Social

Peste 100 de deţinuţi de la Penitenciarul Gherla, angajaţi la o firmă producătoare de cabluri

Peste 100 de persoane private de libertate, bărbaţi şi femei, de la Penitenciarul Gherla şi de la Secţia exterioară Cluj-Napoca lucrează într-un proiect pilot la fabricile Fujikura, care produc cablaje auto, conducerea companiei alegând această soluţie pentru că forţa de muncă este stabilă.

Directorul de resurse umane pentru Europa de Est al Fujikura, Paul Pătraşcu, a declarat, marţi, că deţinuţii angajaţi sunt ”disciplinaţi, serioşi şi harnici”.

”Este un proiect pilot, care vizează crearea unui nucleu de angajaţi stabili, în condiţiile în care, în actuala piaţă a forţei de muncă a avea un nucleu de stabilitate reprezintă un avantaj. Iniţiativa a aparţinut Penitenciarului Gherla. Sunt 80 de deţinuţi, bărbaţi, de la Penitenciarul Gherla care lucrează ca operatori cablaje auto la fabrica Fujikura din Dej şi 30 de femei de la Secţia Exterioară a Penitenciarului care lucrează la fabrica din Cluj-Napoca. Am constatat că sunt oameni disciplinaţi, serioşi şi harnici. În funcţie de succes, proiectul ar putea fi dezvoltat”, a spus Pătraşcu.


Potrivit acestuia, deţinuţii au apreciat condiţiile de lucru de la fabricile Fujikura, ”lumina, calitatea aerului, dar şi munca în sine, care este una standardizată”.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, Dan Donciu, a declarat, la rândul său, că bărbaţii lucrează în două schimburi, iar femeile într-un schimb, şi că aceştia sunt păziţi în permanenţă, având o zonă de lucru bine delimitată.


”Sunt deţinuţi care îşi execută pedeapsa în regim închis, între 3 şi 13 ani, şi care au fost selectaţi în funcţie de aptitudini pentru a lucra la Fujikura. Ei au efectuat şi un training organizat la penitenciar. Pentru fiecare patru zile lucrate li se scade o zi din pedeapsă şi primesc ca bani 40% din prestările de servicii încheiate între penitenciar şi firmă”, a explicat Donciu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter