Sport

Lansare cu fast: „Supercampionii Clujului”, o istorie vie a sportului clujean - FOTO

Jurnalistul Ovidiu Blag și-a lansat volumul „Supercampionii Clujului”, carte dedicată marilor sportivi clujeni. Lansarea a fost una fastuoasă, peste 300 de clujeni, majoritatea foști sportivi, fiind prezenți la eveniment.

Jurnalistul Ovidiu Blag şi-a lansat astăzi cartea „Supercampionii Clujului”, într-o atmosferă prietenească, alături de fostele glorii ale sportului clujean, nimeni altele decât personajele cărții sale.

Care e păcatul lui Blag

Au luat cuvântul Doru Abrudan (fondatorul editurii Colorama), Lucian Andrei (directorul editurii Colorama), Alin Fornade (editorialist), Vasile Bogdan (decanul Facultății de Educație Fizică și SportCluj-Napoca) și Călin Hințea (decanul Facultății de Științe Politice, Admnistrative și ale Comunicării Cluj-Napoca). Atmosfera a fost întreținută de actorul și comediantul Dragoș Pop.


„Ovidiu Blag este un prieten, dar și un mare timid. Mai presus de toate astea e un om care ți se lipește la suflet. Citind această carte sunt transporat, alături de campioni, în eternitate. E un lucru remarcabil și acest lucru nu putea fi făcut decât de un om timid, dar pasionat de sport. E o carte ce te agață pe veșnicie”, a mărturisit actorul. „Îl cunosc pe Ovidiu de 30 de ani, am copilărit împreună. Totul a început după un meci de tenis. Am discutat cu el în toamna anului trecut, atunci mi-a spus că dorește să scoată această carte. Vreau ca această colaborare să fie de lungă durată și benefică pentru amândoi. Sunt convins că am făcut cea mai bună alegere”, a adăugat Doru Abrudan, fiind completat de Călin Hințea: „Ovidiu Blag are și un păcat: nu scrie mult, scrie doar când are chef”.

38 de interviuri savuroase

Vizibil emoționat, Ovidiu Blag a făcut o scurtă radiografie a cărții sale. Jurnalistul a petrecut mii de ore cu personajele operei sale, adunând 37 de interviuri savuroase și etalând povești de viață despre niște oameni care au avut un cuvânt greu de spus în sportul clujean și nu numai. Al 38-lea interviu îi aparţine jurnalistului Ionel Banu (TVR Cluj), pe care i l-a luat în 1995 regretatului antrenor Istvan Kovacs. „Această carte are 38 de personaje, dar nu e o tratare exhaustivă a istoriei, a sportului clujean. Bună sau rea, e un început. Îi aștept pe colegii mei din presă să redactăm una mai elaborată. Nu am ales personajele după un anumit criteriu, nu am vrut să-i ocolesc pe unii sau pe alții. Fac mea culpa că nu e niciun handbalist. Recunosc că unul dintre interviuri nu-mi aparține, aș fi putut să nu-l introduc, dar am insistat să facă parte din această carte. Este vorba de interviul cu Ștefan Kovacs, realizat de Puiu Banu”, și-a început discursul Ovidiu Blag, fiind aplaudat la scenă deschisă.


„E cartea mea de suflet”

Jurnalistul clujean a mai scris încă două cărți, însă „Supercampionii Clujului” îi e mai aproape de inimă. „Am scris trei cărți până acum, dar asta e cartea mea de suflet. Reprezintă o istorie vie, o istorie a campionilor Clujului. Îmi place să rămână aşa, pentru că este o carte a lor şi mai puţin a mea. Până la urmă n-am făcut decât să consemnez gândurile şi activitatea lor de o viaţă. Aştept ca lumea să treacă prin carte şi să vadă dacă are sau nu valoare. Am încredere că supercampionii vor salva conţinutul cărţii. Prima carte am dedicat-o fiicei mele, a doua soției mele, iar a treia o dedic mamei mele, a mărturisit Blag. „Am petrecut mii de ore cu personajele. Dacă la început au fost greu de abordat, în timp ne-am familiarizat. Cele mai tari prietenii le-am strâns cu Claudiu Rusu, Mircea Barna și Ciprian Porumb. Am reușit să mă împrietenesc cu niște oamnei intangibili, dar extraordinari”, a conchis Ovidiu Blag, dar nu înainte de a mulțumi publicului prezent la sala de conferințe a stadionului Cluj Arena, dar și celor care au făcut posibilă apariția cărții.

La final, autorul cărții a acordat autografe și s-a pozat cu publicul prezent la eveniment.


700 de pagini de interviuri

Dan Anca (fotbal), Ioan „Neluţă” Bânda (volei), Mircea Barna (baschet), Mihai Adam (fotbal), Constantin Bengeanu (volei), Vasile Mîrza (box), Ioan Ovidiu Sabău (fotbal), Farkas Paneth (tenis de masă), Nicolae Szoboszlay (fotbal), Claudiu Rusu (polo), Laura Moise (judo), Carol Raduly (suliţă), Gheorghe Roman (baschet), Tunde Enyedi (baschet), Aurora Dragoş (baschet), Dorin Giurgiuca (tenis de masă), Sergiu Suciu (tenis de masă), Ciprian Porumb (tenis), Mircea Cristescu (baschet), Florin Purice (fotbal-tenis), Petre Motrescu (rugby), Iosif Mihalik (box), Şerban Doboşi (tenis de masă), Remus Câmpeanu (fotbal), Vasile Bogdan (atletism), Augustin Ţegean (fotbal), Alexandru Turei (box), Vasile Sărucan (săritura în lungime), Matei Ruhring (baschet), Simona Richter (judo), Eva Zorgo (suliţă), Cornel Porumb (atletism), Maria Merca Bagiu (baschet), VasileDobrău (fotbal), Florin Bercean (judo), Magda Jerebie (baschet) şi Radu Negulescu (tenis de masă) sunt „Supercampionii Clujului”, despre care aveţi ce citi în cele aproape 700 de pagini ale volumului.

60 de lei costă volumul „Supercampionii Clujului”

Etichete: lansare
abonare newsletter