Social

„Sunt de părere că cea mai bună țară în care pot să mă formez și să profesez este țara mea”

„Pentru mine limba franceză este un mod de a mă exprima.” Așa se prezintă Pop Marie Rosse Cristine, elevă în clasa a X-a a Liceului Teoretic Mihai Eminescu, care a reprezentat Clujul la prima ediție a Olimpiadei Internaționale de limba franceză organizată în Cluj. Ocupanta locului doi la olimpiada internațională de franceză a adunat în doi ani de liceu mai multe rezultate notabile: mențiune la olimpiada națională din 2014 și locul întâi la ediția de anul acesta.

Reporter: Cum și când a inceput această pasiune pentru limba franceză?

Pentru mine limba franceză este un mod de a mă exprima. Am fost norocoasă să întâlnesc oameni care și-au dat tot ce au avut mai bun pentru a mă ajuta și forma. Este o limbă care m-a fascinat din totdeauna și sper să o pot aprofunda și pe viitor.


Reporter: Care sunt rezultatele tale notabile din perioada şcolii ?

Pot spune că nu am un rezultat care să nu îmi aducă mândrie mie sau celor din jur. Am participat la olimpiada naţională de limba franceză în anul 2014 când am obținut media 9,75. Acesta nu a fost rezultatul mult dorit însă a fost un element care m-a ambiționat să îmi  urmez pasiunea. Însă rezultatele bune se resfiră pe toate domeniile. Franceză, română sau engleză.


Reporter: De ce are nevoie un elev pentru a ajunge la acest nivel?

Sunt de părere că oricine poate ajunge aici însă este nevoie de dedicare. Pe lângă munca pe care o facem toți este nevoie și de pasiune, pasiune care te împinge să mergi mai departe, să îți doreşti mai mult.


Reporter: Dacă ai trage acum linie, care ar fi trei realizări care te definesc?

Bineînţeles pe locul întâi este reuşita din anul acesta. Locul doi la olimpiada internaţională. Rezultatul de anul trecut de la olimpiada naţională și nu aș putea uita, premiul întâi la olimpiada naţională de anul acesta.


Reporter: Lucrezi atât cu doamna profesoară cât și cu soțul ei, cum ai defini relația pe care o ai cu ei?

Am avut oportunitatea și șansa de a lucra cu această familie. Ei mi-au fost întotdeauna un sprijin  Fără ajuorul și dedicarea lor nu aş fi ajuns unde sunt acum, asa că le sunt recunoscătoare. Relația noastră este una specială.


Reporter: Cum ai caracteriza un bun profesor?

Un bun profesor, este un om care împărtășește aceeași pasiune și se dedică trup și suflet pentru ea. El este mereu acolo să ne ajute şi pune mereu dorinţele elevilor înaintea dorinţelor sale.

Reporter: Pe lângă limba franceză, mai ai și alte materii preferate?

Da. Sunt atrasă de biologie, chimie, ştiinţele exacte. Sunt de părere că aceste interese m-au găsit pe mine nu le-am ales eu.

Reporter: Știu că vrei să urmezi cursurile UMF. Unde se vede Marie Rosse Pop peste 15 ani?

Bună întrebare. Vreau să îmi continui studile în România, însă Franța nu este exclusă. Îmi doresc să devin un medic stomatolog și să mă dedic oamenilor prin munca pe care o fac.

Reporter: Îmi spuneai că vrei să studiezi în țară sau în Franţa, te-ai gândit unde vrei să profesezi ?

Îmi doresc mult să profesez aici. Avem o țară frumoasă, care însă este puţin apreciată. Sunt de părare că cea mai bună țară în care pot să mă formez și să profesez este țara mea. Îmi iubesc țara așa cum este, cu bune și cu rele.

Reporter: Ai un mentor?

Nu am neaparăt un mentor, extrag lucrurile bune și frumoase din toate persoanele din jur. Sunt de părere că fiecare are ceva frumos și demn de urmat.

Reporter: Înțeleg că ai multe rezultate bune la şcoală, mai ai timp și pentru altceva?

Sigur, trebuie să îmbinăm plăcutul cu utilul. De asta încerc să îmi dau timp și pentru pasiunile mele. Îmi place foarte mult fotografia, mă relaxează, de asemenea sunt un cinefil. Îmi plac filmele din perioada clasică...Contele de Monte Cristo, Odju herbert, Marline Monroe. De asemenea îmi place să citesc şi să călătoresc, să descopăr noi culturi și oameni.

Reporter: La fel ca toți adolescenții, ai și tu o pasiune pentru muzică?

Bineînțeles. Ascult şi muzică în limba engleză, dar și în franceză. Ca exemplu ar fi trupa Coldplay, Shime și îmi place de asemenea Jacke Miller și mulți alții.

Reporter: Dacă astăzi Marie Rose ar câștiga un milion de euro, ce ar face cu el ?

Cred că aș face o strategie și aș încerca să ajut cât mai mulţi oameni, deoarece această oportunitate ar trebui să constituie un ajutor şi pentru alți oameni.

Reporter: Ce înseamnă luxul pentru tine?

Consider că luxul poate să fie o familie frumoasă, o situație financiară desăvârșită. Cred că luxul și perfecțiunea se pot realiza însă pun în balanță anumite schimbări.

Întrebată cum s-ar autocaracteriza, tânăra a răspuns:

Sunt perseverentă. O persoană ambițioasă. Îmi place să îmi depăşesc mereu starea. Nu în ultimul rând, vreau să ofer bucurie persoanelor din jurul meu.

Articol scris de Saul Pop, student la Jurnalism-FSPAC, UBB. Fotografiile au fost realizate de Saul Pop.

abonare newsletter