Sport

FOTE 2013: A 11-a ediţie de iarnă, pregătită de start

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/15/sigla-fote-2013.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />A 11-a ediţie a Festivalului Olimpic de Iarnă al Tineretului European începe duminică 17 februarie la Braşov, cu ceremonia de deschidere (ora 19,30) la care vor participa delegaţiile celor 45 de ţări participante sub privirile unor invitaţi de marcă precum Jacques Rogge, preşedintele CIO, Patrick Hickey, preşedintele Asociaţiei comitetelor olimpice europene, sau primul ministru Victor Ponta.</strong>


Flacăra olimpică, simbol al olimpiadelor moderne, a fost aprinsă de la razele soarelui pe stadionul de marmură Panathenaic din Atena, pe 2 februarie, în prezenţa oficialilor greci şi români, şi a fost transportată apoi cu avionul, cu ajutorul unui lămpi speciale, la Bucureşti. Din delegaţia română au făcut parte Octavian Morariu, preşedintele COSR, Nicolae Bănicioiu, ministrul tineretului şi sportului, George Scripcaru, primarul oraşului Braşov.

Pe 3 februarie, flacăra olimpică a fost aprinsă de exploratoarea Uca Marinescu pe un soclu amplasat în faţa sediului COSR din Capitală, străjuit de doi soldaţi ai regimentului de gardă, după un scurt ceremonial care a recreat coregrafia momentul aprinderii flăcării olimpice de la Atena.

O ştafetă din care au făcut parte oameni obişnuiţi, cu dizabilităţi, foste şi actuale glorii ale sportului românesc, a purtat pe 9 februarie torţa olimpică pe principalele artere bucureştene, cu o zi înainte ca flacăra olimpică să plece la Braşov. Primul purtător al torţei a fost legendarul Ivan Patzaichin, care în 1972 a mai trăit o asemenea experienţă, când flacăra Jocurilor Olimpice de la Munchen a trecut prin ţara noastră în 1972.

Numeroşi oameni politici, inclusiv preşedintele României, Traian Băsescu, ministrul tineretului şi sportului, Nicolae Bănicioiu, vice-premierul Gabriel Oprea, au salutat prezenţa simbolului olimpic pe străzile Capitalei.

Pe 10 februarie, flacăra olimpică a ajuns la Braşov cu ajutorul unei ştafete, după ce a străbătut localităţile unde se vor desfăşura competiţiile sportive: Poiana Braşov, Predeal, Râşnov, Cheile Grădiştei. Flacăra a fost amplasată pe un soclu din faţa Primăriei Braşov, unde va rămâne pe 17 februarie, până la deschiderea oficială a competiţiei de iarnă FOTE 2013.

Ultimele Stiri
abonare newsletter