Social

Povestea unei tinere din Burundi, stabilită în Cluj. De ce a ales România, ce face aici și ce au în comun cele două țări

În Cluj, trăiesc aproximativ 4.000 de străini, din care 2.800 sunt studenți. La nivel național, Bucureștiul are cel mai mare număr de străini.

Este bine cunoscut faptul că cei mai mulți străini vin în Cluj să studieze, mai ales Medicina. Mai sunt și cazuri sporadice când orașul de pe Someș devine a doua casă pentru străinii care își deschid o afacere, își găsesc un loc de muncă sau iubirea vieții. Diane Inamahoro se încadrează în ultima categorie.

Înainte să îl cunoască pe soțul ei, Diane era studentă la Facultatea de Drept, locuia în Bujumbura, capitala statului Burundi și nu prea știa încotro să apuce după ce va termina studiile. Tocmai în acel moment de cotitură, l-a cunoscut pe Ștefan, clujeanul care avea să îi devină soț și pentru care a ales să își schimbe viața radical. “Am ajuns aici acum trei ani, cu soțul meu care este român. Ne-am cunoscut acolo, la mine în țară și apoi am venit aici, cu el. L-am cunoscut la piață. El m-a văzut, a venit la mine, s-a prezentat, am discutat și de acolo a pornit totul. El lucra în Congo, țara vecină și biroul administrativ al firmei era în Bujumbura astfel că venea des în oraș. Când l-am cunoscut pe soțul meu, eu terminam Facultatea de Drept și nu știam ce să fac după ce termin școala. Îmi doream să încerc ceva nou”, își amintește Diane Inamahoro.


Ea și Ștefan au două fețite, una în vârstă de doi ani și cealaltă în vârstă de un an.

“Avem și noi mămăligă. O mâncăm cu lapte”

Tânăra din Burundi afirmă că prima dată când a venit în Cluj nu a fost surprinsă foarte tare deși există diferență foarte mare între cele două culturi. “Norocul meu a fost că am venit în vară, în luna mai și era cald. Ne-am întâlnit cu prietenii lui, oamenii erau foarte deschiși și m-am simțit bine. Mi-a fost foarte greu cu limba pentru că toată lumea vorbea engleză, iar eu știam franceză. Ăsta a fost cel mai greu lucru când am venit în Cluj prima dată. Mai încolo mi-a fost greu cu iarna pentru că noi nu avem iarnă și aici am văzut zăpadă pentru prima dată”, povestește Diane Inamahoro. Ea spune că prima atingere a zăpezii i-a trezit o senzație interesantă, dar gândul că vor urma patru luni de frig nu i s-a mai părut la fel de interesant. “Când vedeam cum se jucau copiii cu zăpadă pe stradă nu îmi venea să cred. Acum am învățat și cum să mă îmbrac iarna. Iarna trecută am încercat și să schiez și voi mai încerca și iarna viitoare. Înainte nu știam nimic”, afirmă tânăra clujeancă.


Din mâncarea tradițională românească, cel mai mult îi plac salata de vinete și ardeii copți. Din punct de vedere culinar, România și Burundi au un punct comun: mămăliga. “Avem și noi mămăligă și o mâncăm cu lapte”, spune Diane.

Adună laolaltă comunitatea africană

Odată ajunsă în Cluj, a făcut un masterat la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. “Sunt interesată de domeniul integrării migranților din afara Uniunii Europene, aceasta fiind și tema lucrării mele de dizertație la terminarea masteratului”, spune Diane.


Lucrează și cu LADO, are activități de promovare a culturii africane, cel mai recent eveniment, o expoziție de artă africană având loc astăzi, la Bastionul Croitorilor.

Diane Inamahoro afirmă că prin activitățile ei încearcă să adune laolaltă comunitatea africană de aici din Cluj, ea fiind mediator intercultural și expert cooperare internațională pentru dezvoltare, migrație, în cadrul Grupului de Parteneriat România - Burundi.


4.000 de străini trăiesc în Cluj

În Cluj sunt aproximativ 4.000 de străini, din care 2.800 sunt studenți. La nivel național, cei mai mulți străini care vin în România se stabilesc cu familia, urmați de cei veniți pentru studii și ultima categorie este a celor care au ales România în scop de muncă. În România, numărul cel mai mare de migranți este în București și în județul Ilfov (peste 25.000 de străini), centrele universitare au un număr mare de străini, estul țării are foarte mulți cetățeni din Republica Moldova. Ca naționalitate, cei mai mulți străini sunt moldovenii, urmați de chinezi, turci și sirieni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter