Social

Micii bicicliști, testați de polițiștii clujeni

Poliţiştii clujeni continuă activităţilor preventive în cadrul proiectului „Micul biciclist şi siguranţa lui”.

Zilele trecute, mai exact în 23 august a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au organizat a patra etapă a concursului ,,Micul biciclist şi siguranţa lui”. 

Competiţiile au ca scop pregătirea micilor biciclişti atât teoretic, cât şi practic, cu privire la conducerea bicicletei.


“Aceste concursuri sunt cu atât mai benefice cu cât statisticile privind accidentele rutiere arată că abaterile comise de biciclişti se situează în semestrul I al acestui an pe locul trei în topul cauzelor generatoare de accidente”, spun reprezentanții IPJ Cluj.

Aproximativ 40 de concurenţi, băieţi şi fete, împărţiţi pe categorii de vârstă, au luat startul în competiţie, dovedindu-şi îndemânarea privind conducerea bicicletei şi cunoaşterea regulilor de circulaţie specifice atunci când pe traseu au intersectat trecerea pentru pietoni şi calea ferată.


Micii participanţi la trafic şi părinţii au primit recomandări cu privire la reducerea riscului de a fi implicaţi în accidente rutiere atunci când circulă cu bicicleta.

Recomandări pentru biciclisti

IPJ le recomandă bicicliștilor să țină cont de câteva reguli:


Nu circulaţi cu bicicleta pe trecerea pentru pietoni;

Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asiguraţi-vă temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul;


Circulaţi cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană, câte unul;

Nu circulaţi cu bicicleta sub influenţa băuturilor alcoolice;


Asiguraţi-vă cu o cască de protecţie omologată;

Circulând cu bicicleta, nu vă ţineţi de vehicule aflate în mers;

Nu transportaţi pe bicicletă altă persoană;

Pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în faţă, lumină de culoare roşie în spate şi cel puţin un element reflectorizant);

Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceţi viteza, asiguraţi-vă temeinic şi acordaţi prioritate de trecere celorlalţi participanţi la trafic;

La schimbarea direcţiei de mers, chiar daca aveţi prioritate de trecere, asiguraţi-vă că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia dumneavoastră!

Ultimele Stiri
abonare newsletter