Sport

Campionat de futsal pentru nevăzători, la Cluj

Primul campionat național de futsal din România pentru sportivii nevăzători va avea loc la Cluj-Napoca, la finalul lunii noiembrie.

Primul campionat național de futsal pentru nevăzători din România va avea loc pe 30 noiembrie, când trei echipe din țară se vor întrece pentru titlul de campioană națională. Câștigătoarea va concura apoi cu o echipă din Moldova pentru Cupa Internațională a României.

Sportivii din România au fost selecționați în urma unui cantonament derulat în luna iulie, primul de acest profil din țară, care a oferit sportivilor oportunitatea de a acumula atât cunoștințe teoretice, cât și practice.


În urma cantonamentului din vară, România are acum primul lot național de futsal pentru nevăzători. Echipa este formată din 21 de sportivi, originari din Bacău, Buzău, București și Cluj, cu vârste cuprinse între 16 și 25 ani.

Regulile jocului

Futsal pentru nevăzători este o disciplină nouă în România. Până acum, singurele discipline pentru sportivii cu dizabilități de vedere care au fost dezvoltate până la nivel de echipă naţională sunt goalball (un tip de handbal jucat de 2 echipe de trei jucători) şi bowling cu nouă popice, la care România este campioană europeană la ora actuală. Regulile acestei competiții nu diferă prea mult de cele ale futsal-ului obișnuit. Singurele modificări pe care le aduce sunt făcute pentru a asigura condițiile de siguranță şi pentru a permite jucătorilor să urmărească mingea şi să se orienteze. Cei patru jucători au deficienţe de vedere, în timp ce portarul are vederea normală. Mingea, spre deosebire de fotbalul obișnuit, conține un sistem de sunet care face zgomot în mișcare.


„Privim cu încredere și speranță către competițiile internaționale”

Campionatul de futsal și toate competițiile interne paralimpice au loc sub umbrela campaniei naționale „Susținem adevărații învingători”, care are scopul de a sprijini activ sportivii cu dizabilități în lupta pentru victorii, în drumul lor către  Rio de Janeiro, unde vor avea loc Jocurile Paralimpice din 2016. „Am așteptat cu nerăbdare să organizăm primul campionat național de futsal, iar acum acest moment a sosit. Marcăm astfel o nouă mare realizare în calendarul nostru paralimpic intern și privim cu încredere și speranță către competițiile internaționale viitoare. În octombrie am paticipat la o competiție internațională în Moldova, și deja suntem invitați în Rusia la o competiție pentru cinci țări, ce va avea loc anul viitor”, a declarat Sally Wood-Lamont, preşedintele Comitetului Naţional Paralimpic Român.

 


 

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter