare dificil, având în vedere că între cei doi există o relație de prietenie specială. „Ne cunoaștem de când aveam 13-14 ani, am copilărit împreună și mai nou sunt și nașul lui. Ne înțelegem foarte bine și eu spun că o să ne înțelegem și pe teren. Suntem doi jucători care vrem ca echipa să câștige și asta este foarte important. Nu tot timpul statisticile sunt cele mai importante”, a adăugat Tudor.

Component de bază al naționalei

În prezent, naționala României de seniori se află în cantonament, pregătind campania de calificare la Eurobasket 2015. În lotul lărgit convocat de Marcel Țenter se regăsesc patru jucători ai formației clujene, printre care și Tudor Jucan. „Cred că acum avem cele mai mari șanse din ultimii ani să ne calificăm la Campionatul European. Nu ne considerăm favoriți pentru că nu suntem. Avem șansa noastră și trebuie să luptăm pentru ea”, a precizat baschetbalistul de 31 de ani, care măsoară 1.98 metri.


România va întâlni în preliminariile Eurobasket 2015 reprezentativele similare ale Suediei, Letoniei și Slovaciei. Toate meciurile de pe teren propriu ale tricolorilor se vor disputa la Sibiu, în Sala Transilvania. „Am mai jucat la Sibiu cu naționala și publicul a fost ok. Sper ca și acum să vină în număr cât mai mare la sală”, a comentat fostul căpitan al Mediașului și al Mureșului.

Familist convins și un bucătar iscusit

În afara terenului de baschet, Tudor este o persoană pe cât se poate de normală. A terminat Facultatea de Inginerie din Sibiu și Facultatea de Sport. În prezent, Tudor se dedică doar baschetului, însă recunoaște că după ce își va agăța maieul în cui va înerca o nouă meserie. Clujeanul se declară și un familist convins. Este căsătorit, dar încă nu are copii în ciuda faptului că îi plac foarte mult. „Cel mai bine mă relaxez împreună cu familia, mai ales că am fost plecat atâta vreme, veneam acasă doar la sfârșit de săptămână și preferam să stau în familie. Îmi plac foarte mult copiii, nu am încă unul, dar în schimb am doi nepoței incredibili”, a conchis Jucan, dar nu înainte de a dezvălui care sunt pasiunile sale:  tenisul de câmp și... gătitul!


Bilanțul ultimelor 6 sezoane

Începând cu ediția 2008-2009 a Ligii Naționale de Baschet Masculin și până în prezent, Tudor Jucan a bifat nu mai puțin de 197 de meciuri la nivel de primă ligă. În tot acest timp, extrema de forță a reușit să contabilizeze cifre totale de 839 de puncte marcate, 888 de recuperări, 217 pase decisive, 167 de intercepții, 168 de mingi pierdute, 18 capace și nu mai puțin de 1.396 de unități la eficiență, totul în 3.905 minute petrecute în teren.

Articol scris de Radu Bărăian (student la FSPAC-UBB, anul II)

Ultimele Stiri
abonare newsletter