Sport

Arbitrii străini la derby-uri

<p /><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/19/07 19 arbitrii straini.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Comitetul Executiv al FRF a aprobat, miercuri, propunerea Ligii Profesioniste de Fotbal de aducere a unor arbitri străini la anumite partide din Liga 1.

Două partide ale CFR-ului și una a Universității Cluj vor fi conduse de brigăzi de arbitrii din alte țări.

Steaua va avea arbitri străini la 4 meciuri, Dinamo la 3, FC Vaslui şi CFR Cluj la 2, iar Rapid şi „U“ Cluj la un singur meci. Cele şapte partide sunt următoarele: Steaua - FC Vaslui (etapa a 27-a); Rapid - Steaua (etapa a 28-a); Dinamo – „U“ (etapa a 29-a); Dinamo - CFR Cluj (etapa a 30-a); Oţelul Galaţi - FC Vaslui (etapa a 33-a); Steaua - Dinamo (etapa a 33-a); CFR Cluj - Steaua (etapa a 34-a). Costurile rezultate din aducerea brigăzilor de arbitri străini (transportul intern şi internaţional, cazarea şi masa, indemnizaţiile de arbitraj) vor fi suportate de către clubul care a solicitat ca respectivul joc să fie condus de arbitri străini.

Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Ion Crăciunescu, a declarat că aducerea arbitrilor străini în Liga 1 nu reprezintă o înfrângere personală, ci este o „înfrângere a regulamentului FIFA“.

„Aducerea arbitrilor străini în Liga 1 nu este o înfrângere a mea, este o înfrângere a regulamentului FIFA. Eu am citit regulamentul de organizare a activităţii arbitrilor al FIFA din iunie 2011 şi acolo este scris negru pe alb că delegările arbitrilor se fac numai de către comisiile centrale din ţările în care se organizează competiţia respectivă", a declarat Crăciunescu. Întrebat dacă se gândeşte să demisioneze în urma deciziei CE, Crăciunescu a susţinut: „Nu am de ce să-mi dau demisia, eu voi delega arbitri români. De delegarea arbitrilor străini se va ocupa federaţia. Eu am mai spus-o, singurul lucru cu care aş fi de acord ar fi un schimb de experienţă cu alte comisii din alte ţări. Dacă vin străini la noi, să meargă şi români în campionatele străine. Altfel, eu n-o să fiu niciodată de acord cu arbitri străini în Liga 1“, a mai spus Crăciunescu.

CFR nu a vrut străini

Iuliu Mureșan, președintele clubului CFR Cluj, a declarat că gruparea pe care o conduce nu a dorit aducerea arbitrilor străini la derbyurile din Liga 1.

„Au fost greşeli puţine în retur faţă de tur. Eu bănuiam că va fi aşa. Atunci echipa care cere arbitri străini să le plătească baremul. Aşa s-a făcut. Această decizie ne vizează pe noi. Eu am şi o altă temere. Vor fi nişte arbitri care vor greşi mai mult decât au greşit arbitrii români. Eu dacă aş fi fost în Comitetul Executiv aş fi zis «nu» şi aş fi explicat şi de ce. Să nu se creadă cumva că noi nu vrem arbitri străini pentru că am fost ajutaţi. Nu este adevărat că am fost ajutaţi, nu am fost ajutaţi mai mult ca alţii“, a spus Mureşan.

abonare newsletter