Sport

Oficialii FRG dau dreptate arbitrilor!

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/09/gimnastica izbasa.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Federaţiei de Gimnastică, Octavian Bellu şi Mariana Bitang spun că deciziile arbitrilor în finalele de marţi au fost corecte.</strong>

Adrian Stoica, președintele FRG, şi tehnicienii Octavian Bellu şi Mariana Bitang au afirmat, miercuri, că arbitrii au apreciat corect execuţiile în finalele feminine de marţi, din concursul olimpic de la bârnă şi de la sol.
„Ceea ce s-a petrecut la bârnă, s-a petrecut conform regulamentului. Am auzit şi comentarii: «Noi de ce nu am făcut contestaţie?». Noi nu aveam ce să contestăm, pentru că antrenorul sau un delegat are dreptul să conteste doar nota de plecare. Cătălina primise nota de plecare corectă, departajarea a fost făcută la nivelul notei de execuţie. Din nefericire, noi am greşit şi cine greşete, plăteşte. Sinceră să fiu, în tensiunea aceea de concurs nu am stat cu creionul în mână să calculez exerciţiul lui lui Raisman. Am convingerea că arbitrajul şi-a făcut datoria. Nu cred că la nivelul unei finale olimpice şi-ar fi permis să judece greşit“, a declarat Mariana Bitang.
La rândul său, Stoica a explicat ce s-a întâmplat în cazul contestaţiei delegaţiei SUA la nota primită de Raisman la bârnă, cotestaţie ce a dus la pierderea medaliei de bronz de către Ponor: „O legare a fost acordată de la nivelul arbitrilor de dificultate de la brigadă şi arbitrii din juriul superior care s-au ocupat de revizuirea dificultăţii au spus că trebuia acordată legarea respectivă americancei. De aici s-a iscat o contestaţie, contestaţia a fost analizată şi în final a fost acordată de la juriul superior. Este foarte greu de a judeca un sport de tip gimnastică, patinaj, deci cu judecată umană“.
Potrivit oficialului FRG, la fel au stat lucrurile în finala de la sol, în care Rasiman a fost notată mai bine decât Ponor şi a obţinut medalia de aur. Execuţia Cătălinei Ponor a fost mai bună, însă nota de plecare a exerciţiului americancei a făcut diferenţa, a precizat Stoica.
„Evoluţia Cătălinei la sol a fost una de excepţie. Practic, ar fi trebuit să primească o notă mai mare la execuţie. Dar şi americanca a primit notă bună de excuţie pentru că nu a făcut greşeli majore, însă a avut o notă de plecare mult mai mare, pe care nu aveai cum să o suplineşti, pentru că nu aveai cum să ajungi la nivelul respectiv. Dacă te-ai uita numai prin prisma execuţiei, Cătălina trebuia să fie pe locul întâi, dar nu e numai asta, se adună dificultatea cu execuţia“, a spus Adrian Stoica.
Octavian Bellu admite totuşi că legarea acordată de arbitri americancei în finala de la bârnă este la limită, dar precizează că acordă credit judecătorilor. „E prima reacţie a arbitrului, prima notă e ceea ce vede el. În momentul în care iei aceeaşi execuţie cu încetinitorul, normal că ai altă viziune asupra elementului respectiv. Eu am văzut legarea de care s-a discutat. Părerea mea de antrenor e că a fost la limită. S-a oprit şi nu a mutat piciorul, dar dacă juriul a considerat că aia a fost legare, normal că s-a făcut diferenţa. Este clar o problemă de progres al tehnologiei. Nu ştiu dacă acum 20 de ani se folseau atâtea camere, şi de jos şi de sus... Recomandarea mea pentru sportive este să nu ajungă în situaţia de a fi la limită, dacă să primeşti sau nu “, a menţionat Bellu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter