Sport

Eduard Novak, demis de la șefia FRC

Eduard-Carol Novak a fost demis, marți, din funcţia de președinte al Federației Române de Ciclism de către Consiliul de Administraţie al forului.

Demiterea campionului paralimpic de la Londra reprezintă un abuz realizat cu acordul Ministerului Tineretului şi Sportului, conform declarațiilor lui Novak. “Conform Statutului, Consiliul de Administraţie se poate convoca doar de către preşedinte. Ei au convocat de capul lor, au cerut doi reprezentanţi din partea MTS, au făcut şedinţa, m-au suspendat cu încă cinci cluburi. Este un abuz din partea MTS. Am cerut control financiar din partea MTS şi nu am primit niciun răspuns. Parcă îi acoperă pe oamenii de acolo. Aşteptăm o poziţie oficială a MTS legată de această şedinţă şi în funcţie de asta ne decidem dacă mergem sau nu în instanţă. Eu mă bazez doar pe faptul că acest Consiliu de Administraţie nu este convocat statutar. Cele 25 de motive aş putea să le combat”, a răbufnit Novak, potrivit Mediafax.

Printre cele 25 de motive de nerespectare a regulamentelor, imputate de Consiliul de Administraţie, se numără:


- neconvocarea Consiliului de Administraţie al Federaţiei Române de Ciclism în data de 26 martie, încâlcând astfel prevederile Art. 27 şi ale Art. 66, punctul 6) din Statutul Federaţiei Române de Ciclism, blocand toată activitate federatiei;

- a decis participarea loturilor naţionale la campionate mondiale, europene şi balcanice, fără autorizaţie de la MTS şi fără consultarea Comisiei tehnice, cu sportivi selecţionaţi pe criterii subiective, de cele mai multe ori aparţinând Clubului Sportiv Intersport Miercurea Ciuc, în detrimentrul altor ciclişti mult mai bine clasaţi şi mai bine cotaţi, cu şanse reale la medalii;


- a solicitat întocmirea şi eliberarea licenţelor pentru sportivi aparţinând unor structuri sportive neafiliate sau suspendate, licenţe pe care acei sportivi le-au utilizat spre a participa la concursuri interne, dar şi internaţionale;

- nu a permis startul în Turul Ţinutului Secuiesc a echipelor de club româneşti, precum CS Dinamo Bucureşti şi CS Petrolul Ploieşti;


- a convocat, ajutându-se de câteva structuri sportive neafiliate, Adunarea Generală extraordinară, în data de 12 octombrie, la Marghita, cu toate că fusese notificat de către Ministerul Tineretului şi Sportului despre faptul că adunarea era nestatutară, Consiliul de Administraţie a decis convocarea Adunării Generale extraordinare de alegeri a Federaţiei Române de Ciclism în data de 5 decembrie şi numirea în funcţia de antrenor federal a lui Lucian Hugeanu, post care era vacant după demisia lui Sorin Cristian Ungur.

Noul președinte va fi ales în data de 5 decembrie, în cadrul Adunării Generale Extraordinare. Până atunci, interimatul este asigurat de vicepreședintele Michele Manganiello.


Eduard-Carol Novak a fost ales, în 15 martie, în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism.  Campionul paralimpic de la Londra l-a învins cu 14-13 pe fostul conducător al forului, Ion Badea, care ocupa acest post din 2009.

Pe lângă titlul paralimpic de la Londra, Eduard Novak mai are două medalii de argint, una la Beijing 2008 şi una la Londra 2012, precum şi cinci medalii mondiale de aur.

abonare newsletter