Sport

Primul campion paralimpic din istoria României

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/03/08 03 primul campion paralimpic din istoria romaniei 1 - sursa www.london2012.com.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Eduard Carol Novak a câştigat medalia de aur în cursa de urmărire din cadrul concursului de ciclism de la Jocurile Paralimpice de la Londra, informează Mediafax. Asta după ce în calificări a reuşit să stabilească un record mondial pe velodromul din Parcul Olimpic. Novak a fost urmat de cehul Jiri Jezek şi de britanicul Jody Cundy.</strong>

Novak, în vârstă de 36 de ani, a devenit din patinator de viteză ciclist după ce a suferit un accident de maşină, în urma căruia a rămas fără laba piciorului drept. A participat pentru prima oară la Jocurile Paralimpice la Atena 2004, unde a ocupat locul 4. La Beijing a cucerit prima medalie din istoria României, argint în proba de contratimp pe şosea.

Sâmbătă, la Londra, în calificări, Novak reuşit să bată recordul mondial în proba de urmărire înregistrând 4:40,315 pe cei 4 km parcurşi, notează ediţia online a Gazetei Sporturilor. Un timp care l-a trimis în finala pentru aur cu cehul Jiri Jezek, campionul de la Beijing. În aceeaşi zi, în finală, n-a mai fost record, 4:42,000, dar l-a depăşit pe ceh cu aproape trei secunde pentru o zi istorică.


Ciclismul are mai multe probe la Jocurile Paralimpice de la Londra. Eduard-Carol Novak a participat sâmbătă la proba de urmărire pe velodrom, acolo unde se folosesc biciclete adaptate. Sportivii sunt împărţiţi în cinci categorii – cu cât este mai mică cifra, cu atît este mai mare dizabilitatea. El a mai participat şi la contratimp de 1 km, desfăşurat tot pe velodrom. Parcursul lui nu se opreşte aici, săptămâna viitoare el urmând să participe în două probe pe şosea.

Foto london2012.com

Ultimele Stiri
abonare newsletter